Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kaak, Willem: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
k (Bronnen: cat)
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Willem Kaak''' heeft deelgenomen aan Napoleons Veldtocht naar Rusland in [[1812]]. Hij werd r.-k. gedoopt te [[Zeddam]] op 2 mei [[1789]] als zoon van Henricus Kaak en Maria Brugman.
+
[[Bestand:Kaak W doop Zeddam 17890502.jpg|thumb|right|500px|'''De inschrijving van Willem Kaaks doop op 2 mei 17989 in het r.-k. doopregister van Zeddam.'''<br>Klik op de afbeelding voor een vergroting.]]
 +
'''Willem Kaak''' is soldaat geweest in de [[Militairen uit de tijd van Napoleon|''Grande Armée'' van Napoleon Bonaparte]]. Hij werd op 2 mei [[1789]] rooms-katholiek gedoopt in [[Zeddam]] als zoon van Henricus Kaak en Maria Brugmans.  
  
Hij werkte op de scheepstimmerwerf in Antwerpen en is in 1812 als soldaat naar Duitsland gegaan. Zijn regiment is onbekend. Ook van hem is niets meer bekend geworden.
+
Kaak heeft zijn diensttijd niet overleefd. Hij staat als nummer 10 op de lijst van [[Militairen uit de tijd van Napoleon#Twaalf vermiste Zeddamse soldaten|twaalf vermiste Zeddamse soldaten]] die [[Bellefroid, Philippe Jacques de|burgemeester De Bellefroid]] van de [[gemeente Zeddam]] in december [[1814]] heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van [[Gelderland]].
  
[[Categorie:Militairen uit de tijd van Napoleon]]
+
Zowel de oorspronkelijke handgeschreven versie als de voorgedrukte versie van de lijst vermelden dat Kaak in [[1812]] bij de scheepstimmerwerf in Antwerpen is geweest en vervolgens naar [[Duitsland]] (handgeschreven versie) dan wel Rusland (voorgedrukte versie) is getrokken. Op beide lijsten staat dat zijn regiment niet bekend is. De voorgedrukte versie heeft nog als extra informatie dat Kaak in [[Etten]] woonde toen hij als dienstplichtige van de lichting [[1809]] moest opkomen.
 +
 
 +
Het gegeven dat Kaak "bij de scheepstimmerwerf in Antwerpen is geweest" kan betekenen dat hij bij een ''équipage de haut-bord'' heeft gediend. De ''équipages de haut-bord'' waren infanterie-eenheden die onder Napoleons marine vielen. In de loop van [[1813]], na Napoleons mislukte Veldtocht naar Rusland, werden veel van deze zeesoldaten overgeplaatst naar de ''Grande Armée'' om de geleden verliezen aan te vullen. Dit is gebeurd met [[Kerst, Johannes|Johannes Kerst]] en [[Schenning, Hendrik|Hendrik Schenning]], die bij de ''60e équipage de haut-bord'' waren ingedeeld. Kaak komt echter niet voor in de ''Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'', zodat er geen aanknopingspunten zijn voor verder onderzoek naar Kaaks diensttijd.
 +
 
 +
Kaak komt na 1813 niet meer voor in de Nederlandse archieven, zodat wordt aangenomen dat hij in Franse dienst is omgekomen.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*''Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'', toegankelijk via [http://www.archieven.nl Archieven.nl] en het [http://www.defensie.nl/nimh Nederlands Instituut voor Militaire Historie]
 +
*[http://www.ecal.nu Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers], archieftoegang 0160: Stadbestuur Bergh, 1571–1820. Inventarisnummer 876: Stukken betreffende inwoners van Zeddam, die bij de tocht naar Rusland zijn vermist, 1814
 +
*[http://zoekakten.nl Zoek akten]
 +
 
 +
[[Categorie:Kaak]] [[Categorie:Militairen uit de tijd van Napoleon]] [[Categorie:Napoleon Zeddam]] [[Categorie:Gesneuvelde militairen van Napoleon]]

Huidige versie van 28 apr 2017 om 09:30

De inschrijving van Willem Kaaks doop op 2 mei 17989 in het r.-k. doopregister van Zeddam.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Willem Kaak is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd op 2 mei 1789 rooms-katholiek gedoopt in Zeddam als zoon van Henricus Kaak en Maria Brugmans.

Kaak heeft zijn diensttijd niet overleefd. Hij staat als nummer 10 op de lijst van twaalf vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland.

Zowel de oorspronkelijke handgeschreven versie als de voorgedrukte versie van de lijst vermelden dat Kaak in 1812 bij de scheepstimmerwerf in Antwerpen is geweest en vervolgens naar Duitsland (handgeschreven versie) dan wel Rusland (voorgedrukte versie) is getrokken. Op beide lijsten staat dat zijn regiment niet bekend is. De voorgedrukte versie heeft nog als extra informatie dat Kaak in Etten woonde toen hij als dienstplichtige van de lichting 1809 moest opkomen.

Het gegeven dat Kaak "bij de scheepstimmerwerf in Antwerpen is geweest" kan betekenen dat hij bij een équipage de haut-bord heeft gediend. De équipages de haut-bord waren infanterie-eenheden die onder Napoleons marine vielen. In de loop van 1813, na Napoleons mislukte Veldtocht naar Rusland, werden veel van deze zeesoldaten overgeplaatst naar de Grande Armée om de geleden verliezen aan te vullen. Dit is gebeurd met Johannes Kerst en Hendrik Schenning, die bij de 60e équipage de haut-bord waren ingedeeld. Kaak komt echter niet voor in de Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon, zodat er geen aanknopingspunten zijn voor verder onderzoek naar Kaaks diensttijd.

Kaak komt na 1813 niet meer voor in de Nederlandse archieven, zodat wordt aangenomen dat hij in Franse dienst is omgekomen.

Bronnen