Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Notekrakers: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(8 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Bestand:Vriendenclub de Notenkrakers 1965.jpg|thumb|right|400px|<center>'''De Notekrakers in hun clubgebouw tijdens<br>de sinterklaasviering in [[1965]]</center>]]
 
De '''Notekrakers''' is een [[vriendengroep]] in [[Beek]], opgericht in september [[1964]].
 
De '''Notekrakers''' is een [[vriendengroep]] in [[Beek]], opgericht in september [[1964]].
  
[[Bestand:Vriendenclub de Notenkrakers 1965.jpg|thumb|right|300px|De Notekrakers in hun clubgebouw tijdens Sinterklaasviering in 1965]]  
+
== Wetenswaardigheden over het ontstaan ==
 +
In Beek was tot midden [[Vorige eeuw|jaren zestig]] het jongensgilde Jong Nederland actief, aangesloten bij de landelijke instantie '''JONG NEDERLAND'''. Aanvankelijk beschikte dit gilde over een eigen blokhut in het [[Zandbult 't Peeske| huidige zandgat]] (bij binnenkomst direct aan de rechterkant) aan de [[Peeskesweg]]. De vloer was ingelegd in zand uit het zandgat, alwaar de letters "Sta Klaar" (het motto van Jong Nederland) waren aangebracht. Dit werd gerealiseerd met medewerking en op initiatief van de toenmalige [[Kol, Franciscus van|kapelaan Van Kol]]?  Hopman was destijds Theo Roos. Omdat deze locatie, in het bos gelegen, als te onveilig werd ervaren, werd er verhuisd naar een kelder aan de achterkant van het [[Parochiehuis Beek|parochiehuis]] aan de [[Sint Jansgildestraat]], de huidige locatie van de Coop Supermarkt.
  
 +
Toen enkele jongens de leeftijd bereikt had dat ze te oud waren voor het Jongensgilde wilde men geen afscheid van elkaar nemen, in die zin dat ze nog met elkaar plezier wilden blijven maken. In die tijd was er ook niet veel te doen voor de boys.
  
Ontstaan naam vriendenclub
+
Vanuit het Jongensgilde is deze vriendenclub hecht gebleven en samen met de dames is er veel plezier gemaakt. Deze club heeft in het verleden aan veel evenementen deelgenomen, zoals met [[Dösvlègels, De| carnaval]] aan de kafbalavonden en de zaterdagmiddag competitie op het ''olde'' voetbalveld (waar nu de camping bij [[Peeske, 't (Uitspanning)|'t Peeske]] is) met andere vriendenclubs of ''uutdagers''.
Destijds was er in Beek een Jongensgilde, en zij vertoefden in de Blokhut*  in het Zandgat. Toen men de leeftijd bereikt had dat ze te oud waren voor ‘t Jongensgilde wilde men geen afscheid van elkaar nemen, in die zin dat ze nog met elkaar plezier wilden blijven maken. (In die tijd was er ook niet veel te doen voor de boy’s).  De naam is niet juist meer te achterhalen, maar het volgende verhaal zou maar zo de naam kunnen verklaren. De Jongens (allen ongeveer zelfde leeftijd) gingen vaak op vakantie in een boerderij in Heeswijk Dinther (Brabant). De meeste met een olde bromfiets maar Theo Kaal met een olde crossauto auto.  Waarin hij tevens onze bagage vervoerde. Dit was een oude grote bak DKW Union-Station (voor die tijd was deze auto aanzienlijk) en in Heeswijk Dinther werd dan met die auto rondgereden, raampjes open, “10 man erin) alsof ze op toer waren met de muziekband (en ze hadden zich de naam gegeven: “The Nutcrackers”…..en brachten onze nieuwste hit ….. we crack the nuts….. Waarschijnlijk is dat het ontstaan van de Notekrakers.
 
  
 +
== Ontstaan van de naam Notekrakers ==
 +
De naam is niet juist meer te achterhalen, maar het volgende verhaal zou maar zo de naam kunnen verklaren. De Jongens (allen ongeveer zelfde leeftijd) gingen vaak op vakantie in een boerderij in het Brabantse Heeswijk-Dinther. De meeste met een ''olde'' bromfiets maar Theo Kaal met een ''olde'' crossauto, waarin hij tevens de bagage vervoerde. Dit was een oude grote bak DKW Union-Station (voor die tijd een aanzienlijke auto) en in Heeswijk-Dinther werd dan met die auto rondgereden, raampjes open, tien man erin alsof ze op toer waren met de muziekband. Ze noemden zich ''The Nutcrackers'' en brachten hun nieuwste hit ''we crack the nuts''. Waarschijnlijk is dat het ontstaan van de Notekrakers.
 +
 +
== Vast onderkomen? ==
 +
[[Bestand:20180518 185519.jpg|thumb|right|400px|<center>'''Het clubgebouw bij Van Gendt</center>]]
 +
Van de kelder in het parochiehuis zijn de Notekrakers in [[1966]] verhuisd naar de kippenschuur bij Van Gendt. Dit clubgebouw staat er heden ten dage nog steeds; nu wonen Paul Hansen en zijn gezin er.
 +
 +
In dit clubgebouw werd een heus dansvloertje gelegd en er verrees een bar. In Amsterdam werd een mooie oude toogkast opgehaald voor achter de bar als bergruimte. Vrijdagavond was de clubavond en dan hielden de Notekrakers zich bezig met tafeltennissen en het kaartspel. Gezien de ruimte in het clubgebouw is er waarschijnlijk op een commode tafeltennis gespeeld maar dat ter zijde. De pret was er niet minder om.
 +
 +
Rond 23.00 uur werd het clubgebouw verruild voor de kroeg, zoals [[Hotel-Café de Roos|De Roos]] of [[Peeske, 't (Uitspanning)|'t Peeske]] bij Toon en Toos.  Daar werd Toos dan nog vaak de keuken in gestuurd om iets lekkers te bakken of in de vetpan te gooien en werd aan de toog nog gedobbeld en kastje gegooid tot in de late uurtjes.
 +
 +
Langzaam maar zeker kwamen er ook met name in Heeswijk dames in “het spel en in het vizier”. Met name op vakanties van de jonge casanova’s werden onderling nogal wat strijdjes gevoerd om in de gunst te vallen van o.a. ene Petra.
 +
 +
Het nieuwe clubgebouw bij Van Gendt was een ''old Tuutenhok''. Bij Vrouw van Gendt was ''ut altied gezellig''.  Het hok, later een heuse balzaal, discotheek, kroeg en speelhonk (!) was niet groot, ''maor groot genoeg veur allerlei activiteiten. Stroom en water nao ut clubgebouwtje zun zelf aangelegd. Um het te vieren'' kwam een lid (waarschijnlijk vanuit de [[horeca]]… Jos Kaal) met een literfles driesterrenjenever. Deze werd snel burgemeester gemaakt waardoor enkele tot op de dag van vandaag ''gin jenever meer kunne zien''. Zo slecht dat men destijds was.
 +
 +
Met de competities werden op den duur ook prijzen uitgereikt. Deze werden dan op de zondagavond bij [[Heuveltje, 't|'t Heuveltje]] op de dansavond uitgereikt.
 +
 +
== Relatie met andere vriendenclubs ==
 +
Met name in de beginperiode had men contacten (en beïnvloedingen over en weer) met de [[Playboys]]. De twee clubs waren vaak tegelijk op vakantie, de Playboys in Luyk-Gestel en de Notekrakers in Heeswijk-Dinther en gingen dan bij elkaar op bezoek en probeerden bij de andere partij het hele zooitje drank en ''nütjes'' op te vreten. Volgens de overlevering is dat door de Notekrakers beter gelukt bij de Playboys dan andersom (verhaal Playboys).
 +
 +
Op de boerderij werd met het Jongensgilde nog op strozakken geslapen. Als er 's avonds alweer te veel biertjes waren gedronken en de mooie meiden ook waren weggezakt in de strobalen, kon het zijn dat iemand met een fles bier aan de lip in slaap viel en 's morgens met dezelfde fles bier wakker werd en het laatste scheutje eruit zoop.
 +
 +
Niet iedereen kon de drank en de stapels (tot aan het plafond met ''holten'' kratjes met bierflessen) waarderen, maar evengoed is er nooit trammelant of gezeur geweest. Tot op de dag van vandaag.
 +
 +
== Een goed bewaard geheim ==
 +
Na een iets mindere ervaring hebben de originele leden van de Notekrakers besloten dat elk nieuw lid dat zich aandiende door alle leden geaccepteerd diende te worden. 
 +
 +
Nog wel aan te geven is dat de Notenkrakers (zoals ook in de andere vriendengroepen, toen en nu) altijd de verantwoordelijkheid namen.  Goed plezier maken, af en toe een beetje schuren, maar altijd dusdanig dat het verantwoord was en geen vernielingen aanrichtte. Mocht het een keer uit de hand lopen en was het echt te slim dan was er altijd iemand in de club die de verantwoordelijkheid pakte en de zaken weer, voor zover nodig, namens de club goedmaakte. Een soort ''naoberschap'', ook naor de vriendengroepen naar elkaar toe.
 +
 +
 +
[[Bestand:Notenkrakers 024.JPG|thumb|right|300px|Notekrakers tijden het 50-jarig bestaan voor het clubgebouw]]
 +
 +
== Het hoogtepunt ==
 +
Het hoogtepunt was het 25-jarig bestaan, waarbij er in het clubgebouw bij Van Gendt een receptie werd gehouden. In [[2014]] bij het 50-jarig bestaan is het clubgebouw speciaal voor die gelegenheid nog een keer helemaal opgepimpt en heeft men feest gehad later bij Hein Peters.
 +
 +
== Dieptepunt ==
 +
Natuurlijk is elk overlijden van vrienden en vriendinnen een dieptepunt. Een van de eerst overledenen binnen de groep was Joop Buiting. Hij was altijd een van de aandrijvers, en heeft heel veel voor de vriendenclub gedaan. Dan pakte Joop zijn gitaar en zong uit volle borst. Ook had men een strijdlied op de melodie van ????
 +
 +
::''Wij zijn de Notekrakers uit Beek,<br>
 +
::''De heersers van de streek. Tiralala (6x)
 +
 +
== Club nog actief? ==
 +
Zeker is deze club (die in [[2024]] al 60 jaar bestaat, voorwaar een prestatie!) nog actief. Eénmaal per jaar, op de eerste zaterdag van september, komen de Notekrakers nog altijd bij elkaar voor een gezellig samenzijn, waarbij oude herinneringen en sterke verhalen doen dan weer de ronde.
  
 
[[Categorie:Jongerenorganisaties]] [[Categorie:Verenigingen Beek]]
 
[[Categorie:Jongerenorganisaties]] [[Categorie:Verenigingen Beek]]

Huidige versie van 28 sep 2024 om 17:37

De Notekrakers in hun clubgebouw tijdens
de sinterklaasviering in 1965

De Notekrakers is een vriendengroep in Beek, opgericht in september 1964.

Wetenswaardigheden over het ontstaan

In Beek was tot midden jaren zestig het jongensgilde Jong Nederland actief, aangesloten bij de landelijke instantie JONG NEDERLAND. Aanvankelijk beschikte dit gilde over een eigen blokhut in het huidige zandgat (bij binnenkomst direct aan de rechterkant) aan de Peeskesweg. De vloer was ingelegd in zand uit het zandgat, alwaar de letters "Sta Klaar" (het motto van Jong Nederland) waren aangebracht. Dit werd gerealiseerd met medewerking en op initiatief van de toenmalige kapelaan Van Kol? Hopman was destijds Theo Roos. Omdat deze locatie, in het bos gelegen, als te onveilig werd ervaren, werd er verhuisd naar een kelder aan de achterkant van het parochiehuis aan de Sint Jansgildestraat, de huidige locatie van de Coop Supermarkt.

Toen enkele jongens de leeftijd bereikt had dat ze te oud waren voor het Jongensgilde wilde men geen afscheid van elkaar nemen, in die zin dat ze nog met elkaar plezier wilden blijven maken. In die tijd was er ook niet veel te doen voor de boys.

Vanuit het Jongensgilde is deze vriendenclub hecht gebleven en samen met de dames is er veel plezier gemaakt. Deze club heeft in het verleden aan veel evenementen deelgenomen, zoals met carnaval aan de kafbalavonden en de zaterdagmiddag competitie op het olde voetbalveld (waar nu de camping bij 't Peeske is) met andere vriendenclubs of uutdagers.

Ontstaan van de naam Notekrakers

De naam is niet juist meer te achterhalen, maar het volgende verhaal zou maar zo de naam kunnen verklaren. De Jongens (allen ongeveer zelfde leeftijd) gingen vaak op vakantie in een boerderij in het Brabantse Heeswijk-Dinther. De meeste met een olde bromfiets maar Theo Kaal met een olde crossauto, waarin hij tevens de bagage vervoerde. Dit was een oude grote bak DKW Union-Station (voor die tijd een aanzienlijke auto) en in Heeswijk-Dinther werd dan met die auto rondgereden, raampjes open, tien man erin alsof ze op toer waren met de muziekband. Ze noemden zich The Nutcrackers en brachten hun nieuwste hit we crack the nuts. Waarschijnlijk is dat het ontstaan van de Notekrakers.

Vast onderkomen?

Het clubgebouw bij Van Gendt

Van de kelder in het parochiehuis zijn de Notekrakers in 1966 verhuisd naar de kippenschuur bij Van Gendt. Dit clubgebouw staat er heden ten dage nog steeds; nu wonen Paul Hansen en zijn gezin er.

In dit clubgebouw werd een heus dansvloertje gelegd en er verrees een bar. In Amsterdam werd een mooie oude toogkast opgehaald voor achter de bar als bergruimte. Vrijdagavond was de clubavond en dan hielden de Notekrakers zich bezig met tafeltennissen en het kaartspel. Gezien de ruimte in het clubgebouw is er waarschijnlijk op een commode tafeltennis gespeeld maar dat ter zijde. De pret was er niet minder om.

Rond 23.00 uur werd het clubgebouw verruild voor de kroeg, zoals De Roos of 't Peeske bij Toon en Toos. Daar werd Toos dan nog vaak de keuken in gestuurd om iets lekkers te bakken of in de vetpan te gooien en werd aan de toog nog gedobbeld en kastje gegooid tot in de late uurtjes.

Langzaam maar zeker kwamen er ook met name in Heeswijk dames in “het spel en in het vizier”. Met name op vakanties van de jonge casanova’s werden onderling nogal wat strijdjes gevoerd om in de gunst te vallen van o.a. ene Petra.

Het nieuwe clubgebouw bij Van Gendt was een old Tuutenhok. Bij Vrouw van Gendt was ut altied gezellig. Het hok, later een heuse balzaal, discotheek, kroeg en speelhonk (!) was niet groot, maor groot genoeg veur allerlei activiteiten. Stroom en water nao ut clubgebouwtje zun zelf aangelegd. Um het te vieren kwam een lid (waarschijnlijk vanuit de horeca… Jos Kaal) met een literfles driesterrenjenever. Deze werd snel burgemeester gemaakt waardoor enkele tot op de dag van vandaag gin jenever meer kunne zien. Zo slecht dat men destijds was.

Met de competities werden op den duur ook prijzen uitgereikt. Deze werden dan op de zondagavond bij 't Heuveltje op de dansavond uitgereikt.

Relatie met andere vriendenclubs

Met name in de beginperiode had men contacten (en beïnvloedingen over en weer) met de Playboys. De twee clubs waren vaak tegelijk op vakantie, de Playboys in Luyk-Gestel en de Notekrakers in Heeswijk-Dinther en gingen dan bij elkaar op bezoek en probeerden bij de andere partij het hele zooitje drank en nütjes op te vreten. Volgens de overlevering is dat door de Notekrakers beter gelukt bij de Playboys dan andersom (verhaal Playboys).

Op de boerderij werd met het Jongensgilde nog op strozakken geslapen. Als er 's avonds alweer te veel biertjes waren gedronken en de mooie meiden ook waren weggezakt in de strobalen, kon het zijn dat iemand met een fles bier aan de lip in slaap viel en 's morgens met dezelfde fles bier wakker werd en het laatste scheutje eruit zoop.

Niet iedereen kon de drank en de stapels (tot aan het plafond met holten kratjes met bierflessen) waarderen, maar evengoed is er nooit trammelant of gezeur geweest. Tot op de dag van vandaag.

Een goed bewaard geheim

Na een iets mindere ervaring hebben de originele leden van de Notekrakers besloten dat elk nieuw lid dat zich aandiende door alle leden geaccepteerd diende te worden.

Nog wel aan te geven is dat de Notenkrakers (zoals ook in de andere vriendengroepen, toen en nu) altijd de verantwoordelijkheid namen. Goed plezier maken, af en toe een beetje schuren, maar altijd dusdanig dat het verantwoord was en geen vernielingen aanrichtte. Mocht het een keer uit de hand lopen en was het echt te slim dan was er altijd iemand in de club die de verantwoordelijkheid pakte en de zaken weer, voor zover nodig, namens de club goedmaakte. Een soort naoberschap, ook naor de vriendengroepen naar elkaar toe.


Notekrakers tijden het 50-jarig bestaan voor het clubgebouw

Het hoogtepunt

Het hoogtepunt was het 25-jarig bestaan, waarbij er in het clubgebouw bij Van Gendt een receptie werd gehouden. In 2014 bij het 50-jarig bestaan is het clubgebouw speciaal voor die gelegenheid nog een keer helemaal opgepimpt en heeft men feest gehad later bij Hein Peters.

Dieptepunt

Natuurlijk is elk overlijden van vrienden en vriendinnen een dieptepunt. Een van de eerst overledenen binnen de groep was Joop Buiting. Hij was altijd een van de aandrijvers, en heeft heel veel voor de vriendenclub gedaan. Dan pakte Joop zijn gitaar en zong uit volle borst. Ook had men een strijdlied op de melodie van ????

Wij zijn de Notekrakers uit Beek,
De heersers van de streek. Tiralala (6x)

Club nog actief?

Zeker is deze club (die in 2024 al 60 jaar bestaat, voorwaar een prestatie!) nog actief. Eénmaal per jaar, op de eerste zaterdag van september, komen de Notekrakers nog altijd bij elkaar voor een gezellig samenzijn, waarbij oude herinneringen en sterke verhalen doen dan weer de ronde.