Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Burgers Dierenpark: verschil tussen versies
k |
k (Kaart toegevoegd) |
||
Regel 32: | Regel 32: | ||
In [[1913]] opende [[Jan Burgers]] het [[Burgers Dierenpark]] in [['s-Heerenberg]], gevestigd op de hoek van de [[Peeskesweg]] en de [[Vossenweg]]. Het was de oorsprong van het huidige Burgers Dierenpark dat momenteel in Arnhem gevestigd is. Op verschillende plaatsen in 's-Heerenberg hebben bordjes gestaan met het opschrift 'zum Tierpark'. Bij de ingang stonden twee stenen leeuwgestalten. De entree bedroeg toentertijd tien cent voor kinderen en twintig cent voor ouderen. Er liepen bulldogs rond, die bij de bewaking van het uitgestrekte terrein hielpen. Er waren eenden- en zwanenvijvers. | In [[1913]] opende [[Jan Burgers]] het [[Burgers Dierenpark]] in [['s-Heerenberg]], gevestigd op de hoek van de [[Peeskesweg]] en de [[Vossenweg]]. Het was de oorsprong van het huidige Burgers Dierenpark dat momenteel in Arnhem gevestigd is. Op verschillende plaatsen in 's-Heerenberg hebben bordjes gestaan met het opschrift 'zum Tierpark'. Bij de ingang stonden twee stenen leeuwgestalten. De entree bedroeg toentertijd tien cent voor kinderen en twintig cent voor ouderen. Er liepen bulldogs rond, die bij de bewaking van het uitgestrekte terrein hielpen. Er waren eenden- en zwanenvijvers. | ||
+ | |||
+ | ==Kaart== | ||
+ | <googlemap version="0.9" lat="51.880796" lon="6.237166" zoom="17"> | ||
+ | 51.880743, 6.237037 | ||
+ | </googlemap> | ||
==Verkoop van dieren== | ==Verkoop van dieren== |
Versie van 19 mei 2013 om 18:36
Inhoud
Burgers Dierenpark
Uitgevers Maatschappij C. Misset, Deel 1, Gids voor 's-Heerenberg, blz 17 t/m25 Deel 2 Gids voor 's-Heerenberg Advertentie Burgers op blz 85 en 86
In 1913 opende Jan Burgers het Burgers Dierenpark in 's-Heerenberg, gevestigd op de hoek van de Peeskesweg en de Vossenweg. Het was de oorsprong van het huidige Burgers Dierenpark dat momenteel in Arnhem gevestigd is. Op verschillende plaatsen in 's-Heerenberg hebben bordjes gestaan met het opschrift 'zum Tierpark'. Bij de ingang stonden twee stenen leeuwgestalten. De entree bedroeg toentertijd tien cent voor kinderen en twintig cent voor ouderen. Er liepen bulldogs rond, die bij de bewaking van het uitgestrekte terrein hielpen. Er waren eenden- en zwanenvijvers.
Kaart
<googlemap version="0.9" lat="51.880796" lon="6.237166" zoom="17"> 51.880743, 6.237037 </googlemap>
Verkoop van dieren
In de nieuwe Rotterdamse Courant maandag 14 mei 1923 avondblad staat het volgende artikel.
over de Kon. Zoologische Botanisch Genootschap:( klikken op artikel dan wordt deze vergroot)
De heer Burgers zelf was een bekwaam dierfokker. Hij fokte een verzameling fazanten en pauwen, die volgens kenners de mooiste van de wereld moest zijn. Veel dierparken betrokken regelmatig sier- en pluimgevogelte uit 's-Heerenberg. Er waren bonte pauwen, witte, Javaansche, blauwvleugelige en blauwe, flamingo's en Egyptische Nijlganzen. Er waren wilde zwijnen, vossen, wolven, lama's, moufflons, kamelen, bisons, antilopen, zeeboe's, dassen, Tedalschapen, beren en twee leeuwen en leeuwinnen, genaamd Nero en Prins.
Nieuwe Rotterdamse Courant Zondag 25 maart 1923
De Natuur In de Januari.all. van De Natuur, populair geillustreed maandblad gewijd aan de natuurkundige wetenschappen en haar toepassingen, schrijft H.J. van Balen over Burgers Dierenpark Zum Tierpark, gelegen in 's-heerenberg gelegen aan de Montferlandse Heuvelen.
De Heer Burgers heeft hier nog niet zolang geleden eenHoenderpark, maar meer voor het fokken van duurdere pluimveesoorten. (Siereenden, Pauwen Fazanten enz.)aangelegd, dat de kern van het dierenpark vormt. overlevelijk is de eigenaare overgegaan van allerlei wilde dieren, grotendeels afkomstig van duitse dierentuinen., met het resultaat dat er thans een collectie verkregen is wwar ook leeuwen niet aan ontbreken. Drie leeuwen vormen de jongste aanwinst van het dierenpark. Uiteraart is de collectie van het pluimvee nog het grootst en voledigst, deze dieren vormen immers de oorsprong van het gehele dierenpark, zijn het makkelijkst tehouden en teelen zich het snelst voort,een jaart broeden maakt dat een paar fazanten aan groeid tot enige rennen vol, en waar deze dieren hun geld wel opbengen, is de onderneming voor het pluimvee ook beter productief te maken.
Op het ogenblik heeft Burgers overal wel zij relaties, zowel bij de dierentuinen hier ten lande, als in het buitenland. tot in het uiterste oosten van Europa en ,,the far wesr too". En ook de liefhebbers van de jacht in ons land en de houders vanvan fazanterieën en siervogelcollecties, de gemeentelijke hertekampen en plantsoenen staan met 's-Heerenberg in verbindig en betrekken vandaar jonge vogels of andere dieren, eieren om vreemde fazanten in een ander jachtgebied te kunnen uitpoten enz.
Het Centum, Zaterdag 24 03 -1923
Een Dierentuin te Arnhem Arnhem zal vermoedelijk spoedig een dierentuin bezitten meld het H.bld
De eigenaar van het bekede dierenpark te 's-Heerenberg de heer J. Burgers is met het gemeente bestuur in onderhandeling over een terrein van 10 HA.aan de Schelmseweg bij het Museum park van het Nederlandse Openluchtmuseum van de nog van de nog aanwezige dieren ten einde daarheen zijn verzameling exotische dieren over tebrengen en er een groot landhuis te bouwen. De heer Burges heeft onlangs zijn verzamelingen sterk utgebreid door aankoop van de in de Haagse Dierentuin nog aanwezige dieren. De onderhandelingen met het gemeente bestuur zijn reeds in een vergevorderd stadium en zullen vermoedelijk spoedig tot een gunstig resultaat leiden.
Berichten uit de Lijmers .Burgers Dierenpark blijft in 's Heerenberg.
Graafschapbode 27-03-1923 — Naar aanleiding van een gerucht omtrent het Dierenpark van de heer Burgers, dat zou worden opgeheven, kunnen wij na ingewonnen informaties bij den eigenaar berichten, dat tot nu toe van verdwijnen geen sprake is. De heer Burgers deelde ons mee, dat men vanuit Arnhem en Nijmegen hem wel eens aangeraden had het park te verplaatsen. Mochten vanuit deze plaatsen aannemelijke voorwaarden gesteld worden, dan zou natuurlijk de mogelijkheid van opheffing te 's Heerenberg niet buitengesloten zijn, maar het lopend gerucht heeft op dit ogenblik geen grond. De heer Burgers deelde mede, dat het park grote onderhoudskosten eiste en de voedering der dieren zeer duur was, terwijl de handel door den toestand over de grens niet noemenswaard kan heeten. Nog vertelde de heer Burgers, dat hij verschillende exemplaren van de Haagse dieren tuin, die zich nu bepaald tot vogels en bloemen, had overgenomen, terwijl hij een paar wilde zwijnen van den Prins had ten geschenke ontvangen. Het zou dunkt ons jammer zijn als het park met zijn interessante verzameling dieren verdween. Het park op zichzelf is inderdaad een bezoek waard, wat dan ook wel mag blijken uit het groot aantal bezoekers, die in den loop van 't jaar een kijkje gaan nemen. Wij hopen dan ook, dat de velen, die de schone bosrijke omgeving bewandelen niet zullen vergeten Burgers Dierenpark te gaan bezien. Bovendien is zulk een bezoek van belang voor de cafés en nederig doende mensen, die indirect ook belang hebben bij het voortbestaan van dit park. Zou het niet een overweging waard zijn om een lidmaatschap van het park in 't leven te roepen, waaraan een recht verbonden is van toegang voor leden en hun gezin, teneinde aldus deze onderneming te steunen en het behoud van het Park zooveel mogelijk te verzekeren? Misschien zijn er belanghebbenden, die deze gedachte, welke wij den heer Burgers aan de hand deden, in nader overleg met de eigenaar in een daad willen omzetten, opdat het vreemdelingen bezoek met zijn voordelen aanmerkelijk vergroot wordt.
Het Vaderland Dinsdag,10-04 1923
De Dierentuin te Arnhem
In de maandag gehouden zitting van de Arnhemse Raad is het voorstel van B en W., Om aan de heer J. Burgers eigenaar van het bekende dierenpark te 's-Heerenberg ten behoeve van de overbrenging van zijn park naar Arnhem, in erfpacht uit tegeven een terrein an de Schelmseweg nabij het Openluchtmuseum, groot 10 HA., zonder hoofdelijke stemming aangenomen. De jaarlijkse pachtsom bedraagt FL.900 en voor het gedeelte, waarmede het terrein de 10 H.A. mocht blijken te overtreffen 1.1 cent per M2.
Burgers Dierenpark 25 jaar
27 mei 1938, herdenking, 25 jarig jubileum. Burgers-Dierenpark was toen vijftien jaar in Arnhem, aanwinst voor Arnhem en een verlies voor Bergh
De Gelderlander (donderdag 27 maart 2008) waarin de Graafschapbode is op gegaan, staat, Burgers' Zoo viert 95-jarig jubileum met uitbreiding Rimba. Reinier van Hooff en zijn vrouw Lucy ven Hooff-Burgers namen in de jaren 30 het stokje over van Johan Burgers. Daarna Antoon van Hooff en zijn vrouw Greet van Hooff-Wierenga.
Vanaf 2004 vormt zijn zoon Alex van Hooff samen met zijn vrouw Bertine van Hooff-Nusselder en zijn moeder de directie.
In Burgers' Zoo werden de dieren niet zoals in veel dierentuinen in kooien gehouden, veel dieren hadden bijzondere verblijven. Zo leefden de bavianen op een apenrots. Deze manier van dieren tentoon stellen kreeg een nieuwe dimensie door de bouw van een enorme oerwoudhal, Burgers' Bush. Daarna ging men op de ingeslagen weg door, door een woestijnhal te bouwen, Burgers' Desert en daarna een enorm aquarium, Burgers' Ocean. Midden 2008 werd Burgers' Rimba, waarin dieren uit het oerwoud van Maleisie te zien zijn, officieel geopend.
Het artikel over Burgers Dierenpark in Old Ni-js is opnieuw geplaatst.
Externe links
Bron
- Archief Benny Schuurman.