Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sint Oswaldusgilde Zeddam: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
 
Regel 1: Regel 1:
Het '''Sint Oswaldusgilde''' in [[Zeddam]] bestaat al meer dan 350 jaar. Zeker is het al veel ouder, maar het is een tijdje ‘slapend’ geweest. In het Markeboek van Zeddammerbosch, in [[1533]] vernieuwd, is de oudste bekende vermelding van ‘Sunte Oiswailtz Schutten tot Ziedam’. Waarschijnlijk gaan de gebruiksrechten, die in dit verband worden beschreven, al terug tot diep in de Middeleeuwen. Het gilde is door de eeuwen veel meer geweest dan een onderling belangengroepje, het is uitgegroeid tot een organisatie van, voor en door heel Zeddam.
+
Het '''Sint Oswaldusgilde''' in [[Zeddam]] bestaat al meer dan 350 jaar. Zeker is het al veel ouder, maar het is een tijdje ‘slapend’ geweest. In het ''Markeboek van Zeddammerbosch'', in [[1533]] vernieuwd, staat de oudst bekende vermelding van het ''Sunte Oiswailtz Schutten tot Ziedam''. Waarschijnlijk gaan de gebruiksrechten, die in dit verband worden beschreven, terug tot diep in de middeleeuwen. Het gilde is door de eeuwen heen veel meer geweest dan een onderling belangengroepje, het is uitgegroeid tot een organisatie van, voor en door heel Zeddam.
  
Zeddam was ooit een [[Gemeente Zeddam|zelfstandige gemeente]], nu maakt het deel uit van de [[Gemeente Montferland]], toch heeft Zeddam in het gilde dus eigenlijk een voortzetting van het de vroegere lokale bestuursorganen. Sint Oswaldus laat dus als een van de weinig overgebleven echte oude gilden zien hoe het na zoveel eeuwen -ook functionerend op eigentijdse wijze- nog onmisbaar is. Veel activiteiten vinden plaats in het [[Gildehuis Zeddam|Gildehuis]], dit pand is gevestigd op de [[Oude Doetinchemseweg Zeddam-Vinkwijk|Oude Doetinchemseweg]] 61 in Zeddam.  
+
Zeddam was ooit een [[Gemeente Zeddam|zelfstandige gemeente]], maar nu maakt het deel uit van de [[gemeente Montferland]]. Toch heeft Zeddam in het gilde eigenlijk een voortzetting van de vroegere lokale bestuursorganen. Sint Oswaldus laat dus als een van de weinig overgebleven echte oude gilden zien hoe het na zoveel eeuwen ook functionerend op eigentijdse wijze nog onmisbaar is.
  
Ook in [[Stokkum]] is een [[Sint Oswaldusgilde Stokkum|Sint Oswaldusgilde]], dit is echter geen functionerend gilde meer.
+
Veel activiteiten vinden plaats in het [[Gildehuis Zeddam|Gildehuis]] aan de [[Oude Doetinchemseweg Zeddam-Vinkwijk|Oude Doetinchemseweg]] 61 in Zeddam.
 +
 
 +
Ook in [[Stokkum]] is een [[Sint Oswaldusgilde Stokkum|Sint Oswaldusgilde]]; dit is echter geen functionerend gilde meer.
  
 
== Bron ==
 
== Bron ==

Huidige versie van 29 okt 2022 om 11:04

Het Sint Oswaldusgilde in Zeddam bestaat al meer dan 350 jaar. Zeker is het al veel ouder, maar het is een tijdje ‘slapend’ geweest. In het Markeboek van Zeddammerbosch, in 1533 vernieuwd, staat de oudst bekende vermelding van het Sunte Oiswailtz Schutten tot Ziedam. Waarschijnlijk gaan de gebruiksrechten, die in dit verband worden beschreven, terug tot diep in de middeleeuwen. Het gilde is door de eeuwen heen veel meer geweest dan een onderling belangengroepje, het is uitgegroeid tot een organisatie van, voor en door heel Zeddam.

Zeddam was ooit een zelfstandige gemeente, maar nu maakt het deel uit van de gemeente Montferland. Toch heeft Zeddam in het gilde eigenlijk een voortzetting van de vroegere lokale bestuursorganen. Sint Oswaldus laat dus als een van de weinig overgebleven echte oude gilden zien hoe het na zoveel eeuwen – ook functionerend op eigentijdse wijze – nog onmisbaar is.

Veel activiteiten vinden plaats in het Gildehuis aan de Oude Doetinchemseweg 61 in Zeddam.

Ook in Stokkum is een Sint Oswaldusgilde; dit is echter geen functionerend gilde meer.

Bron

Sint Oswaldusgilde