Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Smalt: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | Smalt is de [[Achterhoek]]se benaming voor Reuzel. Reuzel is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en de restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Het werd gebruikt om op het brood te smeren (zoals tegenwoordig de boter) en om te braden. | + | Smalt is de [[Achterhoek]]se benaming voor Reuzel.Duitse benaming is "Schmalz"". Reuzel is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en de restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Het werd gebruikt om op het brood te smeren (zoals tegenwoordig de boter) en om te braden. |
{{Onderwerp|Folklore|Slachten|Gerechten}} | {{Onderwerp|Folklore|Slachten|Gerechten}} |
Versie van 27 nov 2007 om 21:32
Smalt is de Achterhoekse benaming voor Reuzel.Duitse benaming is "Schmalz"". Reuzel is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en de restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Het werd gebruikt om op het brood te smeren (zoals tegenwoordig de boter) en om te braden.