Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hartjes, Reinirus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (aanhalingstekens)
(gegevens Berlijn-Marienfelde toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
'''Reinirus Hartjes''' is geboren in [[Loerbeek]] op 1-12-[[1903]] als zoon van Antonius Johannes Hartjes ([[Braamt]]) en Anna Oostendorp (Braamt). Reinirus heeft zelf ook even in Braamt gewoond en verder in [[Beek]]  en [[Stokkum]]. In het bevolkingsregister van Stokkum staat vermeld dat hij arbeider is in een emaillefabriek. Het hele gezin Hartjes verhuisde in [[1934]] naar Velswijk (gemeente [[Zelhem]]).
+
'''Reinirus Hartjes''' is geboren in [[Loerbeek]] op 1 december [[1903]] als zoon van Antonius Johannes Hartjes ([[Braamt]]) en Anna Oostendorp (Braamt). Reinirus heeft zelf ook even in Braamt gewoond en verder in [[Beek]]  en [[Stokkum]]. In het bevolkingsregister van Stokkum staat vermeld dat hij arbeider is in een emaillefabriek. Het hele gezin Hartjes verhuisde in [[1934]] naar Velswijk (gemeente [[Zelhem]]).
  
Reinirus staat op de site van de [http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting] genoemd. Hij is op 14-11-1940 in Berlijn overleden. Daar is hij ook begraven: Ev. Friedhof te Berlin-Marienfelde, Gemeente Berlin-Marienfelde, Provincie Stadtkreis Berlin, Vak 13 K, Gedenkboek 42.
+
Reinirus werd kort na het begin van de oorlog tewerkgesteld in een fabriek van Daimler-Benz in Berlijn. Tezamen met andere tewerkgestelden was hij gehuisvest in een woonbarak in de Säntisstraße in Berlijn-Mariendorf. Tijdens een Britse luchtaanval op 14 november [[1940]], is een vliegtuig op de woonbarak van Hartjes neergestort. Hierbij zijn 33 mensen door verbranding om het leven gekomen of korte tijd later aan hun verwondingen overleden. De slachtoffers waren twintig Nederlanders, acht personen uit Tsjechoslowakije, twee Duitsers en drie personen van onbekende nationaliteit. Zij delen een verzamelgraf in vak 13K op de evangelische begraafplaats Berlijn-Marienfelde. Het verzamelgraf wordt gemarkeerd door een grote zwerfkei met inscriptie en een plaquette met de namen van de slachtoffers, en is omgeven door rododendrons en sparren.
  
Waarschijnlijk is Reinirus Hartjes naar [[Doesburg]] verhuisd. In [[Er op of er onder]], hoofdstuk over Doesburg, staat: "Als direct uitvloeisel van het wegvoeren van de Hollandsche arbeidersbevolking direct na den oorlog naar Duitschland, werd Doesburg vrij spoedig in rouw gedompeld, waarbij 10 Doesburgsche gezinnen direct betrokken waren.
+
Waarschijnlijk is Reinirus Hartjes naar [[Doesburg]] verhuisd. In [[Er op of er onder]], hoofdstuk over Doesburg, staat: "Als direct uitvloeisel van het wegvoeren van de Hollandsche arbeidersbevolking direct na den oorlog naar Duitschland, werd Doesburg vrij spoedig in rouw gedompeld, waarbij 10 Doesburgsche gezinnen direct betrokken waren.
<br/>Als gevolg van de nacht aan nacht plaats vindende Engelsche bombardementen op Duitschland, kwam op 10 november 1940 een neestortend vliegtuig terecht op een barak van het Lager in de Daimler Säntisstrasse te Berlijn.
+
<br/>Als gevolg van de nacht aan nacht plaats vindende Engelsche bombardementen op Duitschland, kwam op 10 november 1940 een neerstortend vliegtuig terecht op een barak van het Lager in de Daimler Säntisstrasse te Berlijn.
Een tiental Doesburgse burgers kwamen hierbij om het leven. Het waren J.J. Snik, Th. A. Celissen, J.F. Demmink, P.G. Rutten, E. Schaaf, J. Nachtegaal, D. Posthuma, '''R.Hartjes''', A.J. Brunsveld, en E. Buenk."
+
Een tiental Doesburgse burgers kwamen hierbij om het leven. Het waren J.J. Snik, Th.A. Celissen, J.F. Demmink, P.G. Rutten, E. Schaaf, J. Nachtegaal, D. Posthuma, '''R. Hartjes''', A.J. Brunsveld, en E. Buenk."
  
 
Als achtjarige jongen moest Reinirus getuigen na de moord te Beek in [[1912]] op zijn zusje Marietje. Er is een ballade van gemaakt, getiteld ''Afgrijselijke kindermoord''.
 
Als achtjarige jongen moest Reinirus getuigen na de moord te Beek in [[1912]] op zijn zusje Marietje. Er is een ballade van gemaakt, getiteld ''Afgrijselijke kindermoord''.
 
      
 
      
   
+
== Bronnen ==
 
+
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
==Bronnen==
+
*[http://www.volksbund-niedersachsen.de/berlin-projektwoche/friedhoefe/friedh_marienfelde.htm Begraafplaats Berlijn-Marienfelde]
*Site Oorlogsgravenstichting
 
 
*[[Kerspel Beek in de Liemers]] deel II
 
*[[Kerspel Beek in de Liemers]] deel II
 
*[[Er op of er onder]], hoofdstuk Doesburg
 
*[[Er op of er onder]], hoofdstuk Doesburg
  
 
{{Onderwerp|Personen|Oorlogsslachtoffers WO II|Loerbeek}}
 
{{Onderwerp|Personen|Oorlogsslachtoffers WO II|Loerbeek}}

Versie van 23 mrt 2008 om 16:29

Reinirus Hartjes is geboren in Loerbeek op 1 december 1903 als zoon van Antonius Johannes Hartjes (Braamt) en Anna Oostendorp (Braamt). Reinirus heeft zelf ook even in Braamt gewoond en verder in Beek en Stokkum. In het bevolkingsregister van Stokkum staat vermeld dat hij arbeider is in een emaillefabriek. Het hele gezin Hartjes verhuisde in 1934 naar Velswijk (gemeente Zelhem).

Reinirus werd kort na het begin van de oorlog tewerkgesteld in een fabriek van Daimler-Benz in Berlijn. Tezamen met andere tewerkgestelden was hij gehuisvest in een woonbarak in de Säntisstraße in Berlijn-Mariendorf. Tijdens een Britse luchtaanval op 14 november 1940, is een vliegtuig op de woonbarak van Hartjes neergestort. Hierbij zijn 33 mensen door verbranding om het leven gekomen of korte tijd later aan hun verwondingen overleden. De slachtoffers waren twintig Nederlanders, acht personen uit Tsjechoslowakije, twee Duitsers en drie personen van onbekende nationaliteit. Zij delen een verzamelgraf in vak 13K op de evangelische begraafplaats Berlijn-Marienfelde. Het verzamelgraf wordt gemarkeerd door een grote zwerfkei met inscriptie en een plaquette met de namen van de slachtoffers, en is omgeven door rododendrons en sparren.

Waarschijnlijk is Reinirus Hartjes naar Doesburg verhuisd. In Er op of er onder, hoofdstuk over Doesburg, staat: "Als direct uitvloeisel van het wegvoeren van de Hollandsche arbeidersbevolking direct na den oorlog naar Duitschland, werd Doesburg vrij spoedig in rouw gedompeld, waarbij 10 Doesburgsche gezinnen direct betrokken waren.
Als gevolg van de nacht aan nacht plaats vindende Engelsche bombardementen op Duitschland, kwam op 10 november 1940 een neerstortend vliegtuig terecht op een barak van het Lager in de Daimler Säntisstrasse te Berlijn. Een tiental Doesburgse burgers kwamen hierbij om het leven. Het waren J.J. Snik, Th.A. Celissen, J.F. Demmink, P.G. Rutten, E. Schaaf, J. Nachtegaal, D. Posthuma, R. Hartjes, A.J. Brunsveld, en E. Buenk."

Als achtjarige jongen moest Reinirus getuigen na de moord te Beek in 1912 op zijn zusje Marietje. Er is een ballade van gemaakt, getiteld Afgrijselijke kindermoord.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp