Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verdwenen molen Lengel: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
(tekst van oude website gehaald)
Regel 1: Regel 1:
Informatie over de ''' Verdwenen Molen''' die Van Bree in [[Lengel]] liet bouwen voor zijn schoonzoon Hieltjes staat bij [http://www.heemkunde.nl/molens/berghse-molens.html Berghse molens].
+
Op 10 april [[1855]] kreeg G. van Bree toestemming van Gedeputeerde Staten van [[Gelderland]] om in [[Lengel]] '''een molen''' te bouwen op een stuk grond, [[kadastrale gemeente 's-Heerenberg]], sectie I, nummer 223. Van Bree heeft waarschijnlijk toestemming gevraagd om deze molen te mogen bouwen ten behoeve van zijn schoonzoon Hieltjes (Heijltjes). De molen en percelen bij de molen zijn gekomen op Sectie I, nummer 709.
  
{{Onderwerp|Lengel|Molens}}
+
Op 4 oktober [[1861]] is de houten korenmolen [[Brand|afgebrand]]. De knechten waren enige tijd voor de brand in de molen en hielden zich bezig met het scherpen van de stenen en hebben daarbij licht gebrand. Misschien is er vuur in de molen achtergebleven.
  
[[Categorie: Molens Lengel]]
+
De molen was voor 3.000 gulden bij de Tielsche Maatschappij tegen brandschade verzekerd. Bij de taxatie, enkele jaren eerder, was de waarde van molen en erf gewaardeerd op 1500 gulden.
 +
 
 +
[[Categorie: Molens Lengel]] [[Categorie:Brand]]

Versie van 16 mrt 2016 om 16:31

Op 10 april 1855 kreeg G. van Bree toestemming van Gedeputeerde Staten van Gelderland om in Lengel een molen te bouwen op een stuk grond, kadastrale gemeente 's-Heerenberg, sectie I, nummer 223. Van Bree heeft waarschijnlijk toestemming gevraagd om deze molen te mogen bouwen ten behoeve van zijn schoonzoon Hieltjes (Heijltjes). De molen en percelen bij de molen zijn gekomen op Sectie I, nummer 709.

Op 4 oktober 1861 is de houten korenmolen afgebrand. De knechten waren enige tijd voor de brand in de molen en hielden zich bezig met het scherpen van de stenen en hebben daarbij licht gebrand. Misschien is er vuur in de molen achtergebleven.

De molen was voor 3.000 gulden bij de Tielsche Maatschappij tegen brandschade verzekerd. Bij de taxatie, enkele jaren eerder, was de waarde van molen en erf gewaardeerd op 1500 gulden.