Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Planken Wames: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (cat, redactie)
 
Regel 1: Regel 1:
De '''Planken Wames''' was een kleine nederzetting in het [[Bergherbos]], ongeveer 500 meter ten noorden van het huidige einde van de bebouwde kom van [[Stokkum]].
+
De '''Planken Wames''' was een kleine nederzetting in het [[Bergherbos]], ongeveer 500 meter ten noorden van het huidige einde van de bebouwde kom van [[Stokkum]]. Aan de geschiedenis van de Planken Wames is een oud [[:Categorie:Sagen|volksverhaal]] verbonden.  
  
Een restant van deze kleine nederzetting, een hut die in de volksmond ook de benaming '''de Planken Wames''' had, heeft nog tot in het midden van de 20ste eeuw tegen de helling van de Peeskesbult gestaan, vanuit Stokkum gezien aan de rechterkant van de weg naar Beek. Het werd toen nog bewoond door de familie [[Weijenbarg]]. In oude verhalen wordt beweerd dat hier het oudste Stokkum gestaan heeft. Volgens de overlevering zou rond 1200 een besmettelijke ziekte deze bewoners en hun vee bijna geheel hebben uitgeroeid. De enkelen die overleefden trokken zuidwaarts, naar de tegenwoordige ligging van Stokkum. Deze verhalen zijn echter gebaseerd op pure speculatie en dus zeer onwaarschijnlijk. Dat er in de afgelopen eeuwen wat hutjes op die lokatie in het bos werden bewoond is zeker, maar tegelijkertijd en waarschijnlijk ook al lange tijd daarvoor was de huidige dorpskom en het gebied daar direkt omheen in cultuur gebracht en werd het bewoond.
+
Een restant van deze kleine nederzetting, een hut die in de volksmond ook de benaming Planken Wames had, heeft nog tot in het midden van de [[vorige eeuw|20e eeuw]] tegen de helling van de [[Peeskesbult]] gestaan, vanuit Stokkum gezien aan de rechterkant van de weg naar [[Beek]]. Het werd toen nog bewoond door de familie Weijenbarg. In oude verhalen wordt beweerd dat hier het oudste Stokkum gestaan heeft. Volgens de overlevering zou rond [[1200]] een [[:Categorie:Besmettelijke ziekten|besmettelijke ziekte]] deze bewoners en hun vee bijna geheel hebben uitgeroeid. De enkelen die overleefden trokken zuidwaarts, naar de tegenwoordige ligging van Stokkum. Deze verhalen zijn echter gebaseerd op pure speculatie en dus zeer onwaarschijnlijk. Dat er in de afgelopen eeuwen wat hutjes op die lokatie in het bos werden bewoond is zeker, maar tegelijkertijd en waarschijnlijk ook al lange tijd daarvoor was de huidige dorpskom en het gebied daar direct omheen in cultuur gebracht en werd het bewoond.
  
Aan de geschiedenis van de Planken Wames is ook een oud [[volksverhaal]] verbonden. De benaming verwijst naar de aanwezigheid van hout (planken) en bewoning (een wames, in het modern Nederlands wambuis, is een oude benaming voor een wollen hemd, dus eigenlijk een kledingstuk waar je in 'woont'). Op de Veluwe bevindt zich een pannenkoekenrestaurant met de naam Planken Wambuis.
+
De benaming verwijst naar de aanwezigheid van hout (planken) en bewoning (een wames, in het modern Nederlands wambuis, is een oude benaming voor een wollen hemd, dus eigenlijk een kledingstuk waar je in 'woont'). Op de Veluwe is een natuurgebied met de naam Planken Wambuis.
 +
 
 +
[[Categorie:Sagen]]

Huidige versie van 26 nov 2016 om 15:58

De Planken Wames was een kleine nederzetting in het Bergherbos, ongeveer 500 meter ten noorden van het huidige einde van de bebouwde kom van Stokkum. Aan de geschiedenis van de Planken Wames is een oud volksverhaal verbonden.

Een restant van deze kleine nederzetting, een hut die in de volksmond ook de benaming Planken Wames had, heeft nog tot in het midden van de 20e eeuw tegen de helling van de Peeskesbult gestaan, vanuit Stokkum gezien aan de rechterkant van de weg naar Beek. Het werd toen nog bewoond door de familie Weijenbarg. In oude verhalen wordt beweerd dat hier het oudste Stokkum gestaan heeft. Volgens de overlevering zou rond 1200 een besmettelijke ziekte deze bewoners en hun vee bijna geheel hebben uitgeroeid. De enkelen die overleefden trokken zuidwaarts, naar de tegenwoordige ligging van Stokkum. Deze verhalen zijn echter gebaseerd op pure speculatie en dus zeer onwaarschijnlijk. Dat er in de afgelopen eeuwen wat hutjes op die lokatie in het bos werden bewoond is zeker, maar tegelijkertijd en waarschijnlijk ook al lange tijd daarvoor was de huidige dorpskom en het gebied daar direct omheen in cultuur gebracht en werd het bewoond.

De benaming verwijst naar de aanwezigheid van hout (planken) en bewoning (een wames, in het modern Nederlands wambuis, is een oude benaming voor een wollen hemd, dus eigenlijk een kledingstuk waar je in 'woont'). Op de Veluwe is een natuurgebied met de naam Planken Wambuis.