Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Snor, De

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Grand Café De Snor - in de volksmond kortweg De Snor - is een café met groot terras gelegen aan de Molenstraat 2 in 's-Heerenberg.

Grand Cafe De Snor

De Snor is sponsor van de Heemkundekring Bergh.

Tijdens Open Monumentendag stond de horeca in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute: "Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd, en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman die het pand kochten van het gilde, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf 1913 kwam er in de achterzaal ook een bioscoop. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In 1986 verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman.

Marcel Schuurman (r) en Jan Reessink, uitbaters van De Snor


In Old Ni-js nummer 28 staat een artikel over Familiebioscoop Schuurman 's-Heerenberg op blz 20-24.


Familie Bioscoop 11 november 1913 - 13 november 1986

Op een oud en vergeeld stuk papier staat (stond)een wellicht ietwat merkwaardige handelstransactie beschreven,dit was tot 1963 nog in het bezit van de heer A.H.W. Schuurman, het is echter nog niet boven water.

Heden verkocht aan de Heer G.Schuurman Café en Winkelhouder te 's-Heerenberg ,,een complete bioscoopinrichting" bestaande uit: 1 Pathé Apparat met Opjectiv, 1 Lantan met Condensorglas, 1 Filmwikkeler Apparat,1 Kopere Etherlamp, 2 oxigene fleschen(1700Ltr.)met 4 gratis films voor de prijs van fl.200.--. Deze somma in contant empfangen te hebben...etc.'s-Heerenberg 11 november 1913.(handtekeningen).

Wel heb ik een ander document waarop beschreven staat dat op 24 januari 1914 de film van de kribbe tot het kruis geprolongeerd werd.

In 1897 werden in Amsterdam de eerste filmpjes voor het publiek gepresenteerd, terwijl Rotterdam tot 1903 en Den Haag tot 1908 moesten wachten.In die jaren was er in 's-Heerenberg een vrouw, die deze nieuwigheid,welke vooral op het gebied van amusement haar waarde begon te tonen, wel wilde introduceren, zoals schrijver haar kent als oma schuurman of onder de oudere inwoners van 's-Heerenberg als ,,moeder Hanne".

Op 11 november 1913 had 's-Heerenberg haar bioscoop, dit was de eerste bioscoop exploitatie van Oost Gelderland.Uiteraard werd er geprojekteerd in uiterst primitieve omstandigheden.Men stelle zich een zaal van vrij ruime afmetingen voor, met houten schavotten afgezet, waarin een aantal stoelen of banken geplaatst waren die gemakkelijk verwijderd konden worden,zodat de zaal ook voor andere doeleinde gebruik kon worden,zoals voor concerten,dansen,sinterklaastijd,kegelen,schieten, vastenavond,grote bazar verkopen(o.a.Porcelein)en voor het Antonius-Gilde waarvan de St. Jans-Compagnie een onderdeel was,van deze Compagnie heb ik op 4 december 2001 twee vaandels overgedragen aan Stichting Huis Bergh,waarvan een uit 1883 en de andere van 1911.


Externe Links

Sjabloon:Onderwerp