Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Dieker en Dijker
Dieker en Dijker komen bij de volkstelling van 1947 allebei voor in Bergh: Dieker 12 keer en Dijker 16 keer. Lambertus Dieker en Johanna Alings die in 1835 trouwden, hadden twee zonen: Jan en Willem. Nakomelingen van Jan in Azewijn heten Dieker en nakomelingen van Willem, eveneens in Azewijn, staan ingeschreven als Dijker.
Stamvader is Lambert Hols op Dijker in Oosselt (nu: Ooijmanlaan) die vanaf 1645 kinderen laat dopen in Doetinchem. In het verpondingsboek van 1650 is er sprake van het Dijkersgoed. Zo kun je zien dat de Oude IJssel toch een echte grens is. Al in Oosselt noemen de mensen zich naar boerderijen, net als in veel plaatsen in Oost-Gelderland. Aan de Berghse kant van de Oude IJssel zie je dat niet. Daar worden de huizen soms naar de bewoners genoemd (bijvoorbeeld Bluemerhoeve en Hajeniushuis).
De naam is afgeleid van dijc, wat dijk, dam betekent. Een dijcgoet is land aan een dijk gelegen. Het is goed mogelijk dat deze bouwplaats (goed) wordt gesticht als in ons gebied de rivieren van dijken worden voorzien (vanaf circa het jaar 1000). Een diker is een dijkwerker.
Pagina's
- Cremer, Damianus
- Dagboek Oswald Dijker WO II
- Dieker, Gerrit
- Dijker, Petrus Johannes
- Fanfare Sint Jozef
- Garben, Johannes
- Grenslandorkest
- Kadastrale gemeente Zeddam
- Leijzer, Wilhelmus Leo
- Politiek
- Religieuzen