Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Eikenprocessierups

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Sinds 1987 vormt de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea Linnaeus) een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. De rupsen zijn berucht om hun voor mensen irriterende haren. Overdag bevinden die zich in een spinsel, 's nachts verlaten zij het spinsel en volgen een draad die door de eerste rups wordt gespannen, wat de specifieke processie oplevert. Dit gebeurt van mei tot in juni. Niet alleen de mens heeft last van de rupsen, ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat door de rups.

Eiken1.jpg

Overlast en gezondheidsrisico's

Mensen kunnen van mei tot en met augustus in aanraking komen met de brandhaartjes wanneer ze onder de besmette bomen doorlopen, of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte creme met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Bestrijding

De eigenaar van de besmette bomen is verantwoordelijk voor de overlastbestrijding en voor het waarschuwen van het publiek. De rups kan op verschillende manieren worden bestreden: door ze weg te zuigen, door ze te verbranden, door bestrijding met biologische middelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis en door gif. Bij de laatste methode is het middel vaak erger dan de kwaal omdat het gif ook voor mensen schadelijk is.

Eiken2.jpg

Bronnen

  • Wikipedia
  • www.minlnv.nl