Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Sint Suitbertusgilde
In Stokkum heeft korte tijd het Sint Suitbertusgilde bestaan als tegenhanger van het Sint Oswaldusgilde.
Toen het Sint Oswaldusgilde in 1931 begon met de bouw van een eigen gildehuis, vreesden de Stokkumse kasteleins voor hun omzet. Het gilde hield zijn bijeenkomsten immers altijd in een van de Stokkumse cafés.
Bij de oprichting van het Sint Suitbertusgilde in november 1931 sloten zich 28 leden aan. Jan van Uhm, tot dan toe kapitein van het Sint Oswaldusgilde, staat te boek als initiatiefnemer, maar achter de schermen waren het de Stokkumse kasteleins. Ze schonken enkele honderden guldens aan het nieuwe gilde, maar hielden zich verder op de achtergrond – zolang dat kon. Bij moeilijkheden zeiden de bestuursleden: "We moesten de herbergiers zelf het zaakje eens laten opknappen". Informatie over deze belangenverstrengeling is doorgespeeld aan het katholieke blad De Banier, waarna er een artikel verscheen dat de oprichting van dit tegengilde fel afkeurde. Naar verluidt was pastoor Beltman de informant.
Op het hoogtepunt van zijn korte bestaan had het Sint Suitbertusgilde veertig leden. In plaats van uniformen droegen zij alleen een oranje sjerp over hun burgerpak. Veel heeft dit gilde echter niet kunnen bereiken. Het komt niet voor in de berichtgeving over de viering van het 50-jarig bestaan van het Sint Oswaldusgilde in mei 1932, toen ook het nieuwe Gildehuis geopend werd. Onderstaande berichten uit de De Graafschapbode zijn de enige die over het Sint Suitbertusgilde gevonden zijn. Al in 1934 werd de vereniging opgeheven.
Het enige dat nog aan het Sint Suitbertusgilde herinnert, is de wapenvergunning van 't Klaphek.
Bronnen
- Voorwaarts, Mars! Een historie van het Stokkumse gildewezen, blz. 33–34
- Stokkum: uit de historie van dorp en omgeving, blz. 40
- De Graafschapbode van 21 oktober en 13 november 1931 op Delpher