Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Cohen, Scheuntje Casper
Scheuntje Casper Cohen werd in 1801 geboren in Winterswijk als dochter van Casper Abraham Cohen en Dora Jacob Schaap
Zij trouwde op 23 juni 1823 in Zevenaar met Jacob Marcus Rosenberg, weduwnaar van Sibille Jacob Cohen, van beroep koopman en winkelier, in 1787 geboren in Didam als zoon van Marcus Herts en Xara Jacob. Zijn neef Marcus David Rosenberg was een van de vier getuigen. Uit de huwelijksakte blijkt dat de precieze geboortedata van de echtlieden niet bekend zijn; alleen hun geboortejaren.
Scheuntjes kinderen werden geboren in Zevenaar:
Scheuntje overleed op 19 november 1841 in Zevenaar. Israël David Rosenberg en David Marcus Rosenberg hebben haar dood de volgende dag aangegeven in Zevenaar. Volgens de aangevers was zij omstreeks 44 jaar oud, maar in werkelijkheid was zij vier jaar jonger.
Scheuntje werd op 22 november begraven op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg. Waarschijnlijk was dit vanuit Zevenaar (een van) de dichtstbij zijnde Joodse begraafplaatsen. Een familieband met Levie en Gotfried Rosenberg is vooralsnog niet gevonden.
In Zevenaar konden Joden pas vanaf 1861 begraven worden op een apart gedeelte van de algemene begraafplaats aan de huidige J. Perkstraat. Daar is in 1868 Scheuntjes man begraven. Hij overleed op 12 februari van dat jaar in Zevenaar, volgens zijn overlijdensakte op 83-jarige leeftijd.
De vertaling van de tekst op Scheuntjes grafsteen luidt:
- Hier ligt begraven
- de achtenswaardige vrouw mevrouw
- Sjeine dochter van de heer Gersjon C’'tz
- echtgenote van de heer Jacob Rosenberg
- uit Zevenaar, overleden
- op Erev Sjabbat 6 Kislev en begraven
- op maandag de negende (Kislev) 5602
- haar leeftijd was 40
- jaar
- haar leeftijd was 40
- moge haar ziel worden gebundeld in de bundel der levenden
Haar grafsteen is op zekere dag omgevallen en in stukken gebroken. In de loop der tijd zijn deze stukken in de grond weggezakt, maar in 2021 werden ze teruggevonden. Dit gebeurde in verband met de renovatie van de begraafplaats, toen de grond met prikstokken werd afgezocht naar mogelijke grafstenen. De grafsteen is daarna gerepareerd en op zijn oorspronkelijke plaats teruggezet.