Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vink, Antonius Bernardus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de Arnhemsche Courant
van 11 juli 1936

Antonius Bernardus Johannes Vink was korporaal bij het Korps Rijdende Artillerie (de Gele Rijders) in de Willemskazerne in Arnhem. Hij werd op 1 april 1913 geboren als zoon van Hendrikus Lambertus Vink en Aleida Geertruida Hieltjes.

Vink had na het vervullen van zijn dienstplicht vrijwillig bijgetekend. Op donderdag 9 juli 1936 was hij met acht andere artilleristen in een vrachtwagen op weg van Arnhem naar de Legerplaats Harskamp. Daar zou een demonstratie geven worden van het Stuk van 6-veld, een kanon uit 1894 dat toen bij het Nederlandse leger in gebruik was.

Op een slecht stuk weg tussen Oud-Reemst en Otterlo gebeurde er een ongeluk. Hoewel hij niet hard reed, raakte de chauffeur de macht over het stuur kwijt, waarna de vrachtwagen begon te slingeren en even later in de zachte berm kantelde. Korporaal Vink raakte zwaargewond en overleed ter plekke. Ook de kanonnier Prijs raakte zwaargewond en overleed de volgende nacht in het ziekenhuis. Luitenant Alberda, die naast de chauffeur in de cabine zat, raakte zodanig gewond dat hij in het ziekenhuis opgenomen moest worden. De overige inzittenden kwamen er met schrammen en builen vanaf.

Diverse landelijke en regionale dagbladen hebben over het ongeluk bericht. Met enige dagen vertraging verscheen het nieuws ook in de dagbladen in Nederlands-Indië.

Op Vinks stoffelijk overschot werd sectie verricht in het militair hospitaal in Arnhem. In overleg met de familie werd daarna besloten dat de uitvaart met militaire eer zou plaatsvinden op maandag 13 juli. Dit eerbetoon werd gegeven bij het verlaten van het militair hospitaal in Arnhem om 8 uur in de ochtend. Vervolgens werd de kist met het stoffelijk overschot per lijkauto naar 's-Heerenberg vervoerd voor de uitvaart. Bij de aankomst om kwart voor tien arriveerden ook korpscommandant luitenant-kolonel R.P.J. van den Berg van Saparoea, Vinks batterijcommandant kapitein W.W.B. Halbertsma en andere militairen van het Korps Rijdende Artillerie. Na de requiemmis in de Pancratiuskerk trok de rouwstoet naar het oude kerkhof, waar de korpscommandant een grafrede hield. Hierna dankte een oom van Vink voor het getoonde medeleven en vroeg hij de korpscommandant de dank van de familie over te brengen aan koningin Wilhelmina voor de deelname die zij had betuigd.

De rouwstoet trekt door de Molenstraat.
De delegatie van het Korps Rijdende Artillerie in het
ceremoniële tenue van de Gele Rijders.

Een van Vinks collega's, korporaal Jan Willem Freriks, heeft het overlijden op 11 juli aangegeven in de gemeente Ede. Na ontvangst van een uittreksel uit het overlijdensregister van de gemeente Ede is het overlijden op 16 juli ook in de gemeente Bergh ingeschreven.

Bronnen