Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Begraafplaats NH kerk Zeddam

Uit Berghapedia
Versie door Epspaan (overleg | bijdragen) op 6 nov 2020 om 09:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''begraafplaats''' van de Nederlands Hervormde kerk in Zeddam aan de Kilderseweg bestaat sinds 1923. Een deel i...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk in Zeddam aan de Kilderseweg bestaat sinds 1923.

Een deel is ingericht voor graven en een deel wordt gebruikt voor het verstrooien van de as. Tijdens de Franse tijd wordt het verboden nog langer in kerken te begraven. Van hogerhand wordt besloten dat er begraafplaatsen moeten komen, die onder burgerlijk bestuur vallen. Besturen van de protestanten en rooms-katholieken voelen hier niets voor en gezamenlijk wordt in 1829 een begraafplaats aangelegd aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam. Met een gedeelte voor de protestanten, de rooms katholieke en een algemeen gedeelte. Nog aanwezig zijn hier o.a de graven van Ds.Immink en familieleden van Tervoert. In 1910 stelt ds. Cannegieter voor een eigen begraafplaats aan te leggen. Verschillende plannen halen het niet, maar dan komt er in 1920 een nieuwe mogelijkheid. Ir. Bernardus Kersjes uit Braamt biedt een terrein aan gelegen aan de Kilderseweg in Zeddam. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt en in 1923 wordt een "Reglement op de begraafplaats" opgesteld. De protestantse gemeente heeft dan een eigen begraafplaats die tot op heden in gebruik is. In 1995 zijn er voorzieningen getroffen om de as te kunnen verstrooien.

De begraafplaats is gelegen aan de Kilderseweg, tussen huisnummers 14 en 16. De openingstijden van de begraafplaats zijn van 08:00 uur tot zonsondergang.

Informatie bij beheerder De Heer P. van de Weerd E-mail: begraafplaats@protestantsbergh.nl

Externe link