Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Begraafplaats NH kerk Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De begraafplaats gezien vanuit de zuidoosthoek van het terrein

De begraafplaats van de protestantse kerk aan de Kilderseweg in Zeddam bestaat sinds 1923 en is één van de twee begraafplaatsen van de Protestantse Gemeente 's-Heerenberg-Zeddam. Een deel is ingericht voor graven en sinds 1995 wordt een deel gebruikt voor het verstrooien van as.

Tijdens de Franse tijd werd het verboden nog langer in kerken te begraven. Van hogerhand werd besloten dat er begraafplaatsen moesten komen, die onder burgerlijk bestuur vielen. Besturen van de protestanten en rooms-katholieken in Zeddam voelden hier niets voor en gezamenlijk lieten zij in 1829 een begraafplaats aanleggen aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam, schuin achter de toenmalige r.-k. pastorie. De begraafplaats bestond uit drie gedeelten; voor protestanten, voor rooms-katholieken en een algemeen gedeelte.

In 1910 stelde ds. Cannegieter voor een eigen begraafplaats aan te leggen. Verschillende plannen haalden het niet, maar in 1920 kwam er een nieuwe mogelijkheid. Ir. Bernard Kersjes uit Braamt bood een terrein aan, gelegen aan de Kilderseweg in Zeddam. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt en in 1923 werd een "Reglement op de begraafplaats" opgesteld. De protestantse gemeente heeft dan een eigen begraafplaats die tot op heden in gebruik is. Ir. Kersjes overleed op 8 juni 1934 in Laren (Gld.) en werd op 12 juni daaropvolgend begraven in Zeddam. Zijn graf is daar nog steeds aanwezig.

Ook zijn er drie oorlogsgraven van het Gemenebest, afkomstig van twee verschillende vliegtuigen. Twee graven zijn van de Britse piloot Wood en de Canadese boorschutter Watson van de Lancaster bommenwerper die daar op 13 juni 1943 neerstortte. Het andere graf is van Richard Slee, de piloot van een Brits jachtvliegtuig dat op 17 september 1944 bij Zeddam neerstortte.

De begraafplaats is gelegen aan de Kilderseweg, tussen huisnummers 14 en 16.
De openingstijden van de begraafplaats zijn van 08:00 uur tot zonsondergang.

Externe link