Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Beijer, Jan de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een portret van Jan de Beijer dat zijn leermeester Cornelis Pronk in 1750 tekende.

Jan de Beijer was een 18e-eeuwse tekenaar die ook in Bergh heeft gewerkt. Hendrik Spilman (1721-1784) en Paulus van Liender (1731-1797) hebben van veel van zijn tekeningen kopergravures gemaakt; destijds de methode om tekeningen te vermenigvuldigen. Afdrukken werden in boeken gepubliceerd en ook los door particulieren gekocht.

De Categorie:Jan de Beijer geeft een lijst van pagina's met een tekening van De Beijer of een gravure die Spilman van een tekening heeft gemaakt.

Jan de Beijer werd op 24 september 1703 geboren in Aarau, Zwitserland, waar zijn vader Johan Jacob de Beijer huurlingen wierf voor het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Op zesjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Emmerik.

Rond 1722 ging De Beijer in Amsterdam in de leer bij Cornelis Pronk om tekenaar te worden. Pronk was toen de bekendste topografisch tekenaar van de Nederlanden. Naderhand woonde De Beijer in Emmerik en Vierlingsbeek, vanwaaruit hij door Limburg, Gelderland, oostelijk Brabant en het gebied van de Duitse Nederrijn reisde om tekeningen te maken. In 1743 heeft hij in Bergh en omgeving gewerkt.

In 1751 vestigde De Beijer zich in Amsterdam, waar de nadruk van zijn werk op het gebied rond Amsterdam en Haarlem kwam te liggen. Na zijn werkzame periode in Amsterdam vestigde De Beijer zich in de omgeving van Kleef, maar waar precies is niet bekend. Hij overleed op 15 februari 1780, volgens sommige bronnen in Emmerik, maar ook Kleef en Doesburg worden genoemd als plaats van overlijden.

Bron