Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Boksenbier Lengel
Bijna tweehonderd jaar geleden liep het Tweede Gebod schieten in Lengel een beetje uit de hand. Zodanig zelfs dat er een proces verbaal is opgemaakt. Het staat volledig afgedrukt in Old Ni-js nr. 21. Voor stamboomonderzoekers is het interessant dat verschillende inwoners van Lengel en omgeving genoemd worden: Berendsen, Elbers (landbouwer op de Bongerd), Driever, Van Gessel, Meijer, Messing, Van der Mond, Sliepenbeek en Te Wilt.
Uit de verhoren blijkt dat Steven Slijpenbeek en Joanna Hakfoort onder de geboden waren. Er werd niet met melkbussen en carbid geschoten maar met geweren. Doel hiervan was dat men getracteerd zou worden op boksenbier. Folkloristen zijn het er niet over eens of boks met een buks te maken heeft of met een broek. In sommige streken was het ook gebruik dat het trouwpak van de toekomstige bruidegom werd verdonkeremaand. Deze werd pas teruggegeven als men genoeg bier had geschonken. De problemen ontstonden doordat de moeder van Slijpenbeek, zelf geboren op Dijkhuizen bij Vethuizen weigerde om suiker in de jenever te doen omdat dat in haar geboorteplaats ook niet gebruikelijk was. De rechter veroordeelde op grond van artikel 479 nummer 8 dat over burengerucht gaat.
De meerderjarigen kregen allemaal een boete van meer dan vijf gulden en de jongens die nog geen zestien waren, kwamen er niet met een taakstraf vanaf: ze moesten meer dan twee gulden betalen, een flink bedrag voor een schaapherder.
Genealogische gegevens
De genealogische gegevens van betrokkenen staan in Old Ni-js nummer 21: Leendert Berendsen (Azewijn), Mr Frans de Both, Johanna Diekers, Bernardus Driever, Hendrik Driever, Hendrik Elbers, Leendert van Gessel, Joanna Hakfoort, griffier Jan Kalden, Mr. Jacob Godfried van Leenhof, Hendrik Meijer, Gerrit Messing, Derk van der Mond, Toon Sliepenbeek, Lubbert Sliepenbeek, Steven Sliepenbeek, Johanna van Uum, Willem te Wilt.