Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Categorie:Karmelieten

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Orde van de Karmelieten (Latijn: Ordo Carmelitarum, afgekort O.Carm.) is vernoemd naar de berg Karmel bij Haifa in Israël. Op deze berg woonden van oudsher talrijke kluizenaars die in navolging van de profeet Elia hun leven aan God wijdden. De berg Karmel speelde een belangrijke rol in het leven van de profeet Elia.

De Orde van Karmelieten werd in de late twaalfde eeuw gesticht. Vanaf de tweede helft van de vijftiende eeuw traden ook vrouwen tot de orde toe, de karmelietessen. In de zestiende eeuw leidde een hervorming tot een scheiding in geschoeide karmelieten (Latijn: Ordo Carmelitarum Calceatorum, afgekort O.C.C.) en ongeschoeide karmelieten (Latijn: Ordo Carmelitarum Discalceatorum, afgekort O.C.D.).

De Franse Revolutie leidde tot een vervolging van de karmelieten. Veel van hun kerken en kloosters werden gesloten. Een van de weinige klooster dat kon blijven bestaan, is het karmelietenklooster in Boxmeer, dat in 1653 was gesticht door Albert van den Bergh en zijn vrouw Madeleine de Cusance.

Zie verder Karmelieten op Wikipedia.

Pagina’s in categorie "Karmelieten"

Deze categorie bevat de volgende pagina.