Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wienerberger Azewijn

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Daas Baksteen B.V.)
Ga naar: navigatie, zoeken
De fabriek in Azewijn omstreeks in de jaren 70

Wienerberger Azewijn is sinds 8 juni 2018 de naam van Daas Baksteen B.V., de steenfabriek aan de Terborgseweg 30 in Azewijn. De Oostenrijkse firma Wienerberger werd op die dag eigenaar van de twee fabrieken van Den Daas: "De Nijverheid" in Azewijn en "De Vlijt" in Winterswijk.

De steenfabriek is Azewijn heette aanvankelijk N.V. Steenfabriek De Nijverheid, in de volksmond beter bekend als de steenfabriek van Den Daas. De fabriek duikt op de topografische kaarten voor het eerst op in 1931 als "Steenoven". In het "Algemeen Adresboek van Nederland voor handel, landbouw, nijverheid en verkeer" uit 1935 van de gemeente Bergh was het adres nog Azewijn 104.

Bij De Nijverheid en De Vlijt worden gevelbakstenen geproduceerd met een strengpers. Dit is een speciale pers voor de massaproductie van bakstenen. In 2007 is in Azewijn onder de directie van Gert Jan den Daas (*1958) naast de bestaande strengpersfabriek De Nijverheid een geheel nieuwe productielocatie gebouwd voor handvorm-, Wasserstrich- en vormbakstenen. Daarbij is de oude naam van De Volharding weer opnieuw gebruikt. Van 1889 tot 1980 lag namelijk 1,8 km verderop, aan de Zeddamseweg 19 in Etten (Ziek) een steenfabriek met de naam De Volharding. Deze was in 1889 door Jan den Daas opgericht.

Het bedrijf is vier generaties lang in handen geweest van de familie Den Daas. Wegens het ontbreken van een opvolger werd besloten het bedrijf te verkopen. Zo kwamen alle drie de fabrieken per 8 juni 2018 in handen van de Oostenrijkse firma Wienerberger, die nog achttien andere steenfabrieken in Nederland heeft.

Na deze overname is de locatie Wienerberger Azewijn gaan heten en worden de fabrieksnamen De Nijverheid en De Volharding alleen nog gebruikt in het herkennen van de toegewezen producten op deze locaties.

Bronnen