Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Petrus Johannes Laurentius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pieter Derksen
door Henry te Wildt, fijnschilder

Petrus Johannes Laurentius Derksen (roepnamen Pieter, Pé of Peeke) werd op 10 augustus 1945 geboren in Stokkum. Hij was de jongste zoon van Hendrik Derksen, bijgenaamd De Peizerik en Lies Scheers. Hij woonde in het ouderlijk huis en was vaak met zijn fiets schilderend en tekenend in de omgeving te vinden.

De kruiswegstatie in de Sint Suitbertuskerk in zijn geboorteplaats is van zijn hand. Ook ontwierp hij het vaandel van het Sint Oswaldusgilde, dat in 1982 overhandigd werd tijdens het 100-jarig bestaan van het korps vendeliers.

Pieter overleed op 2 december 2019, na een kort sterfbed. In zijn bidprentje stond een door hemzelf geschreven tekstje afgedrukt:

“Heden, verleden, de toekomst, het onderbewuste, het bewuste; alles omvattend, daar maak je deel van uit. Van het Zijn. Dat kun je God noemen, maar ik vind dat zo’n groot woord.
Zijn is allesomvattend. Het kan positief zijn, het kan negatief zijn. Het kan goed zijn, het kan slecht zijn, maar ik streef natuurlijk naar het goede. Want dat slechte, dat verteert de mens. Daar ga je aan kapot.
Het kwaad bestaat nou eenmaal. Het is misschien noodzakelijk hoor. Ik weet het ook niet. Maar uit het goede komt het kwaad voort en uit het kwaad komt ook weer het goede voort. Het wisselt zo om en om.
Alles vergaat in de natuur, maar er komt ook weer nieuw. En zo is het ook met gebouwen. In de kunst kan iets lang bewaard blijven, maar het kan toch een keertje verloren gaan.”

Pieter in beeld


Bronnen