Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Everhard II van Hamaland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Everhard II van Hamaland werd omstreeks 890 geboren als zoon van Everhard Saxo. Hij was een jongere broer van Meginhard IV. Hij is nooit regerend graaf van Hamaland geweest. De Romeinse II onderscheidt hem slechts van zijn naamgenoten.

Hij trouwde met Amalrada van Saksen, dochter van Diederik van Saksen. Haar moeder Reginhilde was een dochter van Godfried de Deen (Guðröðr), die in 885 was vermoord door een groep edellieden waar ook Everhard Saxo deel van uitmaakte. Haar schoonvader was dus de moordenaar van haar grootvader.

Een dergelijk huwelijk zou iets later nog een keer plaatsvinden in het geslacht van de graven van Hamaland. Gerberga, dochter van Meginhard IV, trouwde met Dirk I, graaf van een gebied in het westen van Friesland waaruit later het graafschap Holland is ontstaan. Dirk I was een broer van Waldger van Teisterbant, die in 898 Gerberga's grootvader Everhard Saxo had vermoord.

Bron

  • Middeleeuwers in drievoud: hun woonplaats, verwantschap en voeding, J.M. van Winters, Uitgeverij Verloren, Hilversum (2017), blz. 129