Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gildehuis Stokkum: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Staat toegevoegd als categorie)
(Aanvulling)
Regel 1: Regel 1:
Het '''Gildehuis''' in [[Stokkum]] is in de jaren 30 van de [[vorige eeuw]] door inzet en (financiële) borgstelling van leden van het [[Oswaldusgilde]] gerealiseerd. Het pand is gevestigd aan de [[Pastoor Van Sonsbeeckstraat]],  maar het is ook via de [[Lange Heg]] te bereiken. In de jaren na de realisatie is het Gildehuis verschillende keren uitgebreid en verbouwd om steeds aan de wensen van de gebruikers van het gebouw te voldoen. Vandaag de dag wordt het Gildehuis door een tiental verenigingen of instellingen regelmatig gebruikt voor zeer diverse activiteiten.
+
Het '''Gildehuis''' in [[Stokkum]] is in de jaren 30 van de [[vorige eeuw]] door inzet en (financiële) borgstelling van leden van het Stokkumse [[Sint Oswaldusgilde Stokkum|Sint Oswaldusgilde]] gerealiseerd. Het pand is gevestigd aan de [[Pastoor Van Sonsbeeckstraat]],  maar het is ook via de [[Lange Heg]] te bereiken. In de jaren na de realisatie is het Gildehuis verschillende keren uitgebreid en verbouwd om steeds aan de wensen van de gebruikers van het gebouw te voldoen. Verschillende verenigingen of organisaties gebruiken of hebben het gildehuis gebruikt voor zeer diverse activiteiten.
  
 
Gebruikers:
 
Gebruikers:
*[[Sint Oswaldusgilde Stokkum]]
+
*[[Sint Oswaldusgilde Stokkum|Sint Oswaldusgilde]]
 +
Het gilde gebruikt de zaal vol allerlei doeleinden, zoals de Stokkumse [[Kermis|kermis]], het schuttersfeest, gilde-avonden, schietavonden in de zomer, bestuur en leden vergaderingen, oefenmiddagen voor vendeliers en andere incidentele activiteiten.
 +
*[[Harmonie Volharding (Stokkum)|Harmonie Volharding]]
 +
De harmonie heeft wekelijks twee oefenavonden in het gildehuis, de slagwerkgroep repeteert op maandagavond en de harmonie repeteert op donderdagavond. Hiernaast gebruikt de harmonie het gildehuis ook voor concertuitvoeringen.
 +
*[[Leertrekkers|Carnavalsvereniging de Leertrekkers]]
 +
De carnavalsvereniging geeft in het gildehuis tweemaal per jaar haar [[pronkzitting]]. De dansgarde van de leertrekkers oefent een groot deel van het jaar voor hun optreden en in aanloop naar een pronkzitting toe oefenen diverse groepen in het gildehuis. Sinds het 33-jarig jubileum in [[2000]] organiseert de vereniging elke twee jaar op het terrein achter het gildehuis het [[zomercarnaval]].
 
*[[Sint Suitbertusschool]] (Opgehouden te bestaan in [[2015]])
 
*[[Sint Suitbertusschool]] (Opgehouden te bestaan in [[2015]])
*[[Harmonie Volharding (Beek)|Harmonie Volharding]]
+
Deze basisschool gebruikte het gildehuis om er twee dagen per week gymlessen aan groep 3 tot en met groep 8 te geven.
 +
* [[Politieke Opsporingsdienst]]
 +
Kort na de [[bevrijding]], van 5 mei tot 2 juni [[1945]], heeft het Gildehuis dienst gedaan als bewaringskamp van de [[gemeente Bergh]]. Hier werden [[Nationaal Socialistische Beweging|NSB'ers]] en andere collaborateurs opgesloten. Het bewaringskamp viel onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke afdeling van de Politieke Opsporingsdienst. Een bewaringskamp was kleiner dan een interneringskamp, zoals destijds De Kruisberg in [[Doetinchem]] en Kamp Vosseveld in [[Winterswijk]].
 
*[[Gymnastiekvereniging Atletica]]
 
*[[Gymnastiekvereniging Atletica]]
*[[Leertrekkers|Carnavalsvereniging de Leertrekkers]]
 
  
Kort na de [[bevrijding]], van 5 mei tot 2 juni [[1945]], heeft het Gildehuis dienst gedaan als bewaringskamp van de [[gemeente Bergh]]. Hier werden [[Nationaal Socialistische Beweging|NSB'ers]] en andere collaborateurs opgesloten. Het bewaringskamp viel onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke afdeling van de [[Politieke Opsporingsdienst]]. Een bewaringskamp was kleiner dan een interneringskamp, zoals destijds De Kruisberg in [[Doetinchem]] en Kamp Vosseveld in [[Winterswijk]].
 
  
 
==Bronnen ==
 
==Bronnen ==

Versie van 21 okt 2022 om 22:19

Het Gildehuis in Stokkum is in de jaren 30 van de vorige eeuw door inzet en (financiële) borgstelling van leden van het Stokkumse Sint Oswaldusgilde gerealiseerd. Het pand is gevestigd aan de Pastoor Van Sonsbeeckstraat, maar het is ook via de Lange Heg te bereiken. In de jaren na de realisatie is het Gildehuis verschillende keren uitgebreid en verbouwd om steeds aan de wensen van de gebruikers van het gebouw te voldoen. Verschillende verenigingen of organisaties gebruiken of hebben het gildehuis gebruikt voor zeer diverse activiteiten.

Gebruikers:

Het gilde gebruikt de zaal vol allerlei doeleinden, zoals de Stokkumse kermis, het schuttersfeest, gilde-avonden, schietavonden in de zomer, bestuur en leden vergaderingen, oefenmiddagen voor vendeliers en andere incidentele activiteiten.

De harmonie heeft wekelijks twee oefenavonden in het gildehuis, de slagwerkgroep repeteert op maandagavond en de harmonie repeteert op donderdagavond. Hiernaast gebruikt de harmonie het gildehuis ook voor concertuitvoeringen.

De carnavalsvereniging geeft in het gildehuis tweemaal per jaar haar pronkzitting. De dansgarde van de leertrekkers oefent een groot deel van het jaar voor hun optreden en in aanloop naar een pronkzitting toe oefenen diverse groepen in het gildehuis. Sinds het 33-jarig jubileum in 2000 organiseert de vereniging elke twee jaar op het terrein achter het gildehuis het zomercarnaval.

Deze basisschool gebruikte het gildehuis om er twee dagen per week gymlessen aan groep 3 tot en met groep 8 te geven.

Kort na de bevrijding, van 5 mei tot 2 juni 1945, heeft het Gildehuis dienst gedaan als bewaringskamp van de gemeente Bergh. Hier werden NSB'ers en andere collaborateurs opgesloten. Het bewaringskamp viel onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke afdeling van de Politieke Opsporingsdienst. Een bewaringskamp was kleiner dan een interneringskamp, zoals destijds De Kruisberg in Doetinchem en Kamp Vosseveld in Winterswijk.


Bronnen