Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heemkunde

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Heemkunde is kennis van en onderzoek naar de eigen leefomgeving. Het gaat vaak om de geschiedenis, het dialect, het landschap,de bebouwing en de bewoners van een bepaalde plaats of streek. Geïnteresseerden vormen samen vaak een vereniging, zoals een heemkundekring of een oudheidkundige vereniging.

Heemkundekringen houden zich zo bezig met de kennis van (de historie van) hun eigen leefgebied. Dit kan op vele manieren. Zo publiceren heemkundekringen vaak een tijdschrift, beheren ze lokaal erfgoed, bijvoorbeeld in een streekmuseum, en organiseren allerlei ledenactiviteiten als lezingen,l rondleidingen en excursies. Inmiddels zijn vele van de organisaties actief op het internet, bijvoorbeeld in de vorm van een website over hun vereniging en/of hun eigen leefgebied.

De Heemkundekring Bergh is actief in het gebied van de voormalige gemeente Bergh en beheert de verenigingswebsite http://www.heemkundekringbergh.nl en een digitale encyclopedie over dit gebied, http://www.berghapedia.nl Leden ontvangen driemaal per jaar het verenigingsblad Old Ni-js ('oud nieuws'), met artikelen uit de rijke geschiedenis van het land van Bergh.