Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hendricksen, Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto uit de Graafschapbode van 21 september 1936

Kleine Jentje Hendricksen van Loerbeek is de bijnaam van Johannes Hendricksen, geboren op 4 april 1839 in Beek. Hij werkte als schatter voor de Onderlinge Veeverzekering Loerbeek. Op 18 september 1863 trouwde hij Hendrina Hendriks. Zij vestigden zich in het oudershuis van Hendrina in Loerbeek, aan de Stillewaldweg 2.

Jentje Hendricksen overleed in 1936 op de respectabele leeftijd van 97, en was inmiddels een legendarische figuur geworden in Bergh. In de Graafschapbode van 21-09-1936 verscheen na zijn overlijden het volgende stukje over hem:

BEEK. Den olden Jentje overleden.

Zaterdag is na een kortstondige ziekte de nestor van de gemeente Bergh, de heer J. Hendriksen, overleden. De zoo populair geworden Jentje, die zijn 98ste levensjaar was ingegaan, was altijd nog even kras en las nog zonder bril. Verschillende werkzaamheden werden nog door hem verricht. Zoo zagen we hem verleden week nog met- zijn onafscheidelijk pijpje, koetouwen draaien van bindertwine.

Als schatter van de Onderlinge Veeverzekering „Loerbeek" heeft Jentje vele jaren dienst gedaan. Dan was hij altijd vol humor en nam er menigeen tusschen. „Dat is een mooi beestjen, maor één feel is d'r aon". Als men dan vroeg: „Wat dan?" „De stat zit een dumke te hoog", was zijn antwoord. Dan had Jentje de grootste schik en lachte smakelijk. De laatste jaren werd hij te oud bevonden om nog als schatter te fungeeren. Deze zomer heeft hij in de grootste feeststemming het 5e eeuwfeest van de Schuttery „St. Jan" meegevierd.

Donderdag kwam Jentje zoo noodlottig te vallen, dat hy een heupfractuur bekwam. De toestand verergerde en Vrijdag moest Jentje van de laatste H. Sacramenten voorzien worden. Jentje, die de vaste wil bezat de 100 te halen, heeft dit feit niet mogen beleven.