Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Kelremuzikanten
De Kelremuzikanten zijn ontstaan uit de vroegere Botterbloazers. De Botterbloazers zorgden tijdens de carnaval voor de vrolijke, muzikale noot. De leden van de Kelremuzikanten zijn ook allemaal spelend lid van Muziekvereniging Sint Jan Kilder. Tegenwoordig treden de Kelremuzikanten op als hofkapel voor Carnavalsvereniging de Dolbotters tijdens de Kilderse carnaval en tijdens liefdadigheidsconcerten in verpleeg- en verzorginstehuizen.
Egerländermuziek
De kelremuzikanten spelen voornamelijk Egerländermuziek. Egerländer muziek is oorspronkelijk volksmuziek uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Tsjechië rond de stad Cheb en de rivier Eger. De stad en de rivier heten in het Duits allebei Eger. De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek en te vergelijken met Zuid-Duitse en Oostenrijkse muziek.
De in het Egerland levende Sudetenduitsers werden na de Tweede Wereldoorlog uit hun gebied verdreven. In het buitenland (hoofdzakelijk Duitsland) bleven ze hun volksmuziek spelen en deze werd in de jaren 50 erg populair. De bekendste vertolker was Ernst Mosch met zijn Original Egerländer Musikanten.
De muziek zelf bestaat doorgaans uit marsen en polka's, die wordt gespeeld door een blaaskapel met klarinetten, bugels, een trompet, trombones, baritons en waldhoorns, aangevuld met slagwerk. Vaak wordt er ook (in het Duits) gezongen. Vele nummers hebben dubbele titels, een in het Duits en een in het Tsjechisch.
Voorbeelden van Egerländermuziek zijn de nummers
- Egerland Heimatland
- Ein Lied aus der Heimat
- Egerländer Musikantenmarsch
- Wir Sind Kinder von der Eger
- Bis Bald Aufwiedernsehen
Tsjechische muziek
Tegenwoordig wordt ook veel traditionele Tsjechische blaasmuziek gespeeld. Deze zijn beduidend sneller dan dan Egerländer. Binnen de Tsjechische muziek die door de Kelremuzikanten wordt gespeeld, wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen Moravische en Boheemse muziek.
Big Bandmuziek
Hoewel de Kelremuzikanten geen traditionele Big Band bezetting hebben, wordt wel bigbandmuziek gespeeld. Voorbeelden hiervan zijn A String of Pearls, Glenn Miller Medley, Quando Quando Quando. Daarnaast worden ook medleys gespeeld van Bert Kaempfert, Herb Alpert en de Saragossaband. Hierdoor kunnen de Kelremuzikanten steeds variëren in hun repetoire.
Dweilen
Halverwege de jaren '90 hadden de Kelremuzikanten veel aanvragen om als dweilorkest te opereren. Tegenwoordig wordt alleen nog maar tijdens de carnaval gedweild. Hiervoor wordt dan een marsboekje gepakt met allerlei carnavalsnummers.
Bezetting
De Kelremuzikanten hebben niet de bezetting van een bigbandorkest of een egerländerorkest. De bezetting is als volgt:
- Marcel Berendsen: trompet, flugelhorn
- Marco Meijer: trompet; flugelhorn
- Emil Kremer: (bas)trombone
- Dyon Jansen: (bas)trombone
- Theo Berendsen: trombone, tenorhorn
- Hemmy Huntink: bariton
- Irma Renting: bariton
- Wilfried Keurntjes: tenorsax
- Linda Nijhof: klarinet, altsax
- Loes Geurts: klarinet, altsax
- Wilma Berendsen: klarinet
- Gerard Grond: bes-bas
- Richard Volman: slagwerk