Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mariakapel Stokkum

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Mariakapelletje op de hoek van de Landerswal en de Eltenseweg in Stokkum is gebouwd ter gelegenheid van het 50-jarig priesterjubileum van pastoor Nollen in 1998. Het werd gewijd op 19 juni 1999 door Mgr. A. Simonis, Aartsbisschop van Utrecht.

Deze kapel is een initiatief van Willy Spekking uit Stokkum, als inlossing van een belofte aan zijn vader Willem Spekking. De kapel is belangeloos gebouwd door een aantal Stokkumers, de kapel wordt nog steeds schoongehouden door de overburen, de familie Wijnands.

Op de rechterfoto hieronder is een afbeelding van een zware storm in juli 2010, waarbij veel bomen rondom de kapel zijn beschadigd/omgevallen. De kapel bleef hierbij wonder boven wonder helemaal gespaard.

Deze kapel heeft in Stokkum ooit een voorganger gehad: in 1661 verkochten Derk van Uum en zijn echtgenote Gertgen Godden namelijk een boerderijtje, de Louwermans Kaatstede, 'aen de Capelle gelegen'. Deze kapel - waarvan de lokatie niet bekend is - zal niet naar de Heilige Maagd Maria zijn genoemd, maar naar de patroon van het Oswaldusgilde in Stokkum. Het is bijna zeker dat elke buurschap naast een gilde ook een hagelkruis en een kapel heeft gehad.

Stokkum1.jpg
De kapel na de storm van 14 juli 2010
Foto Ursula Bouwmeister

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen