Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Molen Reijers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De tweede molen Reijers uit 1906. De molen is verdwenen, maar het woonhuis staat er nog steeds, zij het met een uitbouw.
De tweede molen Reijers (KM, korenmolen)
op een topografische kaart uit 1908

De voormalige Molen Reijers is in 1890 door bakker-molenaar Johannes Gerardus Reijers in gebruik genomen. Hij stond achter Reijers' huis aan de Sint Jansgildestraat 53 in Beek.

Sinds 1842 kon er door een molenbrand in Beek niet meer gemalen worden, maar bakker Reijers kon in 1885 weer meel voor zijn bakkerij malen in een onderslagwatermolen die aangedreven werd met water uit bergmeer 't Peeske. Helaas moest hij erkennen dat de toevloed van water onvoldoende was, zodat de molen maar drie uur per dag kon draaien. Alleen 's maandags werd langer gemalen, omdat op zondag het water tot een hoger peil kon stijgen. Dus aan de ook stijgende vraag naar meel kon niet worden voldaan.

In 1890 kon Reijers van het waterschap van de Baakse Beek een windmolen kopen. Deze met riet gedekte Zaanse achtkanter stond in Baak aan de weg naar Zutphen. Hij maalde het overtollige water uit de polder en loosde het in de IJssel.

Een tiental boeren hebben de gedemonteerde molen met hun paard en wagen naar Beek getransporteerd, waar de firma Neijenhuis en de molenbouwer Kreeftenberg de molen achter Reijers' huis weer hebben opgebouwd.

Helaas werd de molen in augustus 1906 door de bliksem getroffen en brandde tot de grond toe af. Ter vervanging werd een nieuwe molen van hetzelfde type, doch nu iets groter, uit de Zaanstreek opgehaald, ook nu getransporteerd door de boeren. De heren Neijenhuis en Kreeftenberg konden weer aan de slag. Vanaf dat moment ging het molenaar-bakker Reijers voor de wind. Ook in de beginjaren twintig (inmiddels was zoon Johannes Aloijsius Henricus de molenaar) stond de molen er op de bewaard gebleven foto nog fier bij. Omstreeks 1924 werd de molen ontwiekt en werd de wind ingeruild voor motorkracht en weer later voor elektriciteit. De romp zonder zijn wieken maakte als molen toch wel een trieste indruk.

In de tweede molen brak in maart 1931 brand uit, vermoedelijk door kortsluiting in de elektrische aandrijving. Dankzij het kalme weer breidde het vuur zich niet uit naar het pakhuis en het woonhuis, maar verschillende machines en dertig tot veertig ton gerst en haver gingen verloren. De verzekering dekte de schade, maar de molen werd niet herbouwd.

Tegenwoordig herinnert niets meer aan het trotse molenverleden of het moeten de diverse opslagloodsen zijn achter de woning, waar nog steeds de familie Reijers woont.

Bronnen

  • Molendatabase, databasenummers 12943 en 1938
  • De Graafschapbode van 18 augustus 1906 en 18 maart 1931 op Delpher
  • collectie Vermeulen (Liemers Museum)
  • 'Stamboom Familie Reijers' (tweetalig), 1988