Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bakkers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Vooral bij boerderijen waren vroeger eigen bakovens voor het bakken van broden. Accijns op het gemaal die pas in 1856 werd afgeschaft, heeft de prijs van brood hoog gehouden, zodat het voor velen goedkoper was aardapelen te eten. Toen de heffing op het gemaal werd opgeheven, kon er continue gemalen worden, waardoor het brood een stuk goedkoper kon worden.

In het begin van de 20e eeuw verbouwden de boeren zelf de rogge en lieten die door de molenaar malen. De beste rog werd naar de bakker gebracht die er roggebrood van moest bakken. dat gebeurde in een trog, met de voeten werd het net zo lang heen en weer gestampt tot het deeg was.

Voor de komst van broodfabrieken had elke dorp en stad meestal meerdere bakkers. Bij veel huizen kwamen ook meer dan één bakker met een bakfiets vol broden of op een fiets met voorop een broodmand.

Bakkers in Bergh

Bakkers uit 's-Heerenberg en Stokkum op een foto gemaakt bij de kerk in Stokkum bij het trouwen van bakker Zweers.
Achterste rij v.l.n.r.:
Timke Dijkman, Van Uum, Johan Gunsing en Linsen.
Voorste rij v.l.n.r.:
Bernard Giezenaar, Johan Duffels (Stokkum), Piet Hieltjes, Bennie Bosch en Bernard Bussink.
foto: Gerard Gunsing
vlnr Heinie Jansen, Johan Gunsing, ? Verdaasdonk, Ewald Bosch sr., ?, Gerrit Gunsing en Bernard Bussing.


[zie ook Adresboek 1935):

Zie ook

Kerkblad voor Bergh

In het Kerkblad voor Bergh van vrijdag 24 augustus 1945 staat dat de volgende bakkerijen in 's-Heerenberg i.v.m. het Bevrijdingsfeest op maandag 27 augustus gesloten zijn: J. Bosch, B. Bussink, P. Boschman, J.W. Dijkman, J.G. Gunsing, P. Heyltjes, J.W. Linsen, R.K. Coöp Ons Belang.

Krantenartikel

Bronnen