Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Noord-Rijnland-Westfalen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De ligging van Noord-Rijnland-Westfalen in de Bondsrepubliek Duitsland

Noord-Rijnland-Westfalen (Duits: Nordrhein-Westfalen, afgekort NRW) is een deelstaat (Bundesland) in het westen van Duitsland, grenzend aan Nederland en België. Met een oppervlakte van 34.080 km² en een bevolking van 18 miljoen inwoners is het een van de grootste deelstaten. De hoofdstad is Düsseldorf.

De deelstaat werd op 23 augustus 1946 gesticht door het Brits-geallieerde militaire gezag. Oorspronkelijk bestond hij uit de voormalige Pruisische provincie Westfalen en Noord-Rijnland. Noord-Rijnland was de in 1945 door de geallieerde bezetter afgesplitste noordelijke helft van de voormalige Pruisische Rijnprovincie. Eind 1946 verplichtten de Britten de voormalige Freistaat Lippe zich bij Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen aan te sluiten. Na onderhandelingen met beide deelstaten koos Lippe voor het samengaan met Noordrijn-Westfalen.

In NRW worden naast het Hoogduits ook verschillende Nederfrankische en Nedersaksische dialecten gesproken. Zo lopen de Zuid-Gelderse dialecten van het Nederlandse Zuid-Gelderland en Noord-Limburg nog ver in het Duitse Noord-Rijnland door als het Kleverlands en Nederrijns. Het zogenaamde Kölsch is er een van. Bergh ondervindt van oudsher de invloeden van deze naobers.

Het deel van NRW dat direct aan Bergh grenst heet de Nederrijn (Duits Niederrhein). Dit gebied bevindt zich bij de landsgrens langs de provincie Limburg, vanaf Bonn tot aan de grens bij Emmerik. In het oosten is de Rijn ongeveer de grens, er zijn uitzonderingen (Zoals Emmerik).

Het wapen van Noord-Rijnland-Westfalen