Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Raaben, Cornelius
Cornelius Raaben is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd geboren in Loerbeek als zoon van Antonius Raaben en Anna Bodde. Op 23 januari 1792 werd hij gedoopt in Beek.
Soldaat van Napoleon
Naar Leipzig
Raaben was dagloner van beroep. Als dienstplichtige van de lichting 1812 werd hij op 15 april 1813 onder stamboeknummer 13176 ingelijfd bij het 19e Regiment Infanterie van Linie. Zijn naam werd daarbij genoteerd als Corneil Raader.
Raabens signalement was:
|
Bij het 19e Regiment Infanterie van Linie diende ook: |
Het 19e Regiment Infanterie van Linie heeft in 1812 deelgenomen aan de Veldtocht naar Rusland, maar zo ver is Raaben nooit gekomen. Toen hij in het voorjaar van 1813 moest opkomen, was Napoleon al tot de terugtocht gedwongen.
Het stamboek van Raabens regiment vermeldt dat hij op 16 oktober 1813 bij Leipzig gewond is geraakt en krijgsgevangen genomen. Dit was op de eerste dag van de Slag bij Leipzig, ook bekend als de Volkerenslag – de grootste veldslag in Europa voor de Eerste Wereldoorlog. Op 19 oktober werd Napoleon met zijn bondgenoten verslagen door een coalitie van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden, en moest hij zich gedwongen terugtrekken naar Frankrijk.
Zijn terugkeer
Tot op heden gaat bij de familie Raben aan de Doetinchemseweg 15 in Loerbeek, van generatie op generatie, het verhaal dat Cornelius Raaben als soldaat voor Napoleon Bonaparte moest dienen. De overlevering wil dat hij direct na de Slag bij Leipzig in 1813 weer huiswaarts kon gaan, maar gezien het feit dat hij gewond was en krijgsgevangen werd genomen, zal dat eerder eind 1814 of begin 1815 zijn geweest. Toen keerden uit Oost-Europa grote aantallen krijgsgevangenen terug.
De hele weg heeft hij lopend afgelegd. Na een lange reis kwam hij bij de Rijn aan. Hij wist dat, als hij de Rijn stroomafwaarts volgde, hij in Emmerik moest aankomen en zo weer de weg naar huis terug moest kunnen vinden. Inderdaad kwam hij via Emmerik weer bij zijn oudershuis in Loerbeek aan. Met zijn verwilderde haren, zijn enorme lange baard en zijn vervuilde kleding, was hij onherkenbaar geworden. Bij de aankomst thuis, dachten zijn ouders en zijn zussen eerst met een bedelaar of schooier van doen te hebben, maar al vrij snel bleek dat het Cornelius was. De blijdschap was enorm hem weer te kunnen begroeten na zo'n lange zorgelijke tijd waarin de verblijfplaats van hun enige verloren zoon en broer niet bekend was.
Zijn gezin
Cornelius trouwde op 10 februari 1820 in de Sint Pancratiuskerk in Anholt met Anna Diekman, geboren op 10 mei 1797 in Loerbeek op boerderij Groot Lobberik als dochter van Wilhelmus Diekman en Joanna Overkamp. Zij zijn niet voor de burgerlijke stand in Nederland getrouwd.
De kinderen van Cornelius en Anna waren:
- Johanna, geboren in Anholt op 14 januari 1820
- Anneken, geboren in Beek op 21 januari 1822 in Beek, overleden in Dierenop 4 oktober 1917, 95 jaar oud.
- Antonia, geboren in Beek op 11 april 1824
- Wilhelmina, geboren in Beek op 2 februari 1827
- Alberta, geboren in Beek op 4 april 1830, drie dagen later overleden
- Joannes (Jan), geboren in Beek op 22 augustus 1831, overleden in Beek op 6 februari 1894, 62 jaar oud.
- Willem, geboren in Beek op 3 februari 1836
- Gerhardus, geboren in Beek op 2 augustus 1840, overleden in Hüthum op 16 november 1877, 37 jaar oud.
Cornelius is zijn hele leven dagloner gebleven. Hij overleed op 2 maart 1885 in Loerbeek, 93 jaar oud. Zijn vrouw was al op 15 maart 1864 overleden, 66 jaar oud.
Bronnen
- Mededeling Leo Raben, Loerbeek
- Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon, toegankelijk via Archieven.nl en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie
- Memoires des Hommes. Registres matricules de la Garde impériale et de l'Infanterie de ligne
- bij Leipzig (Wikipedia)