Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reijers, Cornelis Henricus Joannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Cor Reijers en zijn ouders op de dag dat hij in 's-Heerenberg zijn eerste Heilige Mis opdroeg.
Cor Reijers, zittend in het midden tussen zijn ouders op de dag van zijn eerste Heilige Mis. Zittend, derde van links, is pater Wouters.

Cornelis Henricus Joannes (Cor) Reijers was priester. Hij werd op 6 augustus 1916 geboren in 's-Heerenberg in het huis met het adres Oudste Poortstraat 14. Zijn ouders waren Cornelis Johannes Bernardus Reijers en Maria Elisabeth Anna Huberta Vermeulen.

Cor wilde als jongen al priester worden. Aldus vertrok hij op 5 september 1928 naar het aartsbisschoppelijk kleinseminarie in Culemborg, dat in 1935, zijn laatste jaar aan het kleinseminarie, verhuisde naar Apeldoorn. In 1936 zette hij zijn studie voort aan het grootseminarie Rijsenburg in Driebergen.

Op 19 juli 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, heeft kardinaal De Jong hem in de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht tot priester gewijd. Hierna is hij enige tijd in 's-Heerenberg geweest, waar hij Witte Pater Wouters heeft geholpen bij het werk in de parochie. Pater Wouters was aangesteld als tijdelijke vervanger van pastoor Galama, die in augustus 1941 door de Duitsers was gearresteerd, net als zijn kapelaans Van Rooijen en Hegge. Op 24 juli 1942 kwam pastoor Horsthuis aan als opvolger van pastoor Galama. Hij was benoemd nadat bericht was ontvangen dat pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen in juni 1942 in concentratiekamp Dachau waren omgekomen.

Kort na de aankomst van pastoor Horsthuis heeft Cor Reijers zijn eerste Heilige Mis opgedragen in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg, maar de Duitse bezetter gaf geen toestemming dit op de gebruikelijke uitbundige wijze te vieren. Een jaar eerder was hetzelfde het geval geweest bij de eerste Heilige Mis van pater Wim Ruikes, maar dit keer waren de beperkingen nog omvattender. Muziek en de nationale vlag op de openbare weg waren bij pater Ruikes al verboden, maar nu werden ook versieringen en de kerkelijke witgele vlag niet toegestaan. Pater Ruikes mocht nog door bruidjes en misdienaars in optocht naar de kerk begeleid worden, maar ook dat werd Cor Reijers ontzegd. De dood van pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen zullen allicht reden zijn geweest voor deze strengere maatregelen. De dag verliep dus grotendeels in stilte, maar er zijn toen wel enkele foto's gemaakt.

Na zijn wijding was Cor Reijers kapelaan in achtereenvolgens Vreeswijk, Soestdijk, Hengelo en de stad Utrecht. In 1963 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie van het Heilige Hart van Jezus in Dalmsholte (Lemelerveld). Daar vierde hij in 1967 zijn 25-jarig priesterfeest. In 1968 werd hij benoemd tot pastoor in Borne en per 30 juli 1976 in de kleine Sint Martinusparochie in Megchelen. Het hoogtepunt van zijn rustige pastoraat daar van de viering van zijn 40-jarig priesterjubileum op 19 juli 1982. Het feest werd op grootse wijze gevierd.

Een jaar later, in juli 1983, vroeg Cor Reijers zijn emeritaat aan, dat hem eervol werd verleend. Hij was toen bijna 67 jaar. Op 1 december 1983 verliet hij Megchelen om zijn intrek te nemen in huize "Op Honk" in Ulft.

Pastoor Cor Reijers overleed op 21 april 1994 in Doetinchem, 77 jaar oud. Op 27 april daaropvolgend werd hij begraven in Ulft.

Bron