Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wellington DV593

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Vickers Wellington Mk IA, een eerder type, dat wat lichter bewapend was dan de Mk IC die bij Kilder neerstortte.

Om even voor half twee in de nacht van 15 april 1942 stortte de Britse Vickers Wellington Mk IC bommenwerper met serienummer DV593 neer in de buurt van Kilder. Het toestel van 150 Squadron was op 14 april om 21.35 opgestegen van de vliegbasis in Snaith in Yorkshire voor een bombardementsvlucht op Dortmund (D). Op de terugweg werd het om 02.18 uur onderschept door een Duitse Messerschmitt Me 110 nachtjager gevlogen door Obergefreiter Georg Worch van de 3e Gruppe van Nachtjagdgeschwader 1. De Wellington werd neergeschoten en sloeg te pletter op het Kilderse veld bij de woning van J. Witjes.

De piloot, de 20-jarige pilot officer Cedric Hall Mardon uit Crowcombe in Somerset, bleef in de cockpit, waardoor de overige vijf bemanningsleden op tijd per parachute het toestel konden verlaten. Dat waren de sergeants W. France (tweede piloot), R. Garrod (neusschutter), R.E. Mellor (waarnemer), J.C.B. Peebles (radiotelegrafist), en R.W. Marr (staartschutter). Zij hebben hun sprong overleefd, maar zijn door de Duitsers krijgsgevangen genomen, vier van hen in Kilder (op 15 april) waaronder de gewonde sergeant Marr. Het zesde bemanningslid werd op 18 april gepakt in Baak met een in Doetinchem gestolen fiets.

Mardon werd door de Duitsers met militaire eer begraven op het kerkhof van Kilder. Daar ligt hij nog steeds begraven als Commonwealth War Dead. Zes bemanningsleden van een Britse Lancaster bommenwerper die twee jaar later bij Kilder neerstortte, zijn eveneens op dit kerkhof begraven.

Bronnen