Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Westerhof, Clemens Johannes Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Boek over Clemens

Clemens Westerhof is op 3 mei 1940 geboren in Beek als zoon van Gerardus Henricus Westerhof en Johanna Helena Nijenhuis. Hij heeft zijn sporen o.a. verdiend op het gebied van de voetbalsport.
Hij was vooral een enthousiast verteller en verwoorder van de voetbalsport en kon menigeen dan ook boeien en stimuleren om deze sport te gaan beoefenen.
Bij de bekende A-jeugd van 't Peeske speelde hij een belangrijke rol en daarna manifesteerde hij zich als trainer bij diverse jeugdelftallen van 't Peeske, alwaar hij zelf ook voetbalde en later zich als keeper deed doen gelden.

Hij voetbalde ook nog tijdelijk bij Vv de Graafschap, daarna - in 1976 - zette hij zijn carriere als assistenttrainer en interimcoach voort bij Vitesse in Arnhem. In 1980 verkaste hij naar Rotterdam, alwaar hij eerst assistent van Feyenoord-trainer Vaclav Jezek werd. Toen Jezek - in het seizoen 1980-1981 - ziek werd, werd hij hoofdcoach. In 1982 ging hij naar Maastricht om MVV te gaan trainen, echter zonder succes, aangezien MVV in dat seizoen degradeerde uit de eredivisie. Ook het succes in het volgende seizoen in de eerste divisie bleef achterwege; slechts een teleurstellende 4e plaats. Hierna ging hij terug naar Arnhem om Vitesse opnieuw onder de hoede te nemen.

In 1989 tekende hij een contract met de Nigeriaanse voetbalbond, om als bondscoach te gaan fungeren van het nationale elftal. In 1990 lukte het niet zich te kwalificeren voor het WK ; in ditzelfde jaar lukte het wel de finale van de Afrika-Cup te behalen tegen Algerije; helaas werd deze verloren. In 1992 werd Nigeria 3e in de Afrika-Cup; omdat verloren werd van aartsrivaal Ghana in de halve finale. In 1994 werd de Afrika-Cup gewonnen na een 2-1 overwinning op Zambia in de finale. In dit zelfde jaar werd door Nigaria deelgenomen aan de Wereld Kampioenschappen in de Verenigde Staten van Amerika; helaas geen finale maar uitgeschakeld in de achtste finale - in de verlenging - tegen Italie; nadat men eerst met 1-0 had voorgestaan. Als helden werden Westerhof en de het team in Nigeria ingehaald.

In 2002 schreef Michel Bongers een biografie van Clemens met de titel "De tarzan van de voetbaljungle"

Momenteel woont Clemens in Zimbabwe.

Bronnen