Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijdeveld, Wilhelmus Albertus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de Volkskrant van 12 december 1977

Wilhelmus Albertus Wijdeveld was onderwijzer. Hij werd op 17 augustus 1887 geboren in Loerbeek als jongste zoon van Gerardus Johannes Wijdeveld en Hendrina Gieben.

Zijn vader was van 1882 tot 1893 hoofd van de openbare lagere school in Loerbeek en daarna tot zijn pensioen in 1913 hoofd van de openbare lagere school in Kilder. Zijn moeder gaf op dezelfde scholen les in nuttige handwerken. Het verbaast dan ook niet dat hij, net als zijn broers en zussen, in het onderwijs ging.

In mei 1907 behaalde hij in Arnhem zijn onderwijzersakte. Hij kreeg toen een tijdelijk aanstelling aan de openbare school in Didam, maar al in juni 1907 werd hij benoemd tot onderwijzer aan de 1e Openbare Lagere School in Groenlo. Daar werd hem per 1 mei 1909 eervol ontslag verleend, waarna hij samen met zijn broer Gerard, die in Kilder onderwijzer aan de school van hun vader was, verhuisde hij naar Arnhem. Zij woonden daar in de Rodenburgstraat. Waarschijnlijk hadden zij allebei een aanstelling in Arnhem gekregen, maar van geen van beiden kon worden achterhaald aan welke school dat was.

Op 30 juli 1912 slaagde Wijdeveld in Arnhem voor de hoofdakte, waarna hij op 29 december 1917 nog een diploma in handelskennis behaalde. In maart 1918 verhuisde hij naar Haalderen in de toenmalige gemeente Bemmel, waar hij schoolhoofd van de openbare school aldaar was geworden.

In september 1921 werd hij hoofd van de Sint Bernardusschool in Hengelo (Ov.). Deze lagere school was toen net opgericht bij een reorganisatie van het katholieke onderwijs in Hengelo. Wijdeveld is tot zijn pensioen hoofd van deze school gebleven. Daarna is hij met zijn gezin naar Baarn verhuisd.

Persoonlijk leven

Wijdeveld trouwde op 5 juni 1918 in Lisse met Geertruida Petronella Hulsebosch, geboren op 15 oktober 1895 in Overveen als dochter van Hendrikus Hulsebosch en Cornelia Johanna Hienkens. Uit dit huwelijk werden vijf dochters en drie zonen geboren.

Wijdeveld overleed in Baarn op 28 mei 1977, negentig jaar oud, en werd begraven op de r.-k. begraafplaats aldaar. Hij deelt zijn graf met zijn vrouw, die 25 september 1970 op 74-jarige leeftijd al was overleden, en zijn oudste dochter, die op 1 april 1957 was overleden, 37 jaar oud.

Bronnen