Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Akkermolen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Akkermolen in 1964

De Akkermolen in Zundert, ook genoemd de Windmolen in de Akker, was een van de drie molens in de Baronie van Breda die Willem II van den Bergh in 1428 erfde van zijn vader Otto van der Leck. De andere twee waren de grafelijke molen in Alphen en de Kaarschotse molen in Rijsbergen.

De Akkermolen molen was een open standerdmolen zoals ook de verdwenen grafelijke molen in 's-Heerenberg. Het balkenwerk in de voet is bij dit type niet afgedekt. De molen kwam via Maria Elisabeth van den Bergh, dochter van Hendrik van den Bergh, in het bezit van het markiezaat van Bergen op Zoom.

In 1584, tijdens het beleg van Antwerpen, hebben Spaanse troepen de molen vernield, zo wordt aangenomen. In het begin van de 17e eeuw is er een nieuwe molen gebouwd, die nog steeds aan de Akkermolenweg in Zundert staat.

In 1698 overleed Henriëtte Francisca van Hohenzollern-Hechingen, dochter van markiezin Maria Elisabeth, waarmee met Bergen op Zoom ook de Akkermolen verloren ging voor de graven van Bergh.

In 1950 zijn de wieken van de molen afgebroken, waarna verval inzette en afbraak dreigde. De molen kon echter gerestaureerd worden nadat de gemeente Zundert hem in 1959 had gekocht. In 1974 kreeg de molen de status van rijksmonument (monumentnummer 41113). Na verdere restauratie in 19911992 is de molen weer bedrijfsklaar.

Bronnen