Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Homoet

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 19 okt 2019 om 13:03 (typo)
Ga naar: navigatie, zoeken
Homoet op een tekening uit 1732 van Cornelis Pronk,
net na de verkoop door graaf Frans Willem.

Homoet is een tegenwoordig een buurtschap in de gemeente Overbetuwe. Vroeger was het een heerlijkheid, die in 1484 Berghs bezit werd toen heer Oswald I het gebied kocht van Hendrick van Wisch, heer van Homoet.

Toen de zoons van graaf Oswald II (die in 1546 was overleden) in 1560 de erfenis van hun vader verdeelden, viel Homoet nogmaals toe aan een Van den Bergh die Oswald heette. De voorwaarde was dat de heerlijkheid weer aan Huis Bergh moesten toevallen als Oswald kinderloos zou overlijden. Dit is in 1563 inderdaad gebeurd, zodat Homoet in handen kwam van de regerende graaf Willem IV.

Graaf Willem IV had bijna voortdurend onenigheid met zijn, nu nog enige, broer Frederik. Dit had als resultaat dat Homoet in 1577 in het feitelijke bezit van graaf Frederik kwam. Toen hij in 1592 kinderloos overleed, kwam de heerlijkheid terug in de boedel van graaf Willem IV, die al in 1586 was overleden. Bij de boedelscheiding in 1598 kreeg graaf Willems oudste zoon Herman Homoet toegewezen.

Homoet is daarna Berghs bezit gebleven tot graaf Frans Willem de heerlijkheid in 1731 verkocht aan de graaf en gravin van Randwijck, geboren van Welderen.

Bron