Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Meilandsedijk

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Meilandsedijk (spreek uit als Meilandsediek) is een straat waaraan Azewijn en Lengel zijn gelegen. Het is het deel van de N816 vanaf de Antoniusstraat in Lengel tot de rotonde met de Laakweg en de Netterdseweg. In de jaren 50, 60 en 70 werd deze weg ter hoogte van Azewijn gekruist door een spoorweg waarover kleiwagentjes reden. Er werd en wordt nog steeds aan kleiwinning gedaan door de steenfabriek Daas Baksteen B.V.. Volgens 'meester' Kremer is de naam afkomstig van "mei, made, meet, mede" en dat betekent wei, weiland. Grasland overheerst inderdaad in de omgeving.

Maatboek 1809

In 1809 is er een Maatboek van het distrikt Zeddam geleegen in het arrondissement Doesburg aangelegd. De Meilandsedijk wordt daarin meerdere keren genoemd in verschillende spellingen:

  • "Met No 1 begonnen aan de Brug bij de Limiet-scheiding van Gendringen, aan de zuidzijde van de Staartjes Straat; en vandaar westwaarts opgemeten door het Berger Bosch tussen de Limiet-scheiding van Netterden en den Mijlandsen dijk tot de Asselse steeg."
  • "Met No 90 begonnen aan de Leuseweij, aan de Noordzijde van den Mijlandsen dijk, tegen de Ulfse straat & oostwaards opgemeten door den Lengelderdam en Azewijnerdam, tot aan de Plakse straat."
  • "Met No 964 begonnen over den Laaksche schaapweg en vervolgens gemeten door de Seps en de Koolhorst [ Kornhorst ] tot aan de Azewijnsche straat en langs dezelve oostwaarts opgemeten tusschen de Lengelder en Azewijner dam en de Laakse straat tot aan de Meijlandschen dijk."
  • "Met No 1192, Straatmans koeweij, begonnen aan de Laaksche straat en de Meijlandsen dijk en langs dezelve oostwaarts opgemeten langs de Klaakse straat tot aan het Buurschap Klein Azewijn."

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...