Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Mijnen, Johannes: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Kilder)
k
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Jan Mijnen''', wonende [[Kilder]] 131, geboren op 10 december [[1890]] in de [[gemeente Bergh]], werd op 2 oktober [[1944]] bij [[Didam]] zwaar gewond door vliegtuigkogels, toen hij met anderen op weg was naar OT-werk bij [[Zevenaar]]. [[Thuis, Hendrikus Josephus|Hein Thuis]] werd bij dezelfde beschieting op slag gedood.
+
'''Jan Mijnen''' werd op 10 december [[1890]] geboren in de [[gemeente Bergh]] als zoon van Willem Mijnen en Johanna Kers. Hij was landbouwer en woonde op het adres [[Kilder]] 131.
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Bergh in de frontlinie}}
+
Hij werd op 2 oktober [[1944]] bij [[Didam]] zwaar gewond door vliegtuigkogels, toen hij met anderen op weg was naar [[Organisation Todt|OT-werk]] bij [[Zevenaar]]. Hij overleed een dag later. [[Bosman, Antonius Johannes|Toon Bosman]] en [[Thuis, Hendrikus Josephus|Hein Thuis]] werden bij dezelfde beschieting op slag gedood. De Duitse praktijk burgers te dwingen OT-werk te verrichten was een schending van het [[Aanwijzingen van 1937|internationale volkenrecht]].
 +
 
 +
Zijn overlijden op 4 oktober 1944 aangeven in de gemeente [[Didam]] en op 30 juli [[1945]] in de [[gemeente Bergh]]. Zijn naam staat op geen van de [[gemeente Bergh|Berghse]] [[oorlogsmonumenten]], maar wel in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting
 +
 
 +
==Bronnen ==
 +
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 +
*[[Er op of er onder]], blz. 137
 +
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 +
 
 +
[[Categorie:Bergh in de frontlinie]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]]

Huidige versie van 6 aug 2017 om 11:41

Jan Mijnen werd op 10 december 1890 geboren in de gemeente Bergh als zoon van Willem Mijnen en Johanna Kers. Hij was landbouwer en woonde op het adres Kilder 131.

Hij werd op 2 oktober 1944 bij Didam zwaar gewond door vliegtuigkogels, toen hij met anderen op weg was naar OT-werk bij Zevenaar. Hij overleed een dag later. Toon Bosman en Hein Thuis werden bij dezelfde beschieting op slag gedood. De Duitse praktijk burgers te dwingen OT-werk te verrichten was een schending van het internationale volkenrecht.

Zijn overlijden op 4 oktober 1944 aangeven in de gemeente Didam en op 30 juli 1945 in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten, maar wel in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting

Bronnen