Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Daluitspoelingswaaier: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat, redactie)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een landschapsvorm die is ontstaan door sneeuwsmeltwater, dat in het voorjaar, in tijden dat de grond heel diep bevroren was, in grote hoeveelheden uit de droge dalen spoelde. Aan het uiteinde van zo'n [[droog dal]] ligt dan de daluitspoelingswaaier.
+
Een '''daluitspoelingswaaier''' is een landschapsvorm die is ontstaan door sneeuwsmeltwater. Dit smeltwater spoelde in het voorjaar, in tijden dat de grond heel diep bevroren was, in grote hoeveelheden uit de droge dalen. Aan het uiteinde van zo'n [[droog dal]] ontstond dan de daluitspoelingswaaier. Zoals de naam al zegt, is het een afzetting in de vorm van een waaier.
  
In het Berghse landschap zijn ze te vinden aan de buitenkant van de [[stuwwal]] bij [[Beek]], ten noorden van [[Zeddam]] en bij [[Lengel]].
+
Natuurlijk stroomde er niet alleen smeltwater door de droge dalen maar ook vanaf de helling van de [[stuwwal]]. Hierdoor zijn er aan de voet van de stuwwal ook hellingafspoelingen te vinden.
  
==Bronnen==
+
Hellingafspoelingen vind je in het [[gemeente Bergh|Berghse]] landschap rondom de stuwwal en in het lage middengedeelte tussen [[Zeddam]] en [[Stokkum]]. Daluitspoelingswaaiers vind je aan de buitenkant van de stuwwal, waar de droge dalen eindigen, bij [[Beek]], ten noorden van Zeddam en bij [[Lengel]].
Toelichting op de Geomorfologische kaart van Nederland
 
J.A.M. ten Cate en G.C. van Maarleveld
 
Rijks Geologische Dienst
 
  
{{Onderwerp|Geomorfologie}}
+
==Bron==
 +
*Toelichting op de Geomorfologische kaart van Nederland, J.A.M. ten Cate en G.C. van Maarleveld, Rijks Geologische Dienst
 +
 
 +
[[Categorie:Landschap]]

Huidige versie van 7 nov 2016 om 06:41

Een daluitspoelingswaaier is een landschapsvorm die is ontstaan door sneeuwsmeltwater. Dit smeltwater spoelde in het voorjaar, in tijden dat de grond heel diep bevroren was, in grote hoeveelheden uit de droge dalen. Aan het uiteinde van zo'n droog dal ontstond dan de daluitspoelingswaaier. Zoals de naam al zegt, is het een afzetting in de vorm van een waaier.

Natuurlijk stroomde er niet alleen smeltwater door de droge dalen maar ook vanaf de helling van de stuwwal. Hierdoor zijn er aan de voet van de stuwwal ook hellingafspoelingen te vinden.

Hellingafspoelingen vind je in het Berghse landschap rondom de stuwwal en in het lage middengedeelte tussen Zeddam en Stokkum. Daluitspoelingswaaiers vind je aan de buitenkant van de stuwwal, waar de droge dalen eindigen, bij Beek, ten noorden van Zeddam en bij Lengel.

Bron

  • Toelichting op de Geomorfologische kaart van Nederland, J.A.M. ten Cate en G.C. van Maarleveld, Rijks Geologische Dienst