Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Landschap: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (cat)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Het landschap in onze omgeving wordt gedomineerd door de [[stuwwal]], die zo'n 200.000 jaar geleden tijdens de Saale-ijstijd werd gevormd. Tijdens deze ijstijd bereikte het landijs Nederland en schoof als een bulldozer het land voor zich uit. De voortschuivende ijsmassa splitste zich in lobben en langs de rand hiervan ontstonden langgerekte heuvels. Aan de westkant van de lob zijn de heuvels van de Veluwe gevormd, aan de oostkant het Montferland en op het eind de stuwwal van Het Reichswald en Groesbeek/Nijmegen.
+
Het landschap in onze omgeving wordt gedomineerd door de [[stuwwal]], die zo'n 200.000 jaar geleden tijdens de Saale-ijstijd werd gevormd. Tijdens deze ijstijd bereikte het landijs Nederland en schoof als een bulldozer het land voor zich uit. De voortschuivende ijsmassa splitste zich in lobben en langs de rand hiervan ontstonden langgerekte heuvels. Aan de westkant van de lob zijn de heuvels van de Veluwe gevormd, aan de oostkant het [[Montferland]] en op het eind de stuwwal van Het Reichswald en Groesbeek/Nijmegen.
  
De stuwwal van het [[Montferland]] heeft een lengte van zo'n 9 kilometer en een breedte die varieert van 2 tot 5 kilometer. De stuwwal strekt zich tot over de [[grens]] uit, met als hoogste top de [[Hettenheuvel]] die 93 meter boven NAP ligt. We kunnen eigenlijk twee gedeelten onderscheiden namelijk de ongeveer noord-zuid lopende heuvelrug met de Hettenheuvel als top in het noorden en de iets lagere [[Eltenberg]] (82m) in het zuiden. Ten oosten daarvan ligt een andere hoogte in het landschap met het Montferland (67m) en de [[Galgenberg]] (62m) als toppen. Deze twee hoge gedeelten worden gescheiden door een laagte, die van [[Zeddam]] naar [[Stokkum]] loopt.
+
De stuwwal van het Montferland heeft een lengte van zo'n 9 kilometer en een breedte die varieert van 2 tot 5 kilometer. De stuwwal strekt zich tot over de [[grens]] uit, met als hoogste top de [[Hettenheuvel]] die 93 meter boven NAP ligt. We kunnen eigenlijk twee gedeelten onderscheiden namelijk de ongeveer noord-zuid lopende heuvelrug met de Hettenheuvel als top in het noorden en de iets lagere [[Eltenberg]] (82m) in het zuiden. Ten oosten daarvan ligt een andere hoogte in het landschap met het Montferland (67m) en de [[Galgenberg]] (62m) als toppen. Deze twee hoge gedeelten worden gescheiden door een laagte, die van [[Zeddam]] naar [[Stokkum]] loopt.
  
 
+
[[Categorie:Landschap]]
{{Onderwerp|Geologie|Geomorfologie}}
 

Huidige versie van 25 nov 2016 om 15:21

Het landschap in onze omgeving wordt gedomineerd door de stuwwal, die zo'n 200.000 jaar geleden tijdens de Saale-ijstijd werd gevormd. Tijdens deze ijstijd bereikte het landijs Nederland en schoof als een bulldozer het land voor zich uit. De voortschuivende ijsmassa splitste zich in lobben en langs de rand hiervan ontstonden langgerekte heuvels. Aan de westkant van de lob zijn de heuvels van de Veluwe gevormd, aan de oostkant het Montferland en op het eind de stuwwal van Het Reichswald en Groesbeek/Nijmegen.

De stuwwal van het Montferland heeft een lengte van zo'n 9 kilometer en een breedte die varieert van 2 tot 5 kilometer. De stuwwal strekt zich tot over de grens uit, met als hoogste top de Hettenheuvel die 93 meter boven NAP ligt. We kunnen eigenlijk twee gedeelten onderscheiden namelijk de ongeveer noord-zuid lopende heuvelrug met de Hettenheuvel als top in het noorden en de iets lagere Eltenberg (82m) in het zuiden. Ten oosten daarvan ligt een andere hoogte in het landschap met het Montferland (67m) en de Galgenberg (62m) als toppen. Deze twee hoge gedeelten worden gescheiden door een laagte, die van Zeddam naar Stokkum loopt.