Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Eltenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Eltenberg ten tijde van abdis
Maria Eleonora van Manderscheid-Blankenheim.
Naast de Sint-Vituskerk staat de ruïne van het abdijgebouw.

Tekening door Abraham Rademaker,
gedateerd tussen 1727 en 1733

De Eltenberg is een van de heuvels van het Montferland, juist over de Nederlandse grens bij Stokkum, gelegen nabij het Duitse dorp Elten en de Duitse stad Emmerik.

De berg, eigenlijk een heuvel, heeft een hoogte van 82,4 meter boven NAP. Vanuit Nederland is deze heuvel onder andere te bereiken via een 'groene grensovergang' tussen Stokkum en Elten. Deze grensovergang is niet toegankelijk voor auto's. Tussen 1949 en 1963 behoorde de Eltenberg en het dorp Elten tot Nederland. Het gebied vormde in die tijd het drostambt Elten.

Op de top van de heuvel stond vroeger de abdij van het Stift Elten. Nu ligt er het dorp Hoog-Elten, in het Duits Hochelten genaamd. Daarnaast is er een duizend jaar oude waterput te bezichtigen, de Drususbron. Het metalen smeedwerk met de benaming Drususbron, boven de ingang van het gebouwtje waar de put zich bevindt, herinnert nog aan de Nederlandse periode van Elten.

Het Pieterpad loopt door Hoog-Elten.

Schrijfwijze

Het is merkwaardig dat je in Nederlandse kranten en geschriften veelal "Elterberg" kunt lezen. Dat is fout. De naam is "Eltenberg". Zo noemen de Duitsers consequent de bekende berg waarop thans nog de stiftskerk van het verdwenen Stift Elten staat.

Eltenberg is een zelfstandige plaats naast Elten. Als je praat over Elterberg dan wek je de indruk dat het iets is als Holterberg of Lochemerberg: een berg in de buurt van Holten of Lochem die zijn naam ontleent aan deze plaatsen. Bij Eltenberg (ook wel Hoogelten genoemd) is het precies andersom: Elten (ook wel Nederelten genoemd) gaf niet de naam aan Eltenberg, maar de Eltenberg met zijn burcht van de graven van Hamaland bestond al eeuwen voordat Elten ontstond.


Kaart

<googlemap lat="51.866051" lon="6.171956" zoom="15"></googlemap>