Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

IJzergieterijen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Langs de Oude IJssel, zowel langs het Duitse als het Nederlandse deel, is vanaf het einde van de zeventiende eeuw ijzerindustrie geweest. De grondsto…')
 
k
 
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Langs de [[Oude IJssel]], zowel langs het [[Duitsland|Duitse]] als het Nederlandse deel, is vanaf het einde van de zeventiende eeuw ijzerindustrie geweest. De grondstof was oer, ijzererts dat langs de Oude IJssel rijkelijk aanwezig was. De eerste bedrijven waren zowel hoogoven (voor de winning van ijzer uit oer) als ijzergieterij (voor de productie van ijzerwaren). Vanaf het einde van de negentiende eeuw kwam het ijzererts van elders en waren de bedrijven alleen ijzergieterij met daarnaast activiteiten als emailleren, vernikkelen en verschillende vormen van metaalbewerking.
+
Langs de [[Oude IJssel]], zowel langs het [[Duitsland|Duitse]] als het Nederlandse deel, is vanaf het einde van de zeventiende eeuw ijzerindustrie geweest. De grondstof was oer, ijzererts dat langs de Oude IJssel rijkelijk aanwezig was. De eerste bedrijven waren zowel hoogoven (voor de winning van ijzer uit oer) als ijzergieterij (voor de productie van ijzerwaren). Vanaf het einde van de [[19e eeuw|negentiende eeuw]] kwam het ijzererts van elders en waren de bedrijven alleen ijzergieterij met daarnaast activiteiten als emailleren, vernikkelen en verschillende vormen van metaalbewerking.
  
Geen van de ijzergieterijen lag op het grondgebied van de [[gemeente Bergh]], maar er waren wel verbindingen met mensen uit Bergh, van oprichter tot directeur en arbeider.
+
Geen van de ijzergieterijen lag op het grondgebied van de [[gemeente Bergh]], maar er waren wel verbindingen met mensen uit Bergh, van [[Graaf Johan Baptist|oprichter]] tot [[Ditzhuijzen, Gustaaf Lodewijk Gerhard van|directeur]] en arbeider. Lang voor de ijzerindustrie langs de Oude IJssel opkwam, heeft er rond het jaar [[1000]] geruime tijd [[IJzerwinning|ijzerwinning]] plaatsgevonden in het [[Bergherbos]].
  
 
Voor Bergh waren de voornaamste ijzergieterijen:
 
Voor Bergh waren de voornaamste ijzergieterijen:
Regel 9: Regel 9:
 
*[[Olde Hut van Ulft]]
 
*[[Olde Hut van Ulft]]
 
*[[Vulcaansoord]]
 
*[[Vulcaansoord]]
 +
*Vulcanus in [[Doetinchem]], voor [[1970]] Snoeck & Boon. Deze ijzergieterij is in [[1894]] elders opgericht en na een faillissement in [[2019]] overgenomen door een machinefabriek.
  
 
== Bron ==
 
== Bron ==
 
*[http://www.nederlandsijzermuseum.nl Nederlands IJzermuseum op het voormalig DRU-terrein]
 
*[http://www.nederlandsijzermuseum.nl Nederlands IJzermuseum op het voormalig DRU-terrein]
  
{{Onderwerp|Industrie}}
+
[[Categorie:Industrie]]

Huidige versie van 7 mrt 2023 om 16:41

Langs de Oude IJssel, zowel langs het Duitse als het Nederlandse deel, is vanaf het einde van de zeventiende eeuw ijzerindustrie geweest. De grondstof was oer, ijzererts dat langs de Oude IJssel rijkelijk aanwezig was. De eerste bedrijven waren zowel hoogoven (voor de winning van ijzer uit oer) als ijzergieterij (voor de productie van ijzerwaren). Vanaf het einde van de negentiende eeuw kwam het ijzererts van elders en waren de bedrijven alleen ijzergieterij met daarnaast activiteiten als emailleren, vernikkelen en verschillende vormen van metaalbewerking.

Geen van de ijzergieterijen lag op het grondgebied van de gemeente Bergh, maar er waren wel verbindingen met mensen uit Bergh, van oprichter tot directeur en arbeider. Lang voor de ijzerindustrie langs de Oude IJssel opkwam, heeft er rond het jaar 1000 geruime tijd ijzerwinning plaatsgevonden in het Bergherbos.

Voor Bergh waren de voornaamste ijzergieterijen:

Bron