Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Roeloffzen, Franciscus Wilhelmus: verschil tussen versies
k (Verre neef heeft pagina Roeloffzen, Frans hernoemd naar Roeloffzen, Franciscus Wilhelmus: Voornaam voluit) |
k (→Bronnen: toevoeging) |
||
Regel 35: | Regel 35: | ||
**''Overijsselsch Dagblad'' van 7 maart 1952 en 8 oktober 1953 | **''Overijsselsch Dagblad'' van 7 maart 1952 en 8 oktober 1953 | ||
*''[https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholic_Diocese_of_Kigoma Diocese of Kigoma]'' op Wikipedia | *''[https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholic_Diocese_of_Kigoma Diocese of Kigoma]'' op Wikipedia | ||
+ | *''Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden'', Jan Willemsen, KDC Cursor: 11 & 12, Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen (2006) | ||
[[Categorie:Witte Paters]] [[Categorie:Missionarissen]] | [[Categorie:Witte Paters]] [[Categorie:Missionarissen]] |
Huidige versie van 3 dec 2023 om 08:54
Inhoud
Opleiding in Nederland
Franciscus Wilhelmus (Frans) Roeloffzen was een Witte Pater die een deel van zijn opleiding in het Patersklooster in 's-Heerenberg heeft gevolgd. Hij werd op 15 december 1917 geboren in Enschede als zoon van Wilhelm Frans Roeloffzen en Henrdrika Wilhelmina Maria Jagers op Akkerhuis.
In de jaren dertig ging hij naar het kleinseminarie in Culemborg, waar hij erachter kwam dat hij niet gewoon kapelaan en pastoor wilde worden. Hij werd liever missionaris en stapte daarom na vijf jaar over naar het kleinseminarie van de Witte Paters in Sterksel. In september 1936 vervolgde hij zijn studie in het Missiehuis Boxtel. Op 8 september 1938 begon hij zijn noviciaat in het Patersklooster in 's-Heerenberg.
Op 28 mei 1942 legde hij zijn geloften af, en op 19 juni 1943 werd hij in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg tot priester gewijd door Mgr. Buckx, docent moraaltheologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Onder de deelnemers aan de plechtigheid waren onder meer Witte Pater Wouters en kapelaan Kloppenburg. Op 25 juli droeg Frans Roeloffzen zijn eerste Heilige Mis op in zijn geboortestad Enschede.
Vanwege de oorlog kon hij niet naar Afrika vertrekken, zodat hij tijdelijk in de parochies in Ruurlo, Borculo en Driel heeft gewerkt. Vanaf 10 januari 1946 was hij nog enige tijd in het kleinseminarie van de Witte Paters in Bishop's Waltham aan de zuidkust van Engeland. Maar op 15 oktober 1946 kon hij eindelijk vertrekken naar het apostolisch vicariaat Kigoma, dat eerder dat jaar was gevormd in het uiterste westen van de toenmalige Britse kolonie Tanganyika (nu Tanzania). De Witte Paters waren al sinds 1879 actief in dit gebied. Op 25 maart 1953 werd het apostolisch vicariaat Kigoma verheven tot bisdom.
Missionaris in Tangayika/Tanzania
Pater Roeloffzen koos ervoor om in een eigen jeep met aanhanger naar Kigoma te rijden, met een oversteek per schip over de Middellandse Zee en daarna, naar verluidt, "dwars door de Sahara". Hij werkte op meerdere missieposten en was daar niet alleen pastor en godsdienstleraar, maar ook leraar Engels, bruggenbouwer, ziekenverzorger en ook nog automonteur.
Een paar keer werd zijn toch al zware werk verder bemoeilijkt door tegenslag. Op 12 november 1951 werd zijn pastorie door brand zwaar beschadigd, en op 31 januari 1952 werd Oost-Afrika getroffen door een aardbeving, die ook in Kigoma veel schade aanrichtte. De KRO heeft toen via de radio de inzamelingsactie "40x1000 is 40.000" gelanceerd voor de Witte Paters in Tanganyika.
In 1953 was de moeder van pater Roeloffzen de eerste Nederlandse moeder die haar zoon in de missie bezocht. Zij vertrok op 19 juli in gezelschap van een aantal missionarissen en missiezusters per vliegtuig naar Tanganyika en keerde op 6 oktober terug. Pater Roeloffzen werkte toen in Makere, maar heeft met zijn moeder duizenden kilometers door het hele missiegebied afgelegd, veelal per vrachtwagen. Daarbij zijn zij ook de grens naar het toenmalige Belgisch Congo overgestoken,
Tanganyika werd in 1961 onafhankelijk en nadat in 1964 Zanzibar zich aansloot, werd de landsnaam Tanzania.
Pater Roeloffzen kwam in mei 1964 voor de derde keer met verlof naar Nederland. In januari 1965 keerde hij terug naar Tanzania in een bestelwagen, waarmee hij naar Italië reed en daar een boot pakte naar Dar es Salaam. Daarna had hij nog een hele rit voor de boeg, dwars door Tanzania naar Nyaronga aan de grens met Burundi.
In januari 1968 was zijn standplaats Kiganza. Van daar kwam hij met ziekteverlof naar Nederland, waar hij volledig herstelde. Een geluk bij een ongeluk was dat hij zo zijn 25-jarig priesterjubileum in Enschede kon vieren. Eind 1968 werd Mabamba zijn laatste standplaats in Tanzania
Pastoor in Nederland
In maart 1972 moest hij vanwege zijn gezondheid voorgoed terugkeren naar Nederland. Hij werd er pastor in Enschede en in 1976 pastoor van de Sint Nicolaasparochie in Lierderholthuis bij Raalte. In december 1987 ging hij daar met emeritaat, maar bleef daarna zijn diensten aanbieden.
Pastoor Roeloffzen overleed in Lierderholthuis op 7 september 2007, 89 jaar oud. Conform zijn wens werd hij daarna op 12 september begraven op het kerkhof achter zijn kerk, tussen zijn parochianen.
Bronnen
- Lavigerie
- Brabants Historisch Informatie Centrum
- Op Delpher:
- Tubantia van 8 juli 1943, 14 oktober 1946, 8 januari 1965, 28 december 1967 en 17 juni 1968
- Overijsselsch Dagblad van 7 maart 1952 en 8 oktober 1953
- Diocese of Kigoma op Wikipedia
- Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden, Jan Willemsen, KDC Cursor: 11 & 12, Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen (2006)