Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Toneelvereniging Stella: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Lege pagina aangemaakt)
 
k (redactie)
 
(15 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Bestand:TV Stella bew.jpg|300px|right|thumb|<center>'''Tv Stella in 1955 met de uitvoering<br>"Over 12 dagen tegen middernacht"</center>]]
 +
[[Bestand:1962 Stella bew1962.jpg|300px|thumb|right|<center>'''Tv Stella in 1962 met de uitvoering<br> "Op 't veilige nest"</center>]]
 +
[[Bestand:DSC02178.JPG|thumb|right|300px|<center>'''Uitvoering in maart 2019 getiteld<br>"De avond van de Zevende Juli"</center>]]
 +
'''Toneelvereniging Stella''' heeft haar domicilie in [[Beek]]. Ze werd opgericht in [[1950]], maar bestond voordien al als de jongemannenvereniging die jaarlijks een uitvoering gaf. Onder regie van Herman Velthausz ging Stella van start. De uitvoeringen werden gegeven in het [[Parochiehuis Beek|parochiehuis]], alwaar ook de repetities plaatsvonden.
  
 +
In de begintijd werd er één uitvoering per jaar gegeven, later werden dat er twee en wel met Kerstmis en omstreeks Pasen. Toen het parochiehuis In [[1965]] werd verhuurd, moest Stella verhuizen en kwam terecht in [[Gildehuis Beek-Loerbeek|het gildehuis]] van het [[Jansgilde Beek|Sint Jans-gilde]]. Hier werd men geconfronteerd met veel hogere kosten.
 +
 +
In de [[vorige eeuw|jaren 70]] was - door de opkomst van de televisie - de animo voor toneel zo ver gedaald, dat besloten werd om te stoppen. Op 6 januari [[1981]] werd echter op initiatief van enkele oud-spelers een heroprichtingsvergadering gehouden in [[Heuveltje, 't|Hotel 't Heuveltje]]. Er gaven zich direct zestien leden op en Stella bestond weer. Onder regie van Theet van Londen werd begonnen met het opvoeren van twee eenakters.
 +
 +
De publieke belangstelling was direct zo groot, dat men besloot de ingeslagen weg voort te zetten. Dankzij een sponsor en met startsubsidie van de [[gemeente Bergh]] werden er coulissen, gordijnen e.d. aangeschaft. Toen dan ook het podium in 't Heuveltje niet meer voldeed, moest er opnieuw een beroep op de gemeente worden gedaan. De geraamde kosten voor puur materiaal bedroegen 4500 gulden en de gemeente wenste maar 2000 gulden bij te dragen. Alhoewel [[Politiek|B en W]] het betreurden, kon door bezuinigingen niet meer worden bijgedragen. Bestuur en leden hadden moeite om dit te verwerken, maar ze hebben het toch gered door een beroep te doen op alle inwoners van Beek en [[Loerbeek]] om de komende uitvoeringen massaal te komen bezoeken. Bovendien werd er een bankrekeningnummer kenbaar gemaakt, waarop bijdragen gestort kon worden.
 +
 +
In [[1984]] kwam de gemeente alsnog over de brug en keerde het bedrag van 4500 gulden alsnog volledig uit. Gebleken was dat een andere Berghse vereniging in dezelfde situatie wel volledig was gesubsidieerd.
 +
 +
Wim Massop was jarenlang de vaste regisseur. In de jaren 80 werd er een jeugdafdeling opgericht, welke rijkelijk floreerde, maar eind jaren 90 weer werd opgeheven. Hierna is het de vereniging voor de wind gegaan en werden meerdere uitvoeringen per jaar opgevoerd. 
 +
 +
De uitvoeringen vonden telkens plaats in de grote zaal van 't Heuveltje. Nadat 't Heuveltje in [[2020]] failliet was gegaan als gevolg van de coronapandemie, is men naarstig op zoek naar een alternatieve locatie om de uitvoeringen te kunnen laten plaatsvinden.
 +
 +
Een '''nieuwe locatie''' heeft men in [[2024]] gevonden in het nieuwe [[Dorpshuis Beek-Loerbeek]], waarin een vast stenen podium en separate omkleed- en oefenruimtes. Kortom een perfecte locatie voor deze vereniging.
 +
 +
[[Categorie:Toneelverenigingen]] [[Categorie:Verenigingen Beek]]

Huidige versie van 4 okt 2024 om 11:57

Tv Stella in 1955 met de uitvoering
"Over 12 dagen tegen middernacht"
Tv Stella in 1962 met de uitvoering
"Op 't veilige nest"
Uitvoering in maart 2019 getiteld
"De avond van de Zevende Juli"

Toneelvereniging Stella heeft haar domicilie in Beek. Ze werd opgericht in 1950, maar bestond voordien al als de jongemannenvereniging die jaarlijks een uitvoering gaf. Onder regie van Herman Velthausz ging Stella van start. De uitvoeringen werden gegeven in het parochiehuis, alwaar ook de repetities plaatsvonden.

In de begintijd werd er één uitvoering per jaar gegeven, later werden dat er twee en wel met Kerstmis en omstreeks Pasen. Toen het parochiehuis In 1965 werd verhuurd, moest Stella verhuizen en kwam terecht in het gildehuis van het Sint Jans-gilde. Hier werd men geconfronteerd met veel hogere kosten.

In de jaren 70 was - door de opkomst van de televisie - de animo voor toneel zo ver gedaald, dat besloten werd om te stoppen. Op 6 januari 1981 werd echter op initiatief van enkele oud-spelers een heroprichtingsvergadering gehouden in Hotel 't Heuveltje. Er gaven zich direct zestien leden op en Stella bestond weer. Onder regie van Theet van Londen werd begonnen met het opvoeren van twee eenakters.

De publieke belangstelling was direct zo groot, dat men besloot de ingeslagen weg voort te zetten. Dankzij een sponsor en met startsubsidie van de gemeente Bergh werden er coulissen, gordijnen e.d. aangeschaft. Toen dan ook het podium in 't Heuveltje niet meer voldeed, moest er opnieuw een beroep op de gemeente worden gedaan. De geraamde kosten voor puur materiaal bedroegen 4500 gulden en de gemeente wenste maar 2000 gulden bij te dragen. Alhoewel B en W het betreurden, kon door bezuinigingen niet meer worden bijgedragen. Bestuur en leden hadden moeite om dit te verwerken, maar ze hebben het toch gered door een beroep te doen op alle inwoners van Beek en Loerbeek om de komende uitvoeringen massaal te komen bezoeken. Bovendien werd er een bankrekeningnummer kenbaar gemaakt, waarop bijdragen gestort kon worden.

In 1984 kwam de gemeente alsnog over de brug en keerde het bedrag van 4500 gulden alsnog volledig uit. Gebleken was dat een andere Berghse vereniging in dezelfde situatie wel volledig was gesubsidieerd.

Wim Massop was jarenlang de vaste regisseur. In de jaren 80 werd er een jeugdafdeling opgericht, welke rijkelijk floreerde, maar eind jaren 90 weer werd opgeheven. Hierna is het de vereniging voor de wind gegaan en werden meerdere uitvoeringen per jaar opgevoerd.

De uitvoeringen vonden telkens plaats in de grote zaal van 't Heuveltje. Nadat 't Heuveltje in 2020 failliet was gegaan als gevolg van de coronapandemie, is men naarstig op zoek naar een alternatieve locatie om de uitvoeringen te kunnen laten plaatsvinden.

Een nieuwe locatie heeft men in 2024 gevonden in het nieuwe Dorpshuis Beek-Loerbeek, waarin een vast stenen podium en separate omkleed- en oefenruimtes. Kortom een perfecte locatie voor deze vereniging.