Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reijers, Johannes Gerardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (cat)
 
(6 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Johan Gerardus Reijers''' is op 23 maart [[1846]] geboren in [[Beek]] als zoon van Cornelis Reijers (1812-1885)en Maria Robbers (1814-1858). Hij was molenaar, bakker, landbouwer en herbergier.Citaat uit de [[Drie Goden]]: ''mijn grootvader van moederszijde, gestudeerd voor priester, apotheker, molenaar, bakker, café- en hotelhouder, winkelier (grootgrutter 1885), koetsier, hostiebakker, echtgenoot en vader, zei altijd:"Variatio delectat [...]''. In 1870 trouwde Johan met Johanna Hendrina Roosendaal (1840-1901). Drie meisjes en twee jongens zagen in het gezin het levenslicht. Zijn derde dochter zal later [[Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus|`Meester Vermeulen']] huwen.
+
'''Johannes Gerardus Reijers''' werd op 23 maart [[1846]] geboren in [[Beek]] als zoon van Cornelis Reijers en Maria Robbers. Hij was een broer van [[Reijers, Hendrikus Theodorus|Hendrik]] en [[Reijers, Jacobus Antonius|Kobus Reijers]].
  
Ook was hij [[Politiek|raadslid]] ([[1893]]-[[1916]]). Hij was de molenaar van de bovenslag watermolen van 't [[Peeske, 't (Uitspanning)|Peeske]].Toen de molen bij tegenvallende exploitatie werd vervangen door [[Molen Reijers|de molen]] in het dorp Beek, bleef hij wel op diverse andere wijzen de opstallen aan 't Peeske exploiteren. Na zijn dood in 1924 verhuurde zijn zoon [[Reijers, Cornelis Johannes Bernardus|Cornelis]] de, inmiddels tot café omgevormde, voormalige watermolen aan diverse uitbaters. Ook zij gaven op verschillende manieren invulling aan deze prachtige plek in het Bergher Bos, waar velen uit de wijde omgeving van konden genieten.
+
Reijers heeft in zijn leven heel wat beroepen uitgeoefend of ervoor geleerd: [[Molenaars|molenaar]], [[Bakkers|bakker]], landbouwer, [[Vergunninghouders|herbergier]] en meer. Een citaat uit de [[Drie Goden]] luidt:<br>
 +
::''Mijn grootvader van moederszijde, gestudeerd voor priester, apotheker, molenaar, bakker, café- en hotelhouder, winkelier (grootgrutter, [[1885]]), koetsier, hostiebakker, echtgenoot en vader, zei altijd: "Variatio delectat [...]''.
  
In 1949 gaat het eigendom van 't Peeske over in andere handen.
+
Op 30 april [[1870]] trouwde hij met Johanna Hendrina Rosendaal, geboren op 12 mei [[1839]] in [[Didam]] als dochter van Johannes Rosendaal en Hendrina Thuis. Drie meisjes en twee jongens zagen in het gezin het levenslicht; de eerste twee meisjes waren een tweeling.
 +
*Hendrina Johanna ([[1872]]–[[1937]])
 +
*Maria Cornelia (1872–[[1940]])
 +
*Theresia Anna Maria ([[1873]]–[[1946]]). Zij trouwde in [[1910]] met [[Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus|"Meester Vermeulen"]].
 +
*[[Reijers, Cornelis Johannes Bernardus|Cornelis Johannes Bernardus]] ([[1877]]–[[1967]])
 +
*[[Reijers, Johannes Aloijsius Henricus|Johannes Aloijsius Henricus]] ([[1878]]–[[1958]])
  
Johan was ook eigenaar van [[Horeca|Herberg-Café]] [[Roos (Beek)|De Roos]] in Beek.
+
Door zijn huwelijk werd Reijers eigenaar van [[Horeca|hotel-café]] [[Hotel-Café de Roos|De Roos]] in Beek. De overgrootvader van zijn vrouw was al in [[1750]] of zelfs eerder pachter van De Roos. Later was het bedrijf eigendom van de familie Rosendaal geworden, en nu zette Reijers het voort.
 +
[[Bestand:Reijers molen 19060816 AC.jpg|thumb|right|500px|<center>'''Uit de ''Arnhemsche Courant'' van 16 augustus 1906</center>]]
 +
Behalve het hotel-café had Reijers in De Roos ook een kruidenierswinkel en bakkerij. Van [[1885]] tot [[1890]] maalde hij het meel voor zijn brood in de bovenslagwatermolen van [[Peeske, 't (Uitspanning)|'t Peeske]]. De watertoevoer was echter te beperkt om rendabel te kunnen malen, dus toen hij in 1890 van het waterschap van de Baakse Beek een windmolen kon kopen, liet hij die overbrengen naar de grintweg (de huidige [[Sint Jansgildestraat]]) tussen Beek en [[Loerbeek]]. Zo ontstond de [[molen Reijers]]. De diverse opstallen aan 't Peeske bleef hij op andere wijzen exploiteren. Op 14 augustus [[1906]] werd de molen door de bliksem getroffen en [[brand]]de volledig af. Gelukkig kon Reijers in de Zaanstreek een nieuwe, iets grotere molen van hetzelfde type kopen en zijn maalderij voortzetten.
 +
 
 +
In de opsomming van beroepen ontbreekt een functie die weliswaar geen beroep is, maar wel belangrijk: van [[1893]] tot [[1916]] was hij [[Politiek#Gemeenteraadsleden|raadslid]] in de [[gemeente Bergh]].
 +
 
 +
Reijers overleed op 30 januari [[1924]] in het Sint Elisabeth Gasthuis in [[Arnhem]]. Hij was 77 jaar oud. Zijn vrouw was al op 7 mei [[1901]] op 61-jarige leeftijd overleden. Zij liggen allebei begraven in het familiegraf van de familie Reijers op [[Begraafplaats Beek|het kerkhof]] in Beek.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*[[Kerspel Beek in de Liemers]] deel II
+
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
*[[Bergh; Heren, Land en Volk]] (periode raadslid)
+
*[[Kerspel Beek in de Liemers|Het Kerspel Beek in de Liemers]], deel II, blz. 1271–1272
 +
*[[Bergh; Heren, Land en Volk]], blz. 427
 
*Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
 
*Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
*`Stamboom Familie Reijers' (tweetalig)1988
+
*'Stamboom Familie Reijers' (tweetalig), 1988
 +
*[https://www.molendatabase.org Molen-database], databasenummers 309, 1938 en 12943
 +
*De ''Arnhemsche Courant'' van 16 augustus 1906 op [http://www.delpher.nl Delpher]
 +
*[https://www.online-begraafplaatsen.nl Online begraafplaatsen]
  
{{Onderwerp|Personen|Peeske|Toerisme}}
+
[[Categorie: Reijers]]
 +
[[Categorie: Molenaars]]
 +
[[Categorie: Bakkers]]
 +
[[Categorie: Gemeenteraadsleden]]
 +
[[Categorie: Begraafplaats Beek]]
 +
[[Categorie: 1916]]

Huidige versie van 27 okt 2024 om 16:22

Johannes Gerardus Reijers werd op 23 maart 1846 geboren in Beek als zoon van Cornelis Reijers en Maria Robbers. Hij was een broer van Hendrik en Kobus Reijers.

Reijers heeft in zijn leven heel wat beroepen uitgeoefend of ervoor geleerd: molenaar, bakker, landbouwer, herbergier en meer. Een citaat uit de Drie Goden luidt:

Mijn grootvader van moederszijde, gestudeerd voor priester, apotheker, molenaar, bakker, café- en hotelhouder, winkelier (grootgrutter, 1885), koetsier, hostiebakker, echtgenoot en vader, zei altijd: "Variatio delectat [...].

Op 30 april 1870 trouwde hij met Johanna Hendrina Rosendaal, geboren op 12 mei 1839 in Didam als dochter van Johannes Rosendaal en Hendrina Thuis. Drie meisjes en twee jongens zagen in het gezin het levenslicht; de eerste twee meisjes waren een tweeling.

Door zijn huwelijk werd Reijers eigenaar van hotel-café De Roos in Beek. De overgrootvader van zijn vrouw was al in 1750 of zelfs eerder pachter van De Roos. Later was het bedrijf eigendom van de familie Rosendaal geworden, en nu zette Reijers het voort.

Uit de Arnhemsche Courant van 16 augustus 1906

Behalve het hotel-café had Reijers in De Roos ook een kruidenierswinkel en bakkerij. Van 1885 tot 1890 maalde hij het meel voor zijn brood in de bovenslagwatermolen van 't Peeske. De watertoevoer was echter te beperkt om rendabel te kunnen malen, dus toen hij in 1890 van het waterschap van de Baakse Beek een windmolen kon kopen, liet hij die overbrengen naar de grintweg (de huidige Sint Jansgildestraat) tussen Beek en Loerbeek. Zo ontstond de molen Reijers. De diverse opstallen aan 't Peeske bleef hij op andere wijzen exploiteren. Op 14 augustus 1906 werd de molen door de bliksem getroffen en brandde volledig af. Gelukkig kon Reijers in de Zaanstreek een nieuwe, iets grotere molen van hetzelfde type kopen en zijn maalderij voortzetten.

In de opsomming van beroepen ontbreekt een functie die weliswaar geen beroep is, maar wel belangrijk: van 1893 tot 1916 was hij raadslid in de gemeente Bergh.

Reijers overleed op 30 januari 1924 in het Sint Elisabeth Gasthuis in Arnhem. Hij was 77 jaar oud. Zijn vrouw was al op 7 mei 1901 op 61-jarige leeftijd overleden. Zij liggen allebei begraven in het familiegraf van de familie Reijers op het kerkhof in Beek.

Bronnen