Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messing, Simon Theodor: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (Bron o.a.: cat)
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Simon Theodor Messing''' werd geboren in Stad [[Doetinchem]] en op 17 februari [[1792]] gedoopt in [[St. Martinus Wijnbergen|Wijnbergen]] als zoon van Martinus Messing en Anna Catharina Westerman. Hij studeerde aan het [[seminarie in 's-Heerenberg]] en werd in juli [[1816]] tot priester gewijd. Hij was  kapelaan te Busloo, Zieuwent, Ulft, Wijnbergen en Arnhem. Hij was pastoor in [[St. Martinus Wijnbergen|Wijnbergen]] en in Bemmel in de Betuwe (vanaf [[1826]]). Toen hij pastoor in Wijnbergen was, wilden inwoners van Doetinchem opnieuw een poging doen een eigen kerk te krijgen. Hij weigerde [[Kerkkoor staakt|geroyeerde zangers]] weer aan te nemen.  Hij overleed op 53-jarige leeftijd in Bemmel op 5 januari [[1846]].
+
== Pastoor Messing ==
 +
[[Bestand:Overlijden pastoor Messing 1846.jpg|thumb|right|500px|'''Overlijdensbericht in de ''Arnhemsche Courant'' van 13 januari 1846]]
 +
'''Simon Theodor Messing''' werd geboren in [[Doetinchem|Doetinchem-Stad]] en op 17 februari [[1792]] gedoopt in [[St. Martinus Wijnbergen|Wijnbergen]] als zoon van Martinus Messing en Anna Catharina Westerman.
  
 +
Hij studeerde aan het [[seminarie in 's-Heerenberg]] en werd in juli [[1816]] tot priester gewijd. Hij was kapelaan te Busloo, Zieuwent, [[Ulft]], Wijnbergen en [[Arnhem]]. In [[1823]] werd hij pastoor van de [[St. Martinus Wijnbergen|Sint Martinusparochie]] in [[Wijnbergen]] als opvolger van [[Klein Tünte, Jacobus Christianus |pastoor Klein Tünte]].
 +
 +
Doetinchemse parochianen van Wijnbergen wilden een eigen parochie oprichten, wat hen ook onder pastoor Messing niet lukte. Meer hierover is te lezen op de pagina van [[Kerkkoor staakt|het kerkkoor dat staakt]].
 +
 +
In [[1829]] vertrok hij naar Bemmel en werd opgevolgd door [[Thijssen, Joannes|pastoor Thijssen]]. Hij overleed in Bemmel op 5 januari [[1846]], 53 jaar oud.
 +
<br clear=all/>
 +
== Publicaties ==
 
Onderstaande publicaties hebben hem een plaats gegeven in de [http://www.dbnl.nl Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren] (klik op Auteurs in de dbnl):
 
Onderstaande publicaties hebben hem een plaats gegeven in de [http://www.dbnl.nl Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren] (klik op Auteurs in de dbnl):
 
*Het boek Jonas, een vasten-exempel ('s-Hertogenbosch 1836)
 
*Het boek Jonas, een vasten-exempel ('s-Hertogenbosch 1836)
Regel 8: Regel 17:
 
*Willebrordus, heer van Elst geworden, zond een priester naar zijn domein, waarom? Of wie voedt het volk op? (Arnhem 1839)
 
*Willebrordus, heer van Elst geworden, zond een priester naar zijn domein, waarom? Of wie voedt het volk op? (Arnhem 1839)
 
*De H. Willebrordus, apostel van Nederland; eeuwrede op diens elfde eeuwfeest (Arnhem 1839)
 
*De H. Willebrordus, apostel van Nederland; eeuwrede op diens elfde eeuwfeest (Arnhem 1839)
 
  
 
==Bergh==
 
==Bergh==
Moeder Anna Catharina Westerman overlijdt in 1820 in [[Doetinchem|Doetinchem Stad]]. Vader Martinus Messing overlijdt op 25-01-[[1839]] in [['s-Heerenberg]] waar hij timmerman was. Een schoonzoon van Martinus is ook timmerman: Jan Willem Liesting, rk gedoopt in Eerbeek 4-1-1805 trouwt in 1836 met Johanna Coletta Messing (geboren Doetinchem, rk gedoopt Wijnbergen 6-3-1809). Liesting komt voor in de administratie van het Gasthuis in 's-Heerenberg, want hij heeft een 'vaam' hout geleverd voor 'fabrijk met opzigterswoning'.  
+
Moeder Anna Catharina Westerman overleed in [[1820]] in Doetinchem-Stad. Vader Martinus Messing overleed op 25 januari [[1839]] in [['s-Heerenberg]], waar hij timmerman was. Een schoonzoon van Martinus was ook timmerman: Jan Willem Liesting, r.-k. gedoopt in Eerbeek op 4 januari [[1805]]. Hij trouwde in[[1836]] met Johanna Coletta Messing (geboren in Doetinchem, r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 6 maart [[1809]]). Liesting komt voor in de administratie van het [[Gasthuis]] in 's-Heerenberg, want hij heeft een 'vaam' hout geleverd voor 'fabrijk met opzigterswoning'.  
  
 
==Voorouders==
 
==Voorouders==
De voorouders van de pastoor komen niet uit Bergh:
+
De voorouders van de pastoor kwamen niet uit [[Graafschap Bergh|Bergh]]:
*Martinus Messing, geboren in Doetinchem, rk gedoopt Wijnbergen 10-5-1764 tr in 1791 te Angerlo met Catharina Westerman, geboren Angerlo en rk gedoopt Doesburg 1766.
+
*Martinus Messing, geboren in Doetinchem, r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 10 mei [[1764]], trouwde in [[1791]] te [[Angerlo]] met Catharina Westerman, geboren in Angerlo en r.-k. gedoopt in [[Doesburg]] in [[1766]].
*Grootouders van vaderskant zijn Hartger (Concordius) Messing, geboren Gaanderen en rk gedoopt Wijnbergen 17-2-1720, trouwt 1746 Doetinchem/Wijnbergen met Joanna Otters, geboren Doetinchem, rk gedoopt Wijnbergen 23-2-1727. (Hartger Messing hertrouwt met Geertrui Wissing.)
+
*Grootouders van vaderskant waren Hartger (Concordius) Messing, geboren in [[Gaanderen]] en r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 17 februari [[1720]], trouwde in [[1746]] in Doetinchem/Wijnbergen met Joanna Otters, geboren in Doetinchem, r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 23 februari [[1727]]. (Hartger Messing hertrouwde met Geertrui Wissing.)
*Grootouders van moederskant zijn Steven Westerman (gedoopt Emmerik, Aldegund 27-12-1731) tr 1762 in Angerlo/Oldenkeppel met Reineke Melgers uit Oldenkeppel.
+
*Grootouders van moederskant waren Steven Westerman (gedoopt in Emmerik, Sint Aldegund, op 27 december [[1731]], trouwde in [[1762]] in Angerlo/Oldenkeppel met Reineke Melgers uit Oldenkeppel.
*Overgrootouders: Jan Messing, tr 1715 in Silvolde met Bernardina Rabeling; Sweer (Severinus, Assuerus) Westerman en Cornelia Brinkhuis; Jan Melgers; Hendrik Otters en Christina Bekker.  
+
*Overgrootouders: Jan Messing, trouwde in [[1715]] in [[Silvolde]] met Bernardina Rabeling; Sweer (Severinus, Assuerus) Westerman en Cornelia Brinkhuis; Jan Melgers; Hendrik Otters en Christina Bekker.
 +
 
 +
== Bron o.a. ==
 +
*[http://www.delpher.nl Delpher]
  
{{Onderwerp|Personen|Families|Religieuzen|Literatuur|Genealogie}}
+
[[Categorie:Messing]] [[Categorie:Seminarie in 's-Heerenberg]] [[Categorie:Kapelaans Wijnbergen]] [[Categorie:Pastoors Wijnbergen]] [[Categorie:Hollandse Missie]]

Huidige versie van 9 feb 2024 om 11:22

Pastoor Messing

Overlijdensbericht in de Arnhemsche Courant van 13 januari 1846

Simon Theodor Messing werd geboren in Doetinchem-Stad en op 17 februari 1792 gedoopt in Wijnbergen als zoon van Martinus Messing en Anna Catharina Westerman.

Hij studeerde aan het seminarie in 's-Heerenberg en werd in juli 1816 tot priester gewijd. Hij was kapelaan te Busloo, Zieuwent, Ulft, Wijnbergen en Arnhem. In 1823 werd hij pastoor van de Sint Martinusparochie in Wijnbergen als opvolger van pastoor Klein Tünte.

Doetinchemse parochianen van Wijnbergen wilden een eigen parochie oprichten, wat hen ook onder pastoor Messing niet lukte. Meer hierover is te lezen op de pagina van het kerkkoor dat staakt.

In 1829 vertrok hij naar Bemmel en werd opgevolgd door pastoor Thijssen. Hij overleed in Bemmel op 5 januari 1846, 53 jaar oud.

Publicaties

Onderstaande publicaties hebben hem een plaats gegeven in de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (klik op Auteurs in de dbnl):

  • Het boek Jonas, een vasten-exempel ('s-Hertogenbosch 1836)
  • De boetgezant van de Jordaan ('s-Hertogenbosch 1837)
  • De dood van Jezus, en de zonde ('s-Hertogenbosch 1837)
  • Het Moedergodsbeeld, Een Nieuwjaarsgeschenk ('s-Hertogenbosch 1839)
  • Willebrordus, heer van Elst geworden, zond een priester naar zijn domein, waarom? Of wie voedt het volk op? (Arnhem 1839)
  • De H. Willebrordus, apostel van Nederland; eeuwrede op diens elfde eeuwfeest (Arnhem 1839)

Bergh

Moeder Anna Catharina Westerman overleed in 1820 in Doetinchem-Stad. Vader Martinus Messing overleed op 25 januari 1839 in 's-Heerenberg, waar hij timmerman was. Een schoonzoon van Martinus was ook timmerman: Jan Willem Liesting, r.-k. gedoopt in Eerbeek op 4 januari 1805. Hij trouwde in1836 met Johanna Coletta Messing (geboren in Doetinchem, r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 6 maart 1809). Liesting komt voor in de administratie van het Gasthuis in 's-Heerenberg, want hij heeft een 'vaam' hout geleverd voor 'fabrijk met opzigterswoning'.

Voorouders

De voorouders van de pastoor kwamen niet uit Bergh:

  • Martinus Messing, geboren in Doetinchem, r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 10 mei 1764, trouwde in 1791 te Angerlo met Catharina Westerman, geboren in Angerlo en r.-k. gedoopt in Doesburg in 1766.
  • Grootouders van vaderskant waren Hartger (Concordius) Messing, geboren in Gaanderen en r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 17 februari 1720, trouwde in 1746 in Doetinchem/Wijnbergen met Joanna Otters, geboren in Doetinchem, r.-k. gedoopt in Wijnbergen op 23 februari 1727. (Hartger Messing hertrouwde met Geertrui Wissing.)
  • Grootouders van moederskant waren Steven Westerman (gedoopt in Emmerik, Sint Aldegund, op 27 december 1731, trouwde in 1762 in Angerlo/Oldenkeppel met Reineke Melgers uit Oldenkeppel.
  • Overgrootouders: Jan Messing, trouwde in 1715 in Silvolde met Bernardina Rabeling; Sweer (Severinus, Assuerus) Westerman en Cornelia Brinkhuis; Jan Melgers; Hendrik Otters en Christina Bekker.

Bron o.a.