Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Appartementen Gouden Handen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
 
(15 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Eigenaar Woonzorg Nederland wil '''appartementen''' bouwen in [[Gouden Handen]].
+
Het [[Patersklooster]] in [['s-Heerenberg]] is in de jaren [[2009]]-[[2014]] verbouwd tot het appartementencomplex '''Gouden Handen'''. Deze naam herinnert aan het creativiteitscentrum [[Gouden Handen]], dat van [[1975]] tot [[1999]] in dit gebouw gevestigd was. De appartementen zijn bestemd voor senioren van 45 jaar en ouder zonder inwonende kinderen.
  
 +
Toen creativiteitscentrum Gouden Handen in 1999 sloot, kocht woningcorporatie ''Woonzorg Nederland'' het gebouw met de bedoeling er seniorenwoningen van te maken. Door tijdelijk gebrek aan kapitaal, kon de verbouwing pas in 2009 beginnen. Begin 2014 werden er 46 levensloopbestendige appartementen opgeleverd.
  
==Nog geen miljoen voor klooster==
+
Via de achterkant van het gebouw hebben de bewoners direct toegang tot het [[Stadspark]] met zijn [[Kruisweg in het Stadspark|Kruisweg]]. Een grote, nieuw aangelegde vijver op de grens van het Stadspark en het achtererf van Gouden Handen garandeert de bewoners voldoende privacy.
[[Politiek|Wethouder Frank Wissink]] leek er bijna zeker van te zijn.
 
Een deel van de 35 miljoen euro aan crisisgelden die de provincie Gelderland zou gaan uitdelen, zou in de pot voor Gouden Handen komen. Maar vooralsnog is dat niet het geval.  
 
  
Gedeputeerde Staten heeft de [[gemeente Montferland]] uitermate goed bediend, zegt wethouder Wissink. 1,8 miljoen euro voor het windmolenpark, zes ton euro voor bedrijventerrein De Fluun in Didam. Maar, ook al toog Wissink zelf met spoed naar Arnhem voor de subsidie-aanvraag voor Gouden Handen, extra geld voor het [[Patersklooster|klooster]] is er niet gekomen.  
+
Naast de appartementen kwam er op de begane grond van Gouden Handen een aantal publieksfuncties. Een daarvan is de balie van de [[gemeente Montferland]] die voordien gevestigd was in het [[Nije Raethuijs|oude gemeentehuis]] van de voormalige [[gemeente Bergh]] aan de [[Hofstraat]] in 's-Heerenberg. Deze balie, die op 3 februari [[2014]] naar Gouden Handen verhuisde, omvatte de afdeling Publiekszaken, de afdeling Sociale Zaken en de VVV Montferland. Verder nam de gemeente Montferland op 5 maart 2014 een nieuwe raadszaal in Gouden Handen in gebruik.
  
"We hebben geen concreet bedrag gevraagd." Wel is eerder gesproken over een bedrag tussen de vijf ton en een miljoen wat tekort komt op de begroting. Als dat tekort kan worden aangevuld met provinciale subsidie, is de restauratie van Gouden Handen heel dichtbij.  
+
In februari 2014 openden ook het Centrum Jeugd en Gezin en de zorgstichting Sensire een vestiging in Gouden Handen. Vanaf woensdag 26 maart heeft de politie er een wekelijkse spreekuurlocatie.
  
Wissink hoopt nu dat Provinciale Staten op 11 juli anders besluit dan
+
Voor een overzicht van alle instanties en bedrijven die in [[2020]] in Gouden Handen gevestigd zijn, zie de pagina [['s-Heerenberg_Emmerikseweg_13|Emmerikseweg 13]].
  
Gedeputeerde Staten. Extra lobby is niet nodig, zo vindt hij. "Ze weten waar het over gaat."
+
In [[2015]] is de kloostermuur aan de voorkant in een modernere vorm teruggebracht. Deze was, inclusief de poorten, in de jaren 60 verwijderd door de [[Salesianen van Don Bosco|Paters Salesianen]]. Alles werd daardoor ruimtelijker, letterlijk en figuurlijk. Dit paste in het streven van het Tweede Vaticaans Concilie om de Kerk meer bij de tijd te brengen.
  
Het voormalige klooster in 's-Heerenberg staat al jaren leeg en heeft dringend restauratie nodig. Eigenaar Woonzorg Nederland wil '''appartementen''' bouwen in het complex en overlegt al tijden met een aannemer over de klus. Omdat ondertussen de burgers uit 's-Heerenberg ontevreden zijn over de leegstand van het gebouw, kwamen de gemeente Montferland en Woonzorg onlangs met een plan.  
+
<gallery>
 +
Bestand:G handen vroeger.jpg ‎
 +
Bestand:P1030930.jpg ‎ 
 +
Bestand:P1030928.jpg ‎ 
 +
</gallery>
  
Niet het gemeentehuis zal worden gevestigd in het monumentale pand, maar wel de publieksbalie. Net als het Centrum voor Jeugd en Gezin en de politiepost van 's-Heerenberg. De gemeente Montferland wordt huurder. Inmiddels heeft de architect van Woonzorg Nederland door het pand gelopen met de gemeente om duidelijk te krijgen hoe de onderverdieping voor deze hoofdhuurder ingericht moet worden.  
+
== Bronnen ==
 +
*[http://goudenhanden.info Gouden Handen]
 +
*[[Gemeente Montferland|Gemeentenieuws]], 15 januari en 5 maart 2014
 +
*[http://www.gelderlander.nl De Gelderlander], editie Achterhoek, meerdere afleveringen uit februari en maart 2014
 +
*[[Old Ni-js 060|Old Ni-js nr. 60]] en [[Old Ni-js 089|nr. 89]], blz. 27-33
  
"Ook zonder deze subsidie gaan we door met het plan. Het was een extra subsidie dat alles makkelijker zou maken. Woonzorg Nederland rekent niet op de komst van deze subsidie", aldus Wissink.
+
[[Categorie:Patersklooster]] [[Categorie:Woonhuizen 's-Heerenberg]]
 
 
"Zij zijn in gesprek met een aannemer en willen in 2010 bouwen."
 
 
 
Ondertussen is de wijziging van het bestemmingsplan zover klaar dat het binnenkort gepubliceerd kan worden. Dat betekent dat na de goedkeuring van de raad in oktober de bouwvergunning afgegeven kan worden.
 
 
 
==Bron==
 
Ellen Willems in Dagblad de [[Gelderlander]] van 5 juni 2009
 
 
 
{{Onderwerp|Overige Woonhuizen|'s-Heerenberg}}
 

Huidige versie van 19 dec 2020 om 19:51

Het Patersklooster in 's-Heerenberg is in de jaren 2009-2014 verbouwd tot het appartementencomplex Gouden Handen. Deze naam herinnert aan het creativiteitscentrum Gouden Handen, dat van 1975 tot 1999 in dit gebouw gevestigd was. De appartementen zijn bestemd voor senioren van 45 jaar en ouder zonder inwonende kinderen.

Toen creativiteitscentrum Gouden Handen in 1999 sloot, kocht woningcorporatie Woonzorg Nederland het gebouw met de bedoeling er seniorenwoningen van te maken. Door tijdelijk gebrek aan kapitaal, kon de verbouwing pas in 2009 beginnen. Begin 2014 werden er 46 levensloopbestendige appartementen opgeleverd.

Via de achterkant van het gebouw hebben de bewoners direct toegang tot het Stadspark met zijn Kruisweg. Een grote, nieuw aangelegde vijver op de grens van het Stadspark en het achtererf van Gouden Handen garandeert de bewoners voldoende privacy.

Naast de appartementen kwam er op de begane grond van Gouden Handen een aantal publieksfuncties. Een daarvan is de balie van de gemeente Montferland die voordien gevestigd was in het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Bergh aan de Hofstraat in 's-Heerenberg. Deze balie, die op 3 februari 2014 naar Gouden Handen verhuisde, omvatte de afdeling Publiekszaken, de afdeling Sociale Zaken en de VVV Montferland. Verder nam de gemeente Montferland op 5 maart 2014 een nieuwe raadszaal in Gouden Handen in gebruik.

In februari 2014 openden ook het Centrum Jeugd en Gezin en de zorgstichting Sensire een vestiging in Gouden Handen. Vanaf woensdag 26 maart heeft de politie er een wekelijkse spreekuurlocatie.

Voor een overzicht van alle instanties en bedrijven die in 2020 in Gouden Handen gevestigd zijn, zie de pagina Emmerikseweg 13.

In 2015 is de kloostermuur aan de voorkant in een modernere vorm teruggebracht. Deze was, inclusief de poorten, in de jaren 60 verwijderd door de Paters Salesianen. Alles werd daardoor ruimtelijker, letterlijk en figuurlijk. Dit paste in het streven van het Tweede Vaticaans Concilie om de Kerk meer bij de tijd te brengen.

Bronnen