Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Muziekvereniging Sint Jan: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Evenementen & Activiteiten)
k (redactie)
 
(12 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Muziekvereniging Sint Jan''' is de muziekvereniging/ harmonie van [[Kilder]]. Het orkest staat onder leiding van [[Krijn van Delzen]]. De malletband van Sint Jan staat onderleiding van [[Wilfred Elshof]].  
+
'''Muziekvereniging Sint Jan''' is de muziekvereniging/ harmonie van [[Kilder]]. Het orkest staat onder leiding van Jan Nellestijn. De malletband van Sint Jan staat onder leiding van [[Elshof, Wilfred|Wilfred Elshof]]. De repetities zijn in het [[dorpshuis]] [[Kelrehuus|'t Kelrehuus]]. De harmonie repeteert op zaterdag van 17.30 uur tot 19.45 uur. De malletband oefent op donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Oefenruimte is in het [[dorpshuis]] [[Kelrehuus|'t Kelrehuus]].
 
 
 
Het opleidingorkest staat onder leiding van [[Jos Kok]] en is een samenwerkingverband met [[Harmonie Volharding (Beek)|Harmonie Volharding]] uit [[Beek]] en [[Harmonie Volharding (Stokkum)|Harmonie Volharding]] uit [[Stokkum]]. Door deze samenwerking is het opleidingsorkest een volwaardig harmonieorkest geworden, met een volledige bezetting.
 
  
 
==Lijst van dirigenten==
 
==Lijst van dirigenten==
*[[Louis Jansen]] (19.. - [[1947]])
+
*[[Jansen, Louis|Louis Jansen]] (19.. [[1947]])
*[[Jan Visser]], 1976-2004
+
*[[Visser, Jan|Jan Visser]], [[1976]]–[[2004]]
*[[Römanö Mediati]], 2004-2009
+
*[[Mediati, Römanö|Römanö Mediati]], 2004–[[2009]]
*[[Krijn van Delzen]], 2009-heden
+
*[[Delzen, Krijn van|Krijn van Delzen]], 2009–[[2015]]
*[[Wilfred Elshof]], dirigent malletband
+
*[[Nellestijn, Jan|Jan Nellestijn]], 2015–heden
*[[Jos Kok]], dirigent opleidingsorkest Beek-Kilder-Stokkum
+
*[[Elshof, Wilfred|Wilfred Elshof]], dirigent malletband
 +
*[[Kok, Jos|Jos Kok]], dirigent opleidingsorkest Beek-Kilder-Stokkum
  
 
==Harmonie==
 
==Harmonie==
Het harmonie orkest komt tegenwoordig uit in de derde divisie, wat overeenkomt met de voormalige afdeling Uitmuntendheid. Van 1995 tot 2003 kwam Sint Jan uit in de Ere afdeling, de huidige 2e divisie. Onder leiding van dirigent Jan Visser werden in Doetinchem (1996) en Veldhoven (1999) concoursen afgesloten in de Ere afdeling met een Eerste Prijs. Nadat in 2000 vele jeugdleden werden ingepast in het orkest bleek dat het niveau dat in de Ere afdeling werd behaald, te hoog was. Om de continuïteit van de vereniging te bewaken is tijdens de algemene ledenvergadering van 2001 besloten om vrijwillig een afdeling terug te gaan. Zo is het dat de harmonie van Sint Jan nog steeds in de derde divisie uitkomt.  
+
Het harmonieorkest promoveerde in [[2016]] onder leiding van Jan Nellestijn naar de tweede divisie.  
 +
Van [[1995]] tot [[2003]] kwam Sint Jan uit in de Ereafdeling, zoals de 2e divisie toen heette. Onder leiding van dirigent Jan Visser werden in [[Doetinchem]] ([[1996]]) en Veldhoven ([[1999]]) concoursen afgesloten in de Ereafdeling met een Eerste Prijs. Nadat in [[2000]] vele jeugdleden werden ingepast in het orkest bleek dat het niveau dat in de Ereafdeling werd behaald, te hoog was. Om de continuïteit van de vereniging te bewaken is tijdens de algemene ledenvergadering van [[2001]] besloten om vrijwillig een afdeling terug te gaan.  
  
 
==Malletband==
 
==Malletband==
Nadat in 1993 te Rucphen (Noord-Brabant) het Nederlands Kampioenschap is behaald, is het lyrakorps over gegaan in een malletband. Hiervoor was een flinke investering nodig vanuit het instrumentenfonds. Een malletband is een slagwerkgroep waarbij ook melodisch gestemde slaginstrumenten worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de xylofoon, vibrafoon en de marimba.  
+
Nadat in [[1993]] te Rucphen (Noord-Brabant) het Nederlands Kampioenschap werd behaald, is het lyrakorps over gegaan in een malletband. Hiervoor was een flinke investering nodig vanuit het instrumentenfonds. Een malletband is een slagwerkgroep waarbij ook melodisch gestemde slaginstrumenten worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de xylofoon, vibrafoon en de marimba.
 +
 
 +
In [[1997]] werd in Amsterdam wederom de kampioenswimpel behaald, en was promotie naar de 2e divisie een feit. Ook in 2000 werd deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap in Nedeweert, maar dit wordt op een haar na gemist. Wel werd er promotie afgedwongen naar de 1e divisie. In het bondsblad werd het optreden van malletband Sint Jan als "gedurfd en verfrissend" beschreven. Voor het eerst was aan de bezetting van een malletband ook een basgitaar toegevoegd.
  
In 1997 wordt in Amsterdam wederom de kampioenswimpel behaald, en is promotie naar de 2e divisie een feit. Ook in 2000 wordt deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap in Nedeweert, maar deze wordt op een haar na gemist. Wel wordt er promotie afgedwongen naar de 1e divisie. In het bondsblad wordt het optreden van malletband Sint Jan als "gedurfd en verfrissend" beschreven. Voor het eerst is aan de bezetting van een malletband ook een basgitaar toegevoegd.
+
In [[2002]] en in [[2005]] werden in respectievelijk Goirle en Etten-Leur (Noord-Brabant) eerste prijzen behaald. Wegens het inpassen van vele jeugdleden en het stoppen van ervaren leden werd in [[2009]] besloten dat de malletband vrijwillig een divisie lager ging musiceren.
  
In 2002 en in 2005 worden in respectievelijk Goirle en Etten-Leur (Noord-Brabant) eerste prijzen behaald. Wegens het inpassen van vele jeugdleden en het stoppen van ervaren leden wordt in 2009 besloten dat de malletband vrijwillig een divisie lager gaat musiceren.
+
==Kelremuzikanten==
 +
Muziekvereniging Sint Jan heeft ook een eigen blaaskapel: de [[Kelremuzikanten]]. De muzikanten zijn allen spelend lid van Sint Jan, en repeteren gemiddeld één keer in de twee weken op zondagmorgen. Het repertoire is zeer divers. Van Egerländermuziek tot Tsjechisch, en van Bigband tot carnaval.  
  
==Opleidingsorkest==
+
==Evenementen & Activiteiten==
De besturen van muziekverenigingen van de voormalige gemeente Bergh komen jaarlijks één of meerdere malen bij elkaar om de gang van zaken door te nemen. In 2002 is tijdens de jaarlijkse vergadering door muziekvereniging Sint Jan Kilder en [[Harmonie Volharding (Beek)|Harmonie Volharding]] [[Beek]] besloten om gezamenlijk een opleidingsorkest te creëren. Doordat de overstap van jeugdleden naar de A-orkesten te groot is gebleken en er bij beide verenigingen onvoldoende jeugdleden waren om een volwaardig orkest te vormen is besloten om gezamenlijk het Opleidingsorkest Beek-Kilder (OBK) te formeren. Muzikaal leider wordt [[Jos Kok]], die namens [[Muziekschool Bergh]] bij beide verenigingen de muziekles voor houtinstrumenten verzorgt.
 
  
In 2007 komen ook de jeugdleden [[Harmonie Volharding (Stokkum)|Harmonie Volharding]] uit [[Stokkum]] bij het opleidingsorkest. Hierdoor ontstaat een volwaardig harmonieorkest, dat her-en-der nog wel wordt aangevuld met ervaren muzikanten uit het A-orkest, om zo de jeugdleden te ondersteunen.
+
Muziekvereniging Sint Jan is een actieve vereniging. Elk jaar worden er zo'n vier concerten gegeven, die variëren van een traditioneel voorjaarsconcert tot een spetterende show met muzikale gasten. Hoogtepunt was het concert op 17 maart [[2024]], met als speciale gasten de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem en de wereldberoemde bastrombonist Jos Jansen.
  
==Evenementen & Activiteiten==
+
De muziekvereniging is een graag geziene gast tijdens de evenementen in het dorp. Zo geeft Sint Jan jaarlijks acte de présence tijdens de [[Kermis#Kilder|kermis]], [[Dolbotters|carnaval]], het [[Schutterij Sint Jan Kilder|schuttersfeest]], en koningsdag.
Muziekvereniging Sint Jan is een actieve vereniging die een graag geziene gast is tijdens de evenementen in het dorp. Zo geeft Sint Jan jaarlijks acte de présence tijdens de kermis, de carnaval, het schuttersfeest, koninginnedag, de 1e Heilige Communie, het inhalen van de avondvierdaagse en worden feestelijke gebeurtenissen veelal met een serenade opgefleurd.
 
  
Ook verzorgt Muziekvereniging Sint Jan drie tot vier concerten per jaar, waarvan er één in samenwerking gebeurt met de [[Laetare-basisschool]]. Hierdoor bewaakt Sint Jan ook de culturele en muzikale vorming binnen het dorp. De overige concerten variëren van een traditioneel koffie-, kerst- of nieuwjaarsconcert tot een amusementsconcert of barbecueconcert.  
+
==Jeugd==
 +
Door nauwe samenwerking met [[Laetare-basisschool]] bewaakt Sint Jan de culturele en muzikale vorming binnen het dorp.
  
 
Andere activiteiten zijn:
 
Andere activiteiten zijn:
* Rommelmarkt en Fancy Fair, jaarlijks 2e Pinksterdag
+
* Rommelmarkt en Fancy Fair, jaarlijks op tweede pinksterdag
* Muzikale rondgang, jaarlijks 1e zaterdag van oktober
+
* Donateursactie in het voorjaar
* Donateursactie, jaarlijks 1e week van maart
+
* Oliebollenactie in samenwerking met Buurtsuper Lanke, jaarlijks op 30 december
* Oliebollenactie, jaarlijks 30 december
 
 
* Oud papier ophalen, maandelijks de derde zaterdag
 
* Oud papier ophalen, maandelijks de derde zaterdag
  
 
==Internationaal==
 
==Internationaal==
Gemiddeld eens in de vijf jaar trekt Sint Jan Europa door om ook in het buitenland muziek te maken. Zo zijn ze in 1988 in Sauerland geweest. Toen werd Arnsberg aangedaan. Hoogtepunt was het optreden in Dortmund, waar een Europees Regeringsoverleg was.
+
Gemiddeld eens in de vijf jaar trekt Sint Jan Europa door om in het buitenland muziek te maken. Zo zijn ze in [[1988]] in het Sauerland geweest. Toen werd Arnsberg aangedaan. Hoogtepunt was het optreden in Dortmund, waar een Europees Regeringsoverleg was.
In 1992 werd afgereisd naar Villars Burquin in de Zwitserse Jura. Hier werd onder andere live op de Zwitserse Nationale Radio gespeeld.  
+
 
In 1996 ging de reis naar het Zwarte Woud, en wel naar Alpirsbach om precies te zijn. Het slotconcert in het Kurhaus aldaar vormde het hoogtepunt.
+
In [[1992]] werd afgereisd naar Villars Burquin in de Zwitserse Jura. Hier werd onder andere live op de Zwitserse Nationale Radio gespeeld.  
In zowel 2001 als 2007 werd Eschwege aangedaan. Dit is een Duits stadje even ten westen van Erfurt. Hier wordt het laatste weekend van juni het Sint Johannisfest gevierd (Nederlands: Sint Jansfeest).  
+
 
 +
In [[1996]] ging de reis naar het Zwarte Woud, en wel naar Alpirsbach om precies te zijn. Het slotconcert in het Kurhaus aldaar vormde het hoogtepunt.
 +
 
 +
In zowel 2001 als [[2007]] werd Eschwege aangedaan. Dit is een Duits stadje even ten westen van Erfurt. Hier wordt het laatste weekend van juni het ''Sankt Johannisfest'' gevierd (Nederlands: Sint Jansfeest).  
  
==Sint Jansnacht==
+
In [[2018]] werd het Duitse Schörzingen bezocht. Daar werd van 15 t/m 17 juni het 200-jarig bestaan van de plaatselijke muziekkapel en het 110-jarig bestaan van de muziekvereniging gevierd.  
In 2008 heeft Sint Jan voor de eerste keer de Sint Jansnacht gevierd. Na Scandinavische traditie, waarop de geboortedag van Sint Johannes de Doper wordt gevierd, is de invulling die muziekvereniging Sint Jan aan dit feest geeft een muzikale. Samen met de band [[HIKE]] en het koor [[One More Voice]] werd door Sint Jan een spetterend concert gegeven in de trent van [[Night of the Proms]]. De publieke belangstelling vanuit [[Kilder]] en omliggende dorpen is overweldigend.  
 
  
 
==Externe link==
 
==Externe link==
* Muziekvereniging Sint Jan Kilder: http://www.stjankilder.nl  
+
* [http://www.stjankilder.nl Muziekvereniging Sint Jan Kilder]
  
{{Onderwerp|Muziek}}
+
[[Categorie:Muziek Kilder]] [[Categorie:Fanfares en Harmonieën]]

Huidige versie van 14 apr 2024 om 07:40

Muziekvereniging Sint Jan is de muziekvereniging/ harmonie van Kilder. Het orkest staat onder leiding van Jan Nellestijn. De malletband van Sint Jan staat onder leiding van Wilfred Elshof. De repetities zijn in het dorpshuis 't Kelrehuus. De harmonie repeteert op zaterdag van 17.30 uur tot 19.45 uur. De malletband oefent op donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Lijst van dirigenten

Harmonie

Het harmonieorkest promoveerde in 2016 onder leiding van Jan Nellestijn naar de tweede divisie. Van 1995 tot 2003 kwam Sint Jan uit in de Ereafdeling, zoals de 2e divisie toen heette. Onder leiding van dirigent Jan Visser werden in Doetinchem (1996) en Veldhoven (1999) concoursen afgesloten in de Ereafdeling met een Eerste Prijs. Nadat in 2000 vele jeugdleden werden ingepast in het orkest bleek dat het niveau dat in de Ereafdeling werd behaald, te hoog was. Om de continuïteit van de vereniging te bewaken is tijdens de algemene ledenvergadering van 2001 besloten om vrijwillig een afdeling terug te gaan.

Malletband

Nadat in 1993 te Rucphen (Noord-Brabant) het Nederlands Kampioenschap werd behaald, is het lyrakorps over gegaan in een malletband. Hiervoor was een flinke investering nodig vanuit het instrumentenfonds. Een malletband is een slagwerkgroep waarbij ook melodisch gestemde slaginstrumenten worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de xylofoon, vibrafoon en de marimba.

In 1997 werd in Amsterdam wederom de kampioenswimpel behaald, en was promotie naar de 2e divisie een feit. Ook in 2000 werd deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap in Nedeweert, maar dit wordt op een haar na gemist. Wel werd er promotie afgedwongen naar de 1e divisie. In het bondsblad werd het optreden van malletband Sint Jan als "gedurfd en verfrissend" beschreven. Voor het eerst was aan de bezetting van een malletband ook een basgitaar toegevoegd.

In 2002 en in 2005 werden in respectievelijk Goirle en Etten-Leur (Noord-Brabant) eerste prijzen behaald. Wegens het inpassen van vele jeugdleden en het stoppen van ervaren leden werd in 2009 besloten dat de malletband vrijwillig een divisie lager ging musiceren.

Kelremuzikanten

Muziekvereniging Sint Jan heeft ook een eigen blaaskapel: de Kelremuzikanten. De muzikanten zijn allen spelend lid van Sint Jan, en repeteren gemiddeld één keer in de twee weken op zondagmorgen. Het repertoire is zeer divers. Van Egerländermuziek tot Tsjechisch, en van Bigband tot carnaval.

Evenementen & Activiteiten

Muziekvereniging Sint Jan is een actieve vereniging. Elk jaar worden er zo'n vier concerten gegeven, die variëren van een traditioneel voorjaarsconcert tot een spetterende show met muzikale gasten. Hoogtepunt was het concert op 17 maart 2024, met als speciale gasten de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem en de wereldberoemde bastrombonist Jos Jansen.

De muziekvereniging is een graag geziene gast tijdens de evenementen in het dorp. Zo geeft Sint Jan jaarlijks acte de présence tijdens de kermis, carnaval, het schuttersfeest, en koningsdag.

Jeugd

Door nauwe samenwerking met Laetare-basisschool bewaakt Sint Jan de culturele en muzikale vorming binnen het dorp.

Andere activiteiten zijn:

  • Rommelmarkt en Fancy Fair, jaarlijks op tweede pinksterdag
  • Donateursactie in het voorjaar
  • Oliebollenactie in samenwerking met Buurtsuper Lanke, jaarlijks op 30 december
  • Oud papier ophalen, maandelijks de derde zaterdag

Internationaal

Gemiddeld eens in de vijf jaar trekt Sint Jan Europa door om in het buitenland muziek te maken. Zo zijn ze in 1988 in het Sauerland geweest. Toen werd Arnsberg aangedaan. Hoogtepunt was het optreden in Dortmund, waar een Europees Regeringsoverleg was.

In 1992 werd afgereisd naar Villars Burquin in de Zwitserse Jura. Hier werd onder andere live op de Zwitserse Nationale Radio gespeeld.

In 1996 ging de reis naar het Zwarte Woud, en wel naar Alpirsbach om precies te zijn. Het slotconcert in het Kurhaus aldaar vormde het hoogtepunt.

In zowel 2001 als 2007 werd Eschwege aangedaan. Dit is een Duits stadje even ten westen van Erfurt. Hier wordt het laatste weekend van juni het Sankt Johannisfest gevierd (Nederlands: Sint Jansfeest).

In 2018 werd het Duitse Schörzingen bezocht. Daar werd van 15 t/m 17 juni het 200-jarig bestaan van de plaatselijke muziekkapel en het 110-jarig bestaan van de muziekvereniging gevierd.

Externe link