Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tankgracht: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (sjabloon onderwerp)
k (cat)
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Aan het einde van de [[Tweede Wereldoorlog]] heeft de Duitse bezetter in [[Bergh]] duizenden mannen, zowel uit de omgeving als uit de grote steden in het Westen van het land, als dwangarbeiders laten graven aan kilometers loopgraven, honderden schuttersputjes en een tankgracht. e organisatie die in nazi-Duitsland en de bezette gebieden hiervoor verantwoordeljk was heette de O.T., de [[Organisation Todt]], genoemd naar Fritz Todt, de in [[1942]] onder verdachte omstandigheden omgekomen minister van bewapening.
+
Aan het einde van de [[Tweede Wereldoorlog]] heeft de Duitse bezetter in [[gemeente Bergh|Bergh]] duizenden mannen, zowel uit de omgeving als uit de grote steden in het westen van het land, als dwangarbeiders laten graven aan kilometers loopgraven, honderden schuttersputjes en een tankgracht. De organisatie die in nazi-Duitsland en de bezette gebieden hiervoor verantwoordeljk was heette de O.T., de [[Organisation Todt]], genoemd naar Fritz Todt, de in [[1942]] onder verdachte omstandigheden omgekomen minister van bewapening.
  
De tankgracht liep gedeeltelijk door het [[Bergherbos]] en was bedoeld als valkuil voor geallieerde tanks. Helaas bleek dit concept toentertijd al grotendeels achterhaald, daar de geallieerden beschikten over "bridge-layers". Dit waren speciale Churchilltanks die binnen enkele minuten een negen meter lange stalen brug over dergelijke obstakels konden leggen. Na de oorlog is de tankgracht weer dichtgegooid.
+
De tankgracht liep gedeeltelijk door het [[Bergherbos]] en was bedoeld als valkuil voor geallieerde tanks. Dit concept bleek toentertijd al grotendeels achterhaald, daar de geallieerden beschikten over "bridge-layers". Dit waren speciale Churchilltanks die binnen enkele minuten een negen meter lange stalen brug over dergelijke obstakels konden leggen. Na de oorlog is de tankgracht weer dichtgegooid.
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Organisation Todt}}
+
==Zie ook==
 +
*[[Kilderse scholen in de oorlog]]
 +
*[[Egelstelling bij de Kemnade]]
 +
 
 +
[[Categorie:Organisation Todt]]

Huidige versie van 20 nov 2016 om 09:43

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter in Bergh duizenden mannen, zowel uit de omgeving als uit de grote steden in het westen van het land, als dwangarbeiders laten graven aan kilometers loopgraven, honderden schuttersputjes en een tankgracht. De organisatie die in nazi-Duitsland en de bezette gebieden hiervoor verantwoordeljk was heette de O.T., de Organisation Todt, genoemd naar Fritz Todt, de in 1942 onder verdachte omstandigheden omgekomen minister van bewapening.

De tankgracht liep gedeeltelijk door het Bergherbos en was bedoeld als valkuil voor geallieerde tanks. Dit concept bleek toentertijd al grotendeels achterhaald, daar de geallieerden beschikten over "bridge-layers". Dit waren speciale Churchilltanks die binnen enkele minuten een negen meter lange stalen brug over dergelijke obstakels konden leggen. Na de oorlog is de tankgracht weer dichtgegooid.

Zie ook